Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Foran fra venstre: Knut Arne Valø, MOT-leder i Nærøysund, Regine Oen Hatte og Rune Olsen fra MOT Norge. Bak fra venstre: rektor Kolvereid skole Unni Berit Finne, Kirsti Fjær fra familie og oppvekst, rektor Rørvik skole Tor Inge Sandnes og rektor Austafjord skole Hallvar Rørdal.

Fikk besøk av MOT Norge

Forrige torsdag fikk MOT Nærøysund besøk av to representanter fra MOT Norge.

Nyheter · Publisert 12:33, 15 sep 2020

I tillegg til MOT-leder i Nærøysund Knut Are Valø, og Regine Oen Hatten og Rune Olsen fra MOT Norge, deltok også flere rektorer på møtet. Unni Berit Finne, rektor ved Kolvereid skole, Kirsti Sandnes Fjær fra Familie og Oppvekst-avdelingen i kommunen, rektor ved Rørvik skole, Tor Inge Sandnes, og Hallvard Rørdahl, rektor ved Austafjord skole, var med.

Ulike programmer

–Kort forklart er programmet "Robust Ungdom 12-16 år" de 12 øktene elevene får på ungdomsskolen. Nå utvider MOT Nærøysund med to programmer til, sier Rune Olsen fra MOT Norge.

MOT har ulike programmer. MOT Nærøysund har brukt programmet "Robust Ungdom 12-16 år" i elleve år nå.

– Hver skole får "Skolen som samfunnsbygger" og "Kommunen som samfunnsbygger". Det første betyr at de vil ha med hele personalet på skolene, det andre programmet bidrar til at også kommunen skal være en aktiv del av opplegget, fortsetter Regine Oen Hatten, også fra MOT Norge.

– Vi bygger på sitatet "det skal en hel landsby til for å oppdra et barn." Målet vårt er å få med hele landsbyen Nærøysund.

Livsmestring og inkludering

– Jeg og Kirsti Sandnes Fjær har jobbet ukentlig for å få til dette, for jeg mener at om vi skal holde på ordentlig med MOT, så må vi gjøre det skikkelig. Når vi har så gode folk i ryggen med gode verktøy må vi få det til. Vi har hele tiden vært enige om at livsmestring og inkludering er viktigst, sier Knut Arne Valø.

Det ble opprettet en ny prosjektstilling som heter Inkludering i fritid. Stine Barstad Holm har stillingen og har også blitt skolert slik at hun har blitt en MOT-coach.

– Underveis har det vært veldig motiverende når folk har lagt merke til hva vi gjør og det må jo komme av at barna forteller de hjemme om oss og sprer budskapet. Selvfølgelig hjelper det også at vi har en fast spalte i Ytringen.

Invester i ungdommen

– Ordfører Amund Hellesø sier at man er nødt til å investere i ungdommen, for at de skal ville komme tilbake til Rørvik og Kolvereid og etter hvert ta over ulike funksjoner. Den nye generasjonen må ha et godt forhold til hjemplassen, og det skapes av trivsel på skolen og fritiden, sier Olsen.

Valø forteller at bedriftslederne han har snakket med sier akkurat det samme og er glad for at MOT Nærøysund begynner å få med arbeidsplassene.

– MOT-kulturen og MOT-verdiene skal merkes i hele lokalsamfunnet, legger Oen Hatten til.

Hei-kampanje

– Hvert år har vi en Hei-kampanje, som holdes den første skoleuka. Det er viktig, for det setter et eksempel av en god kultur, for man lærer å se på hverandre, si hei og smile til andre. Man inkluderer hverandre og lærer normal folkeskikk, forklarer Olsen.

Han var her tidligere i annet ærend, og da dro han og Valø rundt på skolene med ballonger og capser og sa hei til folk. Valø utfordret alle ungdommene til å si "hei" til noen de ikke hadde snakket med før.

– Da jeg var i et møte senere kunne noen fortelle at hun hadde møtt to pensjonister i Lysløypa som skrøt sånn av ungdommen på Rørvik, for de hilste når de møtte de. Så det er tydelig at kampanjen virker, smiler Valø.

Mer MOT

– Utvidelsen kommer til å merkes gjennom programmene som skal foregå. Vi får mer fra MOT Norge, som foredrag og gode verktøy, som jeg kan bruke i min jobb. Jeg får en mer utadvendt rolle, og det ligger jo i jobbinstruksen min. Jeg skal ut og få ting til å skje, sier Valø.

MOT vil også få forankring i kommuneledelsen, politisk ledelse og administrativ ledelse. Skoler, idrettslag og foreninger får verktøy fra MOT, slik at man kan skape et bedre miljø både på skolen, i idretten og på arbeidsplasser. Budskapet til MOT skal blir spredt enda mer, blant annet i form av foredrag.

Kveldsforedrag

– Jeg har jobbet i et års tid for å få til dette møtet. Nå kan jeg endelige begynne å sette ut i live tanker og planer. Jeg har allerede begynt å lage invitasjonslisten til kveldsforedrag i Nærøysund, med alt fra unge mødre, gravide og til og med besteforeldre. Vi må ha med alle som har ansvarlige roller rundt barn, forteller Valø.

– I fjor høst sto vi ute ved havnesenteret en ettermiddag og stekte vaffel, delte ut twist og hadde en egen klemmesone. Det var så artig, for folk kom rennende og spurte hva vi holdte på med. Det fikk mye oppmerksomhet.

Kjent i Norge

Representantene fra MOT Norge kan meddele at Nærøysund ikke bare er helt i toppen av Trøndelag når det kommer til MOT, men at de også er godt kjent i resten av landet. MOT Snåsa gjør det på samme måte, men det er ikke mange andre som ligner.

Valø skryter også av sitt MOT-team, spesielt Willy Eidsmo.

– Vi har Willy med gitaren på laget. Hvis jeg går tom for ting å si kommer han med gitaren, og da har vi det gående. Vi er samstemte i Nærøysund, med administrasjon med Kirsti som sjef og en ordfører som er tydelig på at han ønsker å støtte MOT, i tillegg til alle andre som støtter opplegget, fortsetter Valø.

Pilotprosjekt

Nærøysund er en av fem kommuner som er plukket ut til å være med i pilotprosjektet Kommunen som samfunnsbygger. Valø mener det antagelig er på grunn av at de allerede gjør en god jobb og viser at de vil noe med oppvekstvilkårene for barna, samt å skape et tryggere og varmere samfunn for alle i Nærøysund, der inkludering står fokus.

– Gjennom dette pilotprosjektet får vi også styrket kommuneledelsen ved at de blir skolert til å aktivt bruke MOT-filosofien og styrke robusthet i hele lokalsamfunnet, smiler Valø.

– Det gleder meg veldig at dette programmet også innebærer at vi kan utdanne to unge MOT-ledere hvert år. Vi har allerede fire UngeMOTivatorer i sving, og jeg ser at de er kandidater til denne oppgaven.

Kommunaldirektør Hege Sørli skriver her under kontrakten med MOT Norge. Nærøysund er dermed en av fem pilotkommuner som får være med å utvikle MOT sitt program. Foto:privat

Aktiv høst ved sentralen

Helg Høsten står for tur og Nærøy Frivilligsentral har allerede lagt planer for en aktiv tid. fredag 13:40

MOT til å bry seg

Helg Å vise at vi bryr oss er noe av det beste vi kan gjøre. I vårt forholdsvis lille lokalsamfunn er det viktig å ta vare på hverandre slik at alle føler tilhørighet og inkludering. Å... fredag 07:46
Smånytt
Notis Send svaret på «Hvor er dette?» til oss enten på SMS eller e-post.SMS: Skriv YTKONK ditt svar, ditt navn og adresse og send svaret til nummer 2470 (kr 5,-). E-post:... fredag 12:36

Barnetrygden øker

Notis Fra 1. september 2020 økes den ordinære barnetrygden for barn under 6 år med 300 kroner i måneden. Den blir da 1345 kroner i stedet for 1054 kroner. I løpet av ett år får man nå... fredag 11:00
Kommentar

Leka, nå har dere sjansen!

Kommentar av Knut Sandersen torsdag 08:00

Oppskriften på å rive ned et parti på få timer

Kommentar av Knut Sandersen onsdag 20:30