Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Denne gjengen skal tilberede skrei på måter som kanskje ikke er gjort før. Det vil bli servert som en buffet på YNVS på onsdag.

Eksotiske smaksopplevelser med skreien i hovedrollen

I år blir det flere litt mer spenstige varianter av skrei-middagen. Representanter fra flere ulike land skal lage skrei med en vri oppe på YNVS.

Nyheter · Publisert 07:00, 27 mar 2019

Tidligere år har det vært slik at man kunne få smaksprøver der man har tilberedt skreien med litt mer internasjonale smaker. Nå får man muligheten til en hel middag med litt mer eksotiske skrei-måltider.

Sammen skal folk fra innvandringstjenesten i Nærøy og flyktningetjenesten til Vikna kommune arrangere en buffe i kantinen på Ytre Namdal videregående skole.

Må ha god plass

Lærer ved restaurant og matfag ved YNVS, Heidi Hernes sier de er glade for å være med på dette.

– Det som skjer er at vi ordner skreibuffet sammen med flyktninge- og innvandringstjenestene i Nærøy og Vikna. Det skal bli noen nye smaksoppleveleser for de som kommer innom for å prøve ut matrettene. Dette ble noe av etter vi snakket med de på Norveg om det var ting skolen og Norveg kunne gjøre sammen. Når det er snakk om en buffet av mat, så trengs det også et stort kjøkken. På YNVS har vi et av de største i Ytre Namdal. I tillegg er kantinen på skolen allerede av en slik størrelse at vi kan ha mye folk inn her. Her er det nok plass og kompetanse å ta av, sier Hernes.

Spent på metodene som brukes

Blant de som skal være med å utforme hvordan skreimåltidene blir, så er det mange ulike nasjonaliteter. Noen er fra Midt-Østen, noen fra Afrika og noen fra Sør-Asia.

– Det man er spent på er hvilke krydre og tilberedningsmetoder som vil bli brukt. Det er viktig å bli kjent med nye matkulturerer. Elevene våre kan også lære mye av å hjelpe til når rettene skal ordnes. Når det kommer til hvordan man tilbereder maten så ser man store forskjeller fra land til land. I noen av landene så friterer man det meste, noen bruker sterke krydder og noen bruker mye frukt i maten. Hvordan smakene blir er jeg spent på. Skrei har man prøvd før, men jeg tviler på at det er så mange som har smakt de variantene som serveres på onsdag, sier hun.

Skreifestivalen mener at dette er den riktige veien å gå når det kommer til maten.

– Tidligere år har det vært små smaksprøver med et litt annerledes smaksbilde. Nå kan man spise en fullverdig middag. Det blir smaker fra flere ulike verdenshjørner, og det med skrei som base. Dette blir spennende, også blir det sosialt. Det skal settes opp langbord slik at man kan komme mange eller alene, sier styreleder i Skreifestivalen Anne Grete Walaunet.

Liv Johnsen jobber i flyktningetjenesten i Vikna kommune. Hun sier at de allerede har kommet opp med mange ideer til hvordan maten skal bli.

– En ting som er sikkert er at det blir ikke like mye potet i skreimiddagen her. Det brukes litt andre grønnsaker og krydder. Det blir et prosjekt å handle inn til dette, men man finner mye om man leter litt. På Kolvereid får man handlet utenlandske råvarer i noen butikker der. Vi gleder oss og håper mange kommer for å oppleve noe nytt på matfronten, sier Johnsen.

Nye matopplevelser

I tillegg til skreimiddager med en vri, så blir det også desserter fra hjemlandene til de som lager maten.

– En dessert jeg er veldig spent på er fra Thailand. Der det brukes karri og rødløk i en dessert. Det blir spennende å prøve. Som lærer ved restaurant og matfag-linjen er jeg vant til å være den som har kompetansen, men her har jeg mulighet til å lære noe nytt, sier Hernes.

Får tur til Vandøsya

Billetter til begivenheten kan både kjøpes i døra og på nett, og man kan lese mer om dette nye arrangementet på Skreifestivalen.no.

Det internasjonale kobbelet av folk som lager mat under buffeten vil også få seg en tur til Vandsøya, der de kan lære mer om skreien og dens historie. En ting er sikkert, de gleder seg til å vise sine mattradisjoner til folk som kommer på Skreifestivalen.

Må ta totalgjelden på alvor

Ytring Av Knut Sandersen Når den nye kommunen er operativ fra nyttår så starter den opp med en lånegjeld på svimlende 1.338.543.000 kroner. Det er en mørk sky som få av de folkevalgte så... lørdag 21:51

En dør inn til veiledning

Nyheter I løpet av sommeren vil alle som er over 65 år i Vikna kommune få en brosjyre i posten om hvilke muligheter som finnes til å få et mer aktivt liv som godt voksen. lørdag 19:25