Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Kay Haug gir stafettpinnen og grenseoppdraget videre til neste HV område som er Ytre Namdal ledet av Per Helge Westermann. Foto: privat

Grensevakter fra Nærøysund

Mannskaper fra Nærøysund patruljerer svenskegrensa ved Lierne per dags dato. Patruljene er bistand til politiet, og de står der i forbindelse med smittekontroll.

Nyheter · Publisert 14:23, 11 sep 2021

Det har siden november 2020 pågått innreisekontroll i Norge i forbindelse med viruset Covid-19. Her har det stått ulike patruljer i et forsøk på å begrense smitten i Norge. Det er heimværnet som nå bistår politiet, og alle har hver sine områder langs landegrensene.

Bortviser uvedkommende

— Vi bistår ved Gäddede, forteller områdesjef for denne avdelingen Per Helge Westermann.

— Vi står på vakt ved grensen, noen meter inn i Norge. Vi kontrollerer at folk som ankommer Norge har vaksinepasset, og om de ikke har det sender vi dem til testing i Lierne, forklarer områdesjef Westermann.

Hva gjør dere hvis folk ikke har pass, eller vil teste seg?

— Har de verken vaksinepass eller lyst til å teste seg så blir de bortvist fra området, forteller Westermann bastant.

Den store dugnaden

Westermann forklarer at det er sju stykker fra Nærøysund som oppholder seg i Lierne og patruljerer ved svenskegrensa for en viss periode.

— Jeg tenker at det er hver sin tur og at alle må bidra, dette er en stor dugnad, opplyser områdesjefen.

Han legger til at han og hans kollegaer på lik linje med alle andre må bidra med sin del.

— Dette er et skarpt oppdrag, politiet er jo oppdragsgiverne, og dette er et stort pluss og en god erfaring å ha med seg videre, sier Westermann.

Usikker patruljetid

— Vi vet jo ikke hvor lenge vi er nødt til å patruljere ved grensa. Det går litt på hva regjeringa bestemmer med tanke på innreise, og slikt - men jeg tror nok vi blir stående ut året, forklarer den engasjerte områdesjefen.

— Jeg tror nok at vi skal klare dette oppdraget bra, vi har flinke folk og snille arbeidsgivere.

Westermann forklarer at de som står og patruljerer, simpelthen ikke kan møte til sin vanlige jobb når de står og holder vakt ved svenskegrensa. Da de bidrar på den nasjonale dugnaden.

— Det er godt at folk er snille å ha med å gjøre, både arbeidsgivere og frivillige legger Westermann til.

— Dette er et meget spennende oppdrag, og det er fint å samarbeide med politiet på den måten vi gjør. Politiet er også veldig positive og fornøyde med den jobben vi gjør, avslutter Westermann.

Det er ingen som vet hvor lenge grensekontrollene er nødt til å pågå, men skal du krysse svenskegrensa ved Lierne kan du altså nå støte på kjentsfolk fra Ytterdistriktet. Her står de dag ut og dag inn og holder Norge trygt. De gjør en svært viktig jobb - ikke alle helter bærer kapper.

På fremsiden nå

Karategull til Iver!

Sport søndag 08:39