Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Bjørn Sigurd Larsen ønsker at ørnerovet blir hedret med et eget senter. Arkivfoto

Ønsker seg ørnerovsenter på Leka

Mannen bak spelet "Ørnerovet", Bjørn Sigurd Larsen, ønsker at alt stoff omkring ørnerovet sikres for framtida gjennom å etablere et ørnerovsenter på øya.

Nyheter · Publisert 13:55, 10 sep 2021

Neste år er det 90 år siden den da tre år gamle Svanhild ble tatt av ei ørn og funnet igjen på ei hylle i Hagafjellet, rundt fem timer senere. Dette er en historie som har preget lekasamfunnet på ondt og godt gjennom snart to generasjoner. Historien engasjerer ikke bare lokalt, men også nasjonalt og internasjonalt. De senere årene er det også laget en musikal om ørnerovet, som settes opp i regi av Herlaugsgildet - forfattet av Bjørn Sigurd Larsen. Dette har ført til økt nysgjerrigheten og interesse rundt ørnerovet. Nå går forfatteren i bresjen for å sikre historien for all ettertid og kanskje bringe enda flere turister til øya.

– I dag finnes det ingen organisert og strukturert opplegg rundt denne hendelsen som Leka kanskje mer enn noe annet blir assosiert med nasjonalt. Samtidig vet vi at Svanhilds kjole, som i dag stilles ut i kommunehuset, bør sikres for fremtiden på en ordentlig måte. Dessuten er førstekildestoff rundt hendelsen søndag 5. juni 1932 spredd rundt og i fare for å bli borte. I tillegg er andre generasjon lekværinger, som kan fortelle hvordan deres familiemedlemmer, venner og bekjente opplevde denne dagen, i ferd med å falle fra, skriver Bjørn Sigurd Larsen i et brev til kommunen. Han ber Leka kommune, og gjerne i samarbeid med Herlaugsgildet og aktuelle kulturbaserte næringsaktører, om å se på muligheten til å etablere et Ørnerovssenter på Leka.

– Et slikt senter bør inneholde både gjenstander, originalintervjuer, brev, presentasjoner og masse annet stoff og gjenstander som kan linkes til hva som skjedde denne søndagen for 90 år siden. Det bør også vurderes å lage videovisuelle presentasjoner og at senteret går i spissen for å organisere egne turer med guid til Hagafjellet, der turister, skoleklasser og pensjonistforeninger kan komme tett opp til hendelsen. I tilfelle må det etableres en vei fram til Hagafjellet, som også gjør det mulig for rullestolbrukere å komme fram, skriver Larsen som håper at Leka kommune på 90-årsdagen for hendelsen kunne invitert media og folket, og markert startskuddet på det som kan bli et meget godt besøkt Ørnerovssenter.

Spelet om ørnerovet har gjort mange nysgjerrige på denne historien.

På fremsiden nå