Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Torbjørn Fuglstad konkluderer med at høy vanntemperatur og lav vannføring påvirker årets fiskeseong i Åelva.

Høy vanntemperatur påvirker fisket

Åelva som er en del av Åbjøravassdraget, kan skilte med en laber fiskeseong. Med temperaturer på over 20 grader trives ikke fisken. Maks for laksen er 17 grader. Vannføringa har også delvis ligget under den fastsatte normen.

Nyheter · Publisert 19:49, 2 aug 2018

Det varme og tørre været har skapt utfordringer i flere elver i nærområdet. I elva Sandøla har det brutt furunkulose. Dette forårsaker laksedød. Så langt har ikke elveeierlaget langs Åelva funnet død fisk, men de har fryktet at det kunne skje.

Sommeren har rett og slett vært for varm, og med høye temperaturer over lang tid, samt mindre vannføring, har de også vært engstelig for at sykdommer kunne ramme fiskebestanden.

For lav vannføring

– Det har vært for godt vær, konstaterer Torbjørn Fuglstad på Fuglstad laksevald. Hvert år fylles utleiehusene på gården med hobbyfiskere fra flere nasjoner. Dette er ei viktig inntektskilde for gårdbrukeren. Vannføringa i Åelva er satt til sju kubikk i sekundet. Det har den ikke vært hele tida.

– Vi har gitt beskjed, og senere purret på NTE om å øke vannføringa. Nå ser det ut til at den har økt litt, men vi har enda ikke kommet opp på det fastsatte nivået, sier Fuglstad som er en av valleierne øverst oppe i elva. Han opplyser også at vannføringa var for lav i vinter. Da var de engstelig for at elva skulle bunnfryse, og at en årgang fisk ble borte.

– Akkurat nå har vi nesten ingen fiskere her. De syntes fisket ble for labert, men får vi litt regn nå så hjelper det på, sier Fuglstad.

Kvotefiskeregler i elva

På Sylten gård har de også fiskere som kommer tilbake år etter år. Nye generasjoner har også kommet til hos de faste fiskerne. Åelva går ut i havet der, og derfor reguleres vannstanden av flo og fjære.

– Så her er det vann nok, men temperaturen er alt for høy. Det er derfor mye dårligere fiske enn i et normalår, sier valleier Åsmund Myrvang.

Etter et sykdomsutbrudd for en del år tilbake ble det innført kvotefiske i Åelva. Det gjelder fremdeles. Laksefisket pågår mellom 15. juni og 15. juli. Reglene tilsier også at hver fisker kan beholde en laks over 65 centimeter, samt to mindre lakser. I august er det tid for fiske etter sjø-ørret. Derfor er det en del fiskere som kommer to turer for å få med seg begge opplevelsene.

Åelvfisker i over 30 år

De fleste fiskerne kommer også for sporten, og ikke matauken. En av de faste fiskerne i Åelva er Hans Lund fra Huddiksvall i Sverige. Han har hatt fast tilholdssted på Sylten gårds eiendom ved elva siden 1980-tallet.

– De første turene bodde jeg i telt, forteller han og smiler. Nå har han oppgradert ferietilværelsen med til bobil.

– Jeg fisker gjerne på flere steder i elva, men jeg vil bo her på Sylten. Nå har jeg også blitt pensjonist og tenker å være her ut august. Jeg trives «jättegott» sier han og smiler.

Fluestang er hans fiskeredskap, men i år har ikke fisket innfridd forventningene.

– Vanntemperaturen er for høy, men jeg registrerer også at det er mye småfisk. Det lover godt for framtida, sier Lund.

Ytringen får ny nettløsning

I disse dager blir det åpnet for muligheten til lese alle saker i Ytringen Avis på nett. Det er nå helt i innspurten med å få på plass en operativ betalingsløsning for abonnenter.... mandag 15:11

Intens jobb for å klargjøre til skolestart

Digitalisering av både lærere og elever, skolebygging og nytilsatt administrasjon er elementer som må være på plass før et nytt skoleår tar til i Nærøy. Kommunen har valgt å... søndag 11:00

Enstemmig vedtak for industrikai

Bindal kommunestyre ble i onsdagens møte enige om å igangsette prosjektet med bygging av industrikai ved Brukstomta næringspark. Kommunen bidrar med 4 680 000 kroner i dette... lørdag 11:00
ledige stillinger

Nærøy kommune:
Assisterende rektor og fagarbeider renhold

Se annonsen her

SinkabergHansen:
Økonomisjef konsern

Se annonsen her

Flo og fjære
Politilogg