Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Stolt ordfører Amund Hellesø kunne vise frem ordførerkjedet for første gang. Foto: Lillian Lyngstad

Ordførerkjedet er kommet hjem

Endelig kunne ordfører Amund Hellesø vise frem det nye ordførerkjedet for Nærøysund kommune, og det kom akkurat tidsnok til nasjonaldagen.

Nyheter · Publisert 07:21, 17 mai 2020

Det ble brukt første gang i forbindelse med kransenedleggelse på Sverdrup-bautaen i anledning at det er 250 år siden stortingsmann Georg Sverdrup ble født.

Kransenedleggelsen ble gjort allerede i går på grunn av det skulle spilles inn som en del av kommunens nasjonaldagsfilm hvor ordføreren blant annet holder sin tale.

Laget i Hønefoss

Kjedet er laget av Truls Grønvold i TG Design, og helt ukjent med det å lage ordførerkjeder er han ikke. Nærmere tyve kommuner har fått sine kjeder herfra. Utformingen av kjedet er laget i samarbeid med et utvalg bestående av politikere og representanter fra administrasjonen i kommunen.

Mye symbolikk

I forbindelse med markedføring/visning av ordførerkjedet er det kanskje greit å kjenne til noen momenter ved symbolikken.

• Våpenskjoldet henspeiler på sundet, bru, land og vann og samhold.

• De tre figurene i feltet som holder skjoldet, er motiver som finnes i Fingalshula. Fingalshula er den sørligste av hulene i Norge med hulemalerier og den med størst ansamling av malerier, - hele 48 stykk til sammen. De fleste er menneskelignende som den ene figuren i motivet viser. Det andre er i dokumentasjonen beskrevet som et hjortedyr. Det siste antas å forestille en fugl. Hulemaleriene antas å være fra bronsealder.

• Handelsvekta står som symbol for kommunens service- og handelsnæring. Handelsvirksomheten har lange tradisjoner i regionen, fra Nærøymartnaden og historiske handelssteder som blant annet Risvær og Berggården i Rørvik, til senere utvikling av Rørvik og Kolvereid som moderne handelssteder. Kommunen har flere grender med egne nærbutikker.

• Bryggene er et motiv fra bryggerekken lokalisert ved Norveg i Rørvik. Disse symboliserer historien knyttet til handel med fisk, og fiskerivirksomheten. Bryggene på Rørvik er brygger som er hentet og gjenreist fra ulike deler av kommunen blant annet fra Ottersøy, Varøya og Øyavågen.

• Kua symboliserer at Nærøysund kommune er en stor landbrukskommune, med en stor andel melkeproduksjon. Nærøysund bondelag ble i arbeidet utfordret til å komme med innspill til aktuelt symbol for landbruksvirksomheten og meldte tilbake at de ønsket kua som symbol.

• Symbolet bak på kjedet er logoen som ble utviklet i forbindelse med sammenslåingsprosjektet mellom Nærøy og Vikna, og som ble brukt i byggingen av Nærøysund kommune.

• Sjø-Sara er et symbol som gjengis fra skulpturen slik den framstår i Nærøysundet. Sjø-Sara er en historisk skikkelse som er en kvinne, opprinnelig fra Foldereid, som hadde sitt liv og virke på sjøen. I følge legenden utmerket hun seg på flere måter. Først og fremst som fisker, noe som var et utradisjonelt yrkesvalg for kvinner. Videre som frivillig los og livredder. Hun hadde mye av sitt virke med utgangspunkt i fiskeværet Sør-Gjæslingan.

• Laksen står som symbol for en viktig næring langs kysten og i regionen.

• Fiskebåten står som symbol for regionens lange båtbyggertradisjoner. Historisk har det blitt bygd båter flere steder i kommunen vår. Den moderne varianten som er symbolisert her viser at tradisjonen er høyst levende, med flere båtbyggerbedrifter som leverer moderne og innovative fartøy.

• Mellomleddene med bølger er et symbolytrykk som er videreført fra det tidligere ordførerkjedet til Nærøy kommune. Dette skal forestille mønsteret på en armring fra jernalderen som er funnet i Klungvika i gamle Nærøy.

Kjedet innholder en rekke symboler som viser både historien og bredden i den nye kommunen.

Fiskeri & havbruk

Fire fikk bot

onsdag 11:00

Fra vrak til utstillingsglans

Helg Det er 20. mars og året et 1943. Tre tyske jagerfly er på vei over Vikna da det ene plutselig faller ut av formasjon. Noe er galt. Om bord sitter 21-åringen Günther Seraphim.... torsdag 15:21

En av to ledere er på plass

Sport For en måned siden så det mørkt ut for Kolvereid idrettslag, da de sto uten kandidater til ledervervet. Men med Stig Tommy Jenssen på plass, så kan idretten fortsette i Norges... torsdag 08:27
Smånytt

Åpner dørene til Nubdalseng gård

Notis 4. juni: Hver sommer inviterer Nubdalseng gård til Søndagskaffe og i år er intet unntak. Fra og med førstkommende søndag, 7. juni, blir det mulighet til å legge søndagsturen til... torsdag 13:54

«Kronprins Haakon»

Notis Vi har fått inn flere bilder av denne flotte skuta. På dette bildet passerer den Dolmsundet. FF «Kronprins Haakon» er et norsk forskningsskip som overvåker ressurser, miljø- og... fredag 08:20
Kommentar

Tar vi godt nok vare på gründerne?

Kommentar I den senere tid har jeg hatt samtaler med ulike gründere. Folk som er villig til å satse tid og krefter på å skape egen arbeidsplass, men som ofte får jantelov og andre uskrevne... tirsdag 11:05

Ute av syne, ute av sinn

Kommentar I lenge tid har enkelte kjempet for at det ikke skal komme vindkraftpark på Ytre Vikna, og et av argumentene som har gått igjen er hensyn til fuglelivet. Med lenker til ulike... onsdag 09:22