Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Vi finner stor glede i å kunne gi til de som trenger det, sier Wallaa.Almousa, Ingunn Kjønsø fra Rus og psykiatritjenesten, Grete Johansen fra Rørvik helsestasjon, Nina Haugvik fra Røde Kors, Jørgen Gaare Mathisen, Dordis Skjelbred Furu, Liv Margrethe Johnsen fra Flyktningetjenesten i Vikna og Ann Heidi Buvarp, leder i Vikna Frivilligsentral.

Matkasser som sikrer juleglede

Både i Bindal og Vikna er det travle dager på frivillighetssentralene. I år som i fjor skal det deles ut matkasser til de som har det ekstra trangt økonomisk.

Nyheter · Publisert 22:27, 28 nov 2019

– Det er skremmende at forskjellene blir stadig større. Spesielt er det et sjokk for noen at det også finnes fattigdom blant innbyggerne på landbygda. De fleste ser på det som et byfenomen, sier Paula Lindrupsen stille.

Hun er sammen med Øystein Urskog ledere av Bindal frivilligsentral og skal for andre året på rad dele ut matpakker til de som ikke har råd til å kjøpe seg litt ekstra til jul. Et arbeid som engasjerer og gjør noe med de involverte.

– Vi hadde nesten tjue kasser i fjor, men så langt har jeg fått inn ni ønsker om kasser i år. Fristen er den 6. desember så jeg regner med at det kommer flere til før den går ut, sier Rønnaug Helstad, som er folkehelsekoordinator i kommunen. Mens det ble knapp tid i fjor å melde inn behov for kasse, så har hun i år fått gitt ut informasjon i god tid.

I år har de fått pengegaver fra Coop Nordland og Sparebanken Nord-Norge til å handle inn for. 40.000 kroner kan brukes til å handle inne mat og forbruksartikler, og det gjøres fordelt på de tre butikkene som er i kommunen.

Stort behov i Vikna

– Hei, og velkommen! sier en strålende blid Ann Heidi Buvarp som er leder av frivilligsentralen i Vikna idet hun åpner døra inn til møterommet på det gamle eldresenteret. Like bak henne sitter en stor gjeng av smilende frivillige som nå gleder seg til å dele ut nye kasser for fjerde året på rad.

I fjor ble det delt ut 44 kasser fordelt på 140 små og store, så at det er et stort behov er det liten tvil om.

– Det er er flere som sliter økonomisk i jula. Det er en belastning å skulle møte behov og forventinger som denne tiden har, og jeg vet at det er foreldre som ikke engang har råd til å kjøpe julegaver til barna sine eller andre i familien. Det er tøft for dem, sier Ingunn Kjønsø.

Det nikkes rundt bordet. De kjenner til det gjennom jobb og frivillig arbeid, og derfor er nettopp arbeidet med matkassenes så viktig for dem. Innsamlede penger og gaver fra næringslivet og andre gir handlingsrom til å kjøpe inn gode varer til de som trenger noe ekstra til jul.

Anonymiteten i høysete

I år tikker meldinger om nye behov og fristen for å få bestilt en kasse i Vikna er 5. desember. Mange av de som bestiller gjør det via offentlige kontorer, og derfor er det folk i gruppa fra rus og psykiatri, helsesøster og flyktningstjenesten. Henvendelsene som kommer inn blir behandlet anonymt, og de som pakker og kjøper inn aner ikke hvem som skal få de ulike boksene.

– I år har vi grei økonomi, og det er bra. Nå slipper vi å telle på hver eneste krone når vi skal handle, og det gjør det enklere for oss, forteller Jørgen Gaare Mathisen som er en av de som pakker. Han setter pris på systemet som er lagt opp med anonymitet.

– Jeg vet ikke hvem de er og ikke vil jeg vite det heller. Dette gjør jeg og vi andre her fordi det gir oss noe tilbake. Vi har det hyggelig med arbeidet og hverandre.

Hva julen er og hvilke forventninger hver enkelt har bringes opp. Samtalen går lett rundt bordet, og viser at de frivillige reflekterer og gjør seg tanker om sine egne livsverdier. Det er tydelig at innsikt i andres nød gir økt toleranse og større hjerterom. Det er en stor gave i seg selv.

Du er ikke alene

Budskapet fra både Vikna og Bindal frivilligsentral er at dersom noen trenger noe ekstra til jul, så skal de vite at de ikke er alene. Det er bare å ta kontakt, men gjør det før 5.desember om du bor i Vikna eller 6.desember om du bor i Bindal.

– Det vil glede oss veldig om vi kan få bidra til å gjøre julen litt hyggeligere for deg eller dere, står det i informasjonen som er delt ut.

Det skal ikke så mye til. Litt mer åpenhet, litt mer hjerte så får vi et mye mer varmt samfunn.

Forskjellene øker i samfunnet, og det er behov for matkassene, sier Rønnaug Helstad som er folkehelsekoordinator i Bindal kommune, Øystein Urskog og Paula Lindrupsen fra Bindal frivilligsentral.

Løfter Sveli ytterligere fram i lyset

Kultur Forfatteren Arvid Sveli ville ha fylt 100 år i år, og i den forbindelse kan trioen Magne Olav Aarsand Brevik, Bjørn Peder Johansen og Trond Nilsen nå presentere forfatterens... fredag 10:13

MOT til å se det beste

Helg I de to siste spaltene har jeg vært innom det å fokusere positivt og se mulighetene i stedet for begrensningene. MOT har som nevnt flere verktøy som hjelper oss med dette. Ved å... fredag 09:09
Smånytt

«Kronprins Haakon»

Notis Vi har fått inn flere bilder av denne flotte skuta. På dette bildet passerer den Dolmsundet. FF «Kronprins Haakon» er et norsk forskningsskip som overvåker ressurser, miljø- og... fredag 08:20

Kontroll på Lauga

Notis 25. mai: Politiet i Ytre Namdal har i kveld hatt laserkontroll i 60-sone på Lauga. - Strålende sol og ingen kjørte for fort, melder politiet på sin facebookside. mandag 23:09
Kommentar

Tar vi godt nok vare på gründerne?

Kommentar I den senere tid har jeg hatt samtaler med ulike gründere. Folk som er villig til å satse tid og krefter på å skape egen arbeidsplass, men som ofte får jantelov og andre uskrevne... tirsdag 11:05

Ute av syne, ute av sinn

Kommentar I lenge tid har enkelte kjempet for at det ikke skal komme vindkraftpark på Ytre Vikna, og et av argumentene som har gått igjen er hensyn til fuglelivet. Med lenker til ulike... onsdag 09:22