Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Når sannheten blir for kjedelig

av Knut Sandersen

Nyheter · Publisert 23:16, 31 jan 2020

Jeg har, og sikkert mange med meg, reagert på ordbruken i media med jevne mellomrom. Budskapet spisses til det neste komiske for å få punch og for å komme mest mulig oppmerksomhet. For å være helt ærlig så er jeg møkka lei. Møkka lei av detaljer som blir blåst helt ut av proporsjoner mens helheten i saken tones ned, og som igjen medfører at saken blir helt skjevt fremstilt. Hva er galt med sannheten? Hva er galt med en nøktern og mest mulig riktig gjengivelse av de faktiske forhold? Selger det ikke lenger? Er det for kjedelig?

– Jeg ble nedringt etter at saken ble publisert. Makan til storm på telefonen har jeg ikke opplevd før, sa en journalist og tidligere kollega til meg etter at en sak om hundebæsj i turløyper var publisert. Avisen han jobbet i har godt over 20.000 lesere. Da jeg spurte om hvor mange som hadde ringt talte han opp elleve ulike innringere. Elleve av over 20.000. Det sto storm på oppfølgingsartikkelen dagen etter på. Stakkaren skulle stått på Nærøysundbrua i 36 meter i sekundet en times tid…mulig storm hadde fått en annen klang i hodet hans.

Min opplevelse er at det norske folk er stort sett ganske rolig av seg. Vi har stor hjertevarme når andre lider, og vi er etter hvert blitt ganske så tolerante overfor det aller meste. Det er lite som sjokkerer oss lenger. Tabloidjournalistikken har den virkningen. Roper du ulv, ulv så bryr ikke folk seg etter hvert. Selv har jeg gitt opp å lytte til de politikerne som velger den provokative stilen når de skal få frem budskapet. Det finnes mange andre i de samme partiene som mener det samme, men som har en langt mer edruelig tilnærming til problemene. De forsøker å se det hele i sammenheng, men det er tydeligvis ikke lenger sexy nok.

Hva er det så vi journalister gjør? Vi løper etter de mest ekstreme uttalelsene og vi kjører de frem med krigstyper og blir med det nyttige mikrofonstativer. Vi vet det generer klikk på nettet, vi vet at det selger, men selger vi samtidig også sjelen vår? Ofrer vi vår troverdighet for å få mest mulig oppmerksomhet og klapp på skuldra av vaktsjefen?

– Sørg for at det du skriver er sant og at de som uttaler seg kjenner seg igjen i det som blir skrevet og konteksten det står i, innprentet en av mine mentorer i hine dager. Selv i saker som er betente og vanskelige går det an å opptre på en måte som gjør at folk får tillit og vil snakke. Det er ikke alle saker som skal på trykk. Det er stadig at jeg avviser saker fordi jeg oppdager at folk enten ikke snakker sant eller har en skjult agenda. Det er min jobb og plikt. Hender det at jeg blir lurt eller tar feil? Sikkert, men det fratar meg ikke ansvaret for at våre lesere skal vite at det som står på trykk i vår avis er sant.

Mulig at jeg er i ferd med å bli en gammel mann, men jeg har funnet ut at livet i grunnen er ganske godt uten kommentarfelt. Skal du miste troen på menneskeheten i løpet av minutter så skal du lese kommentarfeltene i de største avisene. Her finner du dem som lirer av seg grums og drit i alle farger og som rakker ned på alt og alle. De er ikke ute etter å finne gode løsninger, men kun å fremheve seg selv og sine meninger. Helst da ved å gi alle andre skylden for tingenes tilstand.

Da er det godt å gå på Coop’en å treffe folk som hilser og sier takk for sist. Ofte har de et tips til en sak eller kommer med tanker rundt noe som allerede har stått på trykk. Vi snakker ansikt til ansikt, og selv om tema kan være alvorlig nok så er aldri smilet langt unna. Vi ser hverandre, vi lytter og vi deler tanker. Vi er ikke alltid enige, men vi er uenige med respekt for hverandre. Sånt blir det gode samtaler av…og i mitt tilfelle, en god motivasjon til å skrive videre.

Så får det heller bli for kjedelig for enkelte. Det lever jeg godt med.

MOT til å duge

Helg I følge ordboka er å duge det samme som å være egnet eller god til noe. Det kan og ha betydningen å være brukbar, passende, være til hjelp, til nytte eller rett og slett strekke... fredag 08:59

Innrømmer vanskelig brøyteforhold

Nyheter Billister og tungtransportsjåfører har flere ganger klaget over brøytingen på strekningen mellom Foldereid og Årfor. Fylkeskommunen innrømmer at dette er en utfordrende strekning... torsdag 22:01
Kommentar

Ja, jeg elsker kuer!

Kommentar av Knut Sandersen mandag 21:27