Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

- Denne boken må du ha med deg når du skal på ferie i utlandet med hunden eller katten din, sier dyrlege Kjersti Wendelbo hos Ytre Namdal Dyreklinikk.

Har Fido og Pus papirene i orden?

Skal du ha med deg hunden din på ferie over landegrensen? Stadig flere velger å gjøre det. Det betyr også at det er en god del ekstra ting du må huske på.

Nyheter · Publisert 13:30, 25 jun 2019

Enten du skal ha med hunden eller katten på hytta i Sverige, på bilferie til Danmark eller på reise til mer eksotiske strøk er det viktig å følge landets egne regler for innførsel av dyr. Noen land krever flere vaksiner enn andre, og dette må du sjekke opp i god tid før avreise. England er et av landene som har strenge regler.

Mattilsynets regler gjelder kun for returen, altså innreisen tilbake til Norge.

- Grunnen til dette er at vi har lite sykdom og god dyrehelse i Norge, og det ønsker man å beskytte, sier veterinær Kjersti Wendelbo hos Ytre Namdal dyreklinikk på Foldereid.

Gyldig pass og ID-merking

Alle hunder og katter som skal reise til utlandet, Sverige inkludert, må ha et gyldig pass. Dette får du hos veterinæren. Passet skal være tilgjengelig på hele reisen, og kriteriet for å få et pass er at hunden eller katten din er ID-merket.

Revens dvergbendelorm

Hunder som skal reise tilbake til Norge må behandles for revens dvergbendelorm i utlandet ett til fem døgn før returen til Norge. Behandlingen må utføres hos veterinær og dette skal dokumenteres i hundens pass. Dette gjelder for alle land utenom direkte innreise fra Finland, Storbritannia, Irland og Malta.

Bendelormen er faktisk ufarlig for hunder og katter, men kan gi alvorlige sykdommer hos mennesker.

- Den er ikke påvist i Norge, men derimot i sørlige Sverige. Dette er noe vi ikke vil ha inn i Norge, da alt spiselig som slike dyr har vært borti kan være potensielt smittested for oss mennesker, sier Wendelbo og viser til bær som bærere av bedelorm har vært i kontakt med.

Rabiesvaksinasjon og varme

Skal du reise lengre enn til Sverige må hunden vaksineres mot rabies. For at denne skal være gyldig må både vaksinen og vaksinasjonen oppfylle bestemte krav. For hunder brukes "Rabisin vet." eller "Versiguard Rabies Vet.", og vaksinen settes og attesteres i passet av en autorisert veterinær. Hunden må være minst 12 uker ved første vaksinasjon og ID-merket.

– Ved grunnvaksinering er den gyldig først 21 dager etter at vaksinen ble gitt, så det gjelder å planlegge i god tid, sier Wendelbo.

Samtidig ber hun folk tenke seg om dersom de skal til et veldig varmt område. Det som er behagelig for oss, kan være aldeles for varmt for hunden.

Dersom turen foregår med bil er det særdeles viktig å sørge for at det ikke blir for varmt for hunden eller katten. Direkte sollys gjennom et bilvindu over tid kan bli så varmt at dyret ikke klarer seg. Skygge, luft og rikelig med drikke er obligatorisk.

Til hjemturen

Har du vært på tur i EU-land, Sveits og Island (se komplett liste hos Mattilsynet her), må du uoppfordret vise frem hunden din og dokumentasjon når du passerer tollen.

Når du er tilbake anbefaler Mattilsynet at du behandler hunden mot revens dvergbendelorm for å være på den sikre siden.

Sprakk i 2.omgang

mandag 08:22

Feirer 40 år med 4H

Kultur Det er i år 40 år siden Gravvik 4H ble stiftet. Lørdag 26. oktober er det tid for årets høstfest hvor de 15 medlemmene i klubben stiller ut sine 4H-prosjekt for å vise hva de har... mandag 13:30

Rørvik sikret andreplassen på tabellen

Sport Rørvik avsluttet sesongen med uavgjort mot Charlottenlund på bortebane søndag. Første spillemål kom etter bare åtte minutter og var signert Kenneth Indergård og det sto 0-1 i... søndag 23:28

Inntok sentralen med pop up-salg

Helg Pop up-salg av klær er noe nytt på Kolvereid, men lørdag strømmet folk til Nærøyfrivilligsentral for å handle brukte klær. søndag 14:00