Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Ikke ha besøk hjemme de neste to ukene

Regeringen har i ettermiddag kommet med en rekke innstramninger som følge av økende smittetrend i mer enn 40 kommuner.

Nyheter · Publisert 18:24, 3 jan 2021

Det var en bekymret statsminister Erna Solberg som søndag kveld kom med en rekke nye innstramninger for å få bukt med en økende smittetrend.

– Vi er urolege for utviklingen i smittetalene, sa statsministeren da hu åpnet kveldens pressekonferanse.

Mange er på reise hjem eller til jobb etter juleferien, og flere av disse kommer fra utlandet. I tilegg er et nytt mutert koronavirus påvist her i landet.

– Nå må vi sammen ta et nytt krafttak for å hindre at smitten sprer seg, sa Solberg før hun la frem listen på nye tiltak.

Følgende nye regler gjelder

For de to første ukene av 2021 innfører Regjeringen følgende innstramninger:

• Ikke ha besøk hjemme. Vent 14 dager før du har besøk eller besøker andre. Dette gjelder ikke de som har nære i livets siste fase, og barn kan også ha besøk av barn fra samme kohort i barnehage og skole.

• Forbud mot å skjenke alkohol, men serveringssteder kan holde åpent. Brudd her kan medføre bot.

• Maksimalt fem personer på private arrangementer utenfor eget hjem, som for eksempel bursdag i leid lokale. Brudd her kan medføre bot.

• Det kan være maksimalt ti personer på offentlige arrangementer innendørs. Men inntil 200 personer dersom alle sitter i fastmonterte seter. I gravferd kan det være inntil 50 personer, selv om setene ikke er fast montert. Brudd her kan medføre bot.

Flere råd fra fagmiljøet

Regjeringen har på forhånd fått følgende råd og innspill fra Folkehelseinstituttet (FH) og Helsedirektoratet.

Skoler, arbeidsliv og folks daglige liv:

Alle universitet, høgskoler, fagskoler, videregående skoler og ungdomsskoler bør ha digital undervising om dette er mulig. Unngå alle reiser i inn- og utland som ikke er nødvendige. Hjemmekontor for alle som har muglighet til dette.

For private og offentlige arrangementer:

Maksimalt fem personer på private arrangementer. Maksimalt ti personer på innendørs arrangementer, men likevel 200 personer der alle i publikum sitter i fastmonterte seter. Maksimalt 200 personer på utendørs arrangementer, men 600 personer der alle i publikum sitter i fastmonterte seter. Maks 10 personer på kirkevandringer i kristne trossamfunn. Livssynssamlinger bør gjennomførest digitalt.

For butikkar og andre næringsdrivande:

Nasjonalt skjenkeforbud, men serveringssteder kan ellers holde åpent. Kjøpesenter og butikker bør ha avgrensinger på tallet på personer i lokalet, slik at det er mulig å holde avstand. Ved utendørs ski- og skøytearrangementer bør det vere mulig å holde god avstand.

For kommuner med høyt smittepress er det også foreslått ytterligere tiltak som blant annet nedstengning av treningssenter, bingo og svømmehaller. Stengning av en til en tjenester, påbud om hjemmekontor, påbud om munnbind på offentlige steder og utsetting av januarsalg til februar.

På fremsiden nå

Nye krav til veiing av fisk

Næring lørdag 09:30
Ytring - les folkets meninger

Gratulerer med 8 mars

Ytring mandag 08:19
Fiskeri & havbruk
Kjentfolk

Lene-Marie og Mathilda 12 år

Kjentfolk fredag 11:07

Selda H. Finnehaug 5 år!

Kjentfolk fredag 11:01
Rett fra levra