Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Rådgiver Dag Roar Opdal i Nærøysund kommune har hatt god dialog med Bryggekattenes veterinær Ingrid Margrethe Hagerup om utfordringen med eierløsekatter i Rørvik

Kommunen og foreningen Bryggekattene i dialog om hjemløse katter i Rørvik

Nærøysund kommune har den siste tiden vært i dialog med foreningen Bryggekattene ved veterinær Ingrid Margrethe Hagerup om en god og effektiv forvaltning av løskattproblemet i Rørvik. Målet er på sikt å få kontroll med bestanden. Det skal gjøres på en ryddig og human måte.

Nyheter · Publisert 09:19, 27 jun 2020

Ytringen skrev nylig om katteproblematikken i Rørvik sentrum etter at 16 hjemløse katter ble overlevert Dyrebeskyttelsen sist helg. Det har blåst nytt liv i debatten omkring problematikken.

Antallet eierløse katter har vært stort i Rørvik sentrum i mange år, og det er tidligere gjort grep fra Vikna kommune for å få ned bestanden. Den siste tiden har foreningen Bryggekattene tatt privat initiativ til å begrense veksten i bestanden for på sikt få den redusert, og kommunen har en god dialog med foreningen. Det skriver kommunen på sine nettsider.

– Vi samler inn kattene og undersøker dem. Friske katter blir sterilisert eller kastrert, vaksinert og medisinert. I tillegg blir de merket med chip. Katter som det er mulig å omplassere gjør vi det med, sier veterinær Ingrid Margrethe Hagerup, som er tilknyttet Bryggekattene. Hun legger til at de også tester om kattene er drektige. Er de det så blir de tatt med til et hus som foreningen har tilgjengelig. Her får de være fram til fødselen. Kattemoren får ta vare på kattungene til de er gamle nok for omplassering. Deretter blir moren sterilisert og satt ut igjen. Kattungene får nye hjem.

– Det er ikke alle katter som kan omplasseres, rett og slett for de er for ville, men kattunger går helt fint, sier Hagerup.

Utfordring for mennesker og dyr

Det pekes på at løskattene er en utfordring både for seg selv, for familiekattene i Rørvik og annet dyreliv samt for mennesker. Kommunen skriver at dyrevelferden ikke er bra for de eierløse kattene. De jakter stadig mat og det går utover blant annet fuglelivet i Rørvik. For øvrig går de mye sultne. Det er også en del tilfeller av alvorlige kattesykdommer som FeLv og FIV blant løskattene i Rørvik. Disse sykdommene svekker kattenes immunforsvar og påfører dyrene store lidelser, opplyses det. Utbredt sykdom hos løskattene kan lett smitte over til huskatter. Løskatter som får påvist alvorlige sykdommer blir avlivet av Bryggekattenes veterinær.

– Men jeg avliver ikke friske dyr. Arbeidet vil derimot redusere antallet løskatter over tid, sier Ingrid Margrethe Hagerup.

Mange løskatter kan også gå utover hygienen og helsen for mennesker. Sist det ble gjort omfattende tiltak fra kommunen var i 2010. Den gang ble det aksjonert med konkret pålegg fra smittevernlegen som tok grep i forbindelse med mange katter ved det som den gang var Rørvik barnehage.

Har forskrifter

Nærøysund kommune har ingen planer om å gjøre egne tiltak for å redusere kattebestanden på nåværende tidspunkt.

– Initiativet og arbeidet til Bryggekattene er veldig bra. Vi ønsker en human løsning på utfordringen, sier rådgiver i Nærøysund kommune Dag Roar Opdal. Han viser til at i forbindelse med saken i 2010 ble det utarbeidet retningslinjer om dyrehold i tettbygde strøk. Denne viser blant annet til at alle hunder og katter skal være ID-merket. Det heter også at dyrehold ikke må medføre sjenerende lukt, støy eller forurensning for omgivelsene og at antallet dyr ikke må overskride det som er forsvarlig. Retningslinjene fra 2010 gjelder fram til Nærøysund kommune har vedtatt nye.

Opdal peker på at privatpersoner som tar til seg løskatter har et ansvar for å følge opp disse. Kattene vil søke dit de vet de kan få mat. Det er ikke ulovlig å gi kattene mat, men sørg for at dyrene blir sterilisert, medisinert og sjekket for sykdommer så fort som mulig. Tar du til deg eierløse katter da må du også regne kattene som ditt ansvar i framtiden.

– Det er for øvrig viktig at alle katteiere er sitt ansvar bevist og tar vare på katten sin slik at ikke den eller dens etterkommere blir forvillet. Da blir arbeidet til Bryggekattene bortkastet, sier Dag Roar Opdal.

Stor musikkopplevelse fra første tone

Kultur – Dette er et av de beste stedene jeg har sunget, sa Charlotte Fongen etter lørdagens konsert i Rørvik kirke og fullroser lokalet for akkustikk, arkitektur og publikumet. søndag 00:00

Populært med klatrekurs

Sport Etter mange år borte er Henning Mortensen hjemme på Val for å holde klatrekurs i sommer. fredag 10:50

Henter spisskompetanse fra Europa for å styrke norsk RAS-utdanning

Nyheter Resirkuleringsteknologi (RAS) er i ferd med å ta over landbasert oppdrettsnæring i Norge. Nå skal Val FoU lede et internasjonalt partnerskapsprosjekt med verdensledende... torsdag 19:09
Smånytt

Hvor er dette?

Notis Send svaret på «Hvor er dette?» til oss enten på SMS eller e-post.SMS: Skriv YTKONK ditt svar, ditt navn og adresse og send svaret til nummer 2470 (kr 5,-). E-post:... torsdag 21:18

Fallmyr fortsetter som leder

Notis torsdag 13:47
Kommentar

Det må da gå an å tenke seg om!

Kommentar Er det nødvendig å være ufin mot andre i din kamp for det du brenner for? Må du tråkke folk ned i søla? Tror du virkelig det gagner din kampsak? lørdag 10:06

Tar vi godt nok vare på gründerne?

Kommentar I den senere tid har jeg hatt samtaler med ulike gründere. Folk som er villig til å satse tid og krefter på å skape egen arbeidsplass, men som ofte får jantelov og andre uskrevne... tirsdag 11:05