Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Det var ved inngangen til 2021 totalt 621 innbyggere i ytterdistriktet som mottok hjemmetjenester. (Illustrasjonsbilde)

Over 600 fra ytterdistriktet får hjemmetjenester

En ny «opptelling» viser hvor mange innbyggere fra Ytterdistriktet som mottar hjemmesykepleie eller hjemmehjelp. Andelen «unge» brukere i Leka er svært lav.

Nyheter · Publisert 08:15, 10 sep 2021

Det er Statistisk sentralbyrå (SSB) som nylig publiserte tabellene som omhandler antall brukere av hjemmetjenester. Totalt 621 innbyggere bosatt i ytterdistriktet mottar dette, kan vi lese. I Nærøysund kommune er det 489 brukere, i Leka 43, og i Bindal 89 brukere.

Dette er hjemmetjenester

Hjemmetjenester kan være så mangt. Det skilles mellom hjemmesykepleie og hjemmehjelp. Førstnevnte er gratis i alle kommuner, og her tilbys det tjenester som medisinering, ernæring, personlig hygiene, sårbehandling og mye mer.

Også mottakere av omsorgsstønad i Ytterdistriktet telles med under hjemmetjenester i tabellene.

– Dette er en økonomisk kompensasjon til personer som utfører omsorgsoppgaver som ellers ville vært utført av kommunen, opplyser NAV på sine nettsider.

Så har vi hjemmehjelp, som har en egenandel som må betales. Denne summen tilpasses etter inntekt.

– Hjemmehjelpen handler om praktisk bistand og inkluderer oppgaver som rengjøring, handling av mat, stell og tilrettelegging slik at brukeren lettere kan gjøre hverdagslige oppgaver selv, informerer NAV.

Egenandelen er den samme uansett om man velger kommunal eller privat aktør.

Brukere under 67 år

I statistikken får vi også en interessant deling etter alder på brukerne, og vi har sett nærmere på hvor stor andel av brukerne i ytterdistriktet som er under 67 år. I hele Norge er nemlig 48 prosent av mottakerne mellom 0 og 66 år, men det varierer stort fra kommune til kommune. I Leka er bare ti av de 43 brukerne i denne aldersgruppen. Det utgjør kun 23 prosent, og er således en klart mindre andel enn snittet i Norge.

I Nærøysund kommune er 198 av de 489 brukerne under 67 år, noe som betyr en andel på drøye 40 prosent. Også det relativt lavt. Videre en andelen i Bindal akkurat lik Nærøysund, med rett over førti prosent.

Rangert

Vennesla i Agder har høyeste andel i Norge med 71 prosent brukere under 67 år. På «sisteplass» i Norge er Osen kommune her i Trøndelag med bare tolv prosent. Med venndølene som nummer én, finner vi Leka helt nede på 343. plass blant de 356 kommunene i Norge. Nærøysund og Bindal deler på plass nummer 234.

I Trøndelag er det Ørland og Malvik kommuner som har høyeste andel «unge» brukere, med 53 prosent.

Hvem kan få hjemmetjenester?

Alle kan søke om hjemmetjenester. Hvor mye tjenester man får tildelt er basert på kommunens vurdering av søkerens behov. Dette vurderer kommunen ved å besøke søkeren.

– Kommunen avgjør så om det skal tilbys tjenester og hvor mye hjelp søkeren får tildelt, opplyser NAV på sine nettsider.

Totalt var det drøye 209.000 brukere over det ganske land ved inngangen til 2021.

På fremsiden nå
Kjentfolk

Jubilanter 24. - 30. september

Kjentfolk torsdag 16:51

Humanistiske konfirmanter i helga

Kjentfolk torsdag 16:46
Rett fra levra

Vi har alle et ansvar!

Kommentar onsdag 13:09