Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Gründer satser på 3D-teknologi og deleproduksjon

Stein Arne Kjøraas er mannen bak en teknologibedrift som har som mål å produsere komplekse komponenter på en billigere, mer effektiv og bærekraftig måte.

Nyheter · Publisert 11:00, 14 jan 2020

Å starte opp sin egen bedrift kan være tidkrevende og overveldende. INAM (Innovasjon Namdal) har bistått den ferske gründeren med å utvikle og systematisere forretningskonseptet. 40-åringen fra Steinkjer vil snart kunne tilby næringslivet på Namdalskysten en teknisk tjeneste som per i dag ikke eksisterer i regionen.

– Når vitale deler slites i anlegg og maskinerier, bestilles gjerne dyre og spesiallagde deler av eksterne leverandører. Næringslivet vil i stedet få en nær samarbeidspartner som kan produsere komplekse komponenter raskt og kostnadseffektivt, i mange ulike legeringer, forteller den ferske gründeren i en pressemelding.

Bedriften skal tilby prosjektering og produksjon av alle slags komponenter ved hjelp av dreiing, fresing og 3D-printing.

– Vi kan gå rett fra teknisk tegning og kunden kan teste og gjøre seg erfaringer med prototypen med en gang, utdyper Kjøraas som mener dette har en klar miljømessig fordel. Han forteller at ved tradisjonelle tilvirkingsformer kan materialutnyttelsen ligge på rundt 60 prosent, mens 3D-printere har en materialutnyttelse på omtrent 95 prosent. Om samme del skal produseres en annen gang er det bare å trykke på en knapp, så tar maskinen seg av resten.

Gjennom etableringsprosessen har INAM vært en viktig sparringspartner, identifisert de viktigste finansieringskildene, samt bistått med å skrive søknader om etableringsstøtte. Nylig mottok Kjøraas midler fra interkommunale NYN (Næring Ytre Namdal), samt markedsavklaringstilskudd fra Innovasjon Norge.

– Å søke midler er en nyttig prosess for ferske gründere. Det stilles høye krav til innhold i en søknad og man nærmest «tvinges» til å spisse forretningskonseptet. Vi kjenner virkemiddelapparatet godt og vet hva som skal til for å få tommelen opp. Samtidig er det en god indikasjon for Stein Arne at han har masse folk som tror på han og forretningsideen, sier Trond Heggernes, forretningsutvikler i INAM.

Ved hjelp av midlene skal Kjøraas utvikle demo-modeller lagd med 3D-printing, som på en lettere måte kan demonstrere teknologien overfor aktuelle kunder.

– Jeg skynder meg sakte og er i en fase hvor jeg utforsker markedet. Tilbakemeldingene har så langt vært veldig positive og det er et tydelig behov for en slik tjeneste i regionen, avslutter Kjøraas.

YNVS-revyen er klar for å skape latter og moro

Kultur Snart er det klart for årets YNVS-revy. Elevene som i år skal ut på scenen er veldig spente på å vise fram hva de har funnet på. søndag 16:00

Kolvereid prøvde men det ble ikke nok mot Skogn

Sport Søndagens kamp mellom Kolvereid og Skogn i Nærøyhallen ble en fartsfylt kamp. Det var bortelaget som var mest effektive, og tok med det med seg alle poengene hjemover. søndag 15:40

Rørvik vant 28 - 13 mot Skogn

Sport Rørvik tok imot Skogn til kamp i Rørvikhallen. Slik formen til hjemmelaget har vært denne sesongen, så var det aldri noen tvil hvem som kom til å vinne denne kampen. lørdag 20:28