Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Gründer satser på 3D-teknologi og deleproduksjon

Stein Arne Kjøraas er mannen bak en teknologibedrift som har som mål å produsere komplekse komponenter på en billigere, mer effektiv og bærekraftig måte.

Nyheter · Publisert 11:00, 14 jan 2020

Å starte opp sin egen bedrift kan være tidkrevende og overveldende. INAM (Innovasjon Namdal) har bistått den ferske gründeren med å utvikle og systematisere forretningskonseptet. 40-åringen fra Steinkjer vil snart kunne tilby næringslivet på Namdalskysten en teknisk tjeneste som per i dag ikke eksisterer i regionen.

– Når vitale deler slites i anlegg og maskinerier, bestilles gjerne dyre og spesiallagde deler av eksterne leverandører. Næringslivet vil i stedet få en nær samarbeidspartner som kan produsere komplekse komponenter raskt og kostnadseffektivt, i mange ulike legeringer, forteller den ferske gründeren i en pressemelding.

Bedriften skal tilby prosjektering og produksjon av alle slags komponenter ved hjelp av dreiing, fresing og 3D-printing.

– Vi kan gå rett fra teknisk tegning og kunden kan teste og gjøre seg erfaringer med prototypen med en gang, utdyper Kjøraas som mener dette har en klar miljømessig fordel. Han forteller at ved tradisjonelle tilvirkingsformer kan materialutnyttelsen ligge på rundt 60 prosent, mens 3D-printere har en materialutnyttelse på omtrent 95 prosent. Om samme del skal produseres en annen gang er det bare å trykke på en knapp, så tar maskinen seg av resten.

Gjennom etableringsprosessen har INAM vært en viktig sparringspartner, identifisert de viktigste finansieringskildene, samt bistått med å skrive søknader om etableringsstøtte. Nylig mottok Kjøraas midler fra interkommunale NYN (Næring Ytre Namdal), samt markedsavklaringstilskudd fra Innovasjon Norge.

– Å søke midler er en nyttig prosess for ferske gründere. Det stilles høye krav til innhold i en søknad og man nærmest «tvinges» til å spisse forretningskonseptet. Vi kjenner virkemiddelapparatet godt og vet hva som skal til for å få tommelen opp. Samtidig er det en god indikasjon for Stein Arne at han har masse folk som tror på han og forretningsideen, sier Trond Heggernes, forretningsutvikler i INAM.

Ved hjelp av midlene skal Kjøraas utvikle demo-modeller lagd med 3D-printing, som på en lettere måte kan demonstrere teknologien overfor aktuelle kunder.

– Jeg skynder meg sakte og er i en fase hvor jeg utforsker markedet. Tilbakemeldingene har så langt vært veldig positive og det er et tydelig behov for en slik tjeneste i regionen, avslutter Kjøraas.

Løfter Sveli ytterligere fram i lyset

Kultur Forfatteren Arvid Sveli ville ha fylt 100 år i år, og i den forbindelse kan trioen Magne Olav Aarsand Brevik, Bjørn Peder Johansen og Trond Nilsen nå presentere forfatterens... fredag 10:13

Fra vrak til utstillingsglans

Helg Det er 20. mars og året et 1943. Tre tyske jagerfly er på vei over Vikna da det ene plutselig faller ut av formasjon. Noe er galt. Om bord sitter 21-åringen Günther Seraphim.... torsdag 15:21
Smånytt

«Kronprins Haakon»

Notis Vi har fått inn flere bilder av denne flotte skuta. På dette bildet passerer den Dolmsundet. FF «Kronprins Haakon» er et norsk forskningsskip som overvåker ressurser, miljø- og... fredag 08:20

Kontroll på Lauga

Notis 25. mai: Politiet i Ytre Namdal har i kveld hatt laserkontroll i 60-sone på Lauga. - Strålende sol og ingen kjørte for fort, melder politiet på sin facebookside. mandag 23:09
Kommentar

Tar vi godt nok vare på gründerne?

Kommentar I den senere tid har jeg hatt samtaler med ulike gründere. Folk som er villig til å satse tid og krefter på å skape egen arbeidsplass, men som ofte får jantelov og andre uskrevne... tirsdag 11:05

Ute av syne, ute av sinn

Kommentar I lenge tid har enkelte kjempet for at det ikke skal komme vindkraftpark på Ytre Vikna, og et av argumentene som har gått igjen er hensyn til fuglelivet. Med lenker til ulike... onsdag 09:22