Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Fiskeri & havbruk

Ulrikke hjelper Bjørn Forås som akkurat har kommet inn med sei.

På Vandsøya er det Ulrikke som styrer

Rørvikjenta Ulrikke Strand (26) er den første kvinne i historien som styrer fiskemottaket i Vandsøya.

Nyheter · Publisert 13:52, 15 jul 2020

Det var helt tilfeldig at Ulrikke Strand havnet på Vandsøya i februar. Etter hun var ferdig med bachelor i bærekraftig havbruk, så hun at Rørvik Fisk søkte etter noen som kunne lage mat på øya i høysesongen.

– Svigerinna mi, som jobbet på Rørvik Fisk, spurte om det var så lurt at jeg var kokk der ute. Hun mente jeg kunne passe bedre på selve fiskebruket, noe jeg forsåvidt var enig i, ler Ulrikke.

Roligere tider

Sommeren er roligere enn under vinterfiske, men det kommer folk innom jevnt og trutt. En del er hobbyfiskere, og nå er det en del godt voksne mannfolk som fisker sei.

– Hadde du spurt meg for en uke siden hadde jeg svart at jeg ble her, men jeg fikk akkurat vite at jeg har kommet inn på masterstudiet, så til høsten reiser jeg til Bergen igjen, svarer Ulrikke på spørsmål om framtidsplanene.

– Jeg er spent på hvordan det blir å komme tilbake til Bergen. Jeg er blitt vant til å være her og holde på med forskjellig praktisk arbeid. Det passer meg godt. Det har vært både hardt arbeid og dårlig vær, men jeg har trivdes så godt med det, forteller hun.

Det har ikke vært spesielt godt fiske i vinter. De største båtene dro tidlig nordover siden det var sikrere fiske og bedre torskepriser. På Vandsøya har det vært besøk av flere småbåter i år. Mye av jobben på Vandsøya er vedlikehold.

– Jeg er verken tømrer, mekaniker eller sveiser, men jeg har lært veldig mye på denne tiden, forteller hun.

Kjell Lindgjerdet som kjører båten «Øyvind» for Rørvik Fisk, har vært en del på øya sammen med Ulrikke.

– Kjell har hjulpet meg og lært meg veldig mye her ute, forteller hun.

Ikke ensom

Fra mai har Ulrikke bodd alene på Vandsøya, men på spørsmål om hun har kjent på ensomheten svarer hun kjapt nei. Videre forteller hun at hun er egentlig overrasket over hvor sosial hun har vært. I høysesongen serveres det middag på fiskarheimen, og hver torsdag er det kaffe, kaker og åresalg.

– Jeg hadde jo mulighet til å trekke meg tilbake til rommet mitt, men som regel ble det heller kortspilling, kaffedrikking og «skjitprat» med fiskerne.

Ulrikke forteller at det blir en annen måte å være sosial på.

– Til vanlig er man jo sammen med venner som er mer lik en selv. Her er man sammen med folk det ellers ikke ville vært naturlig å «henge med». Jeg har storkost meg med å sitte og høre historiene til de eldre fiskerne. Man lærer seg å sette pris på hverandre på en helt annen måte. Jeg tror jeg har fått høyere toleranse og forståelse for at folk mener og tror forskjellige ting, men likevel være veldig reale. Hadde jeg bodd alene i en leilighet i byen hadde jeg ikke vært i nærheten så sosial som jeg har vært her. Etter høysesongen har det naturlignok vært roligere, men det er alltids noen som kommer innom, sier Ulrikke.

Maskulint miljø

Miljøet rundt fiskerne er i stor grad maskulint, men Ulrikke har ikke opplevd noe negativt i den forbindelse.

– Fiskerne behandler meg med respekt og kanskje er det ikke så dumt at det er ei jente her, smiler Ulrikke.

– Jeg er ingen bråkmaker og forholder meg til oppgavene mine og de prisene jeg skal. Det er egentlig ikke noe å å snakke om. Hadde det vært to menn så er det mulig det hadde blitt flere diskusjoner, forteller hun videre i det flere fiskebåter kommer sigende.

Masterstudiene venter

– Jeg er vel blitt litt miljøskadd. Dersom jeg er på fastlandet med for mye folk så lengter jeg alltid hit, ler Ulrikke.

Hun innrømmer at hun er spent på tilværelsen som venter med masterstudier. Det er noe spesielt med å være her ute.

– Man kommer så nært naturen og bare det gjør at jeg aldri føler meg ensom, sier hun ettertenksomt i det hun tar i mot 79 år gamle Bjørn Forås, som skal levere sei.

– Jenta er steike dyktig. Det har vært utelukkende positivt å ha henne her på Vandsøya, forteller Bjørn i det de heiser fisken opp på kaia.

Rettferdig og tydelig

Daglig leder for Rørvik Fisk, Øivind Pettersen, forteller at de er svært fornøyd med Ulrikkes innsats på Vandsøya.

– Hun har virkelig mestret jobben som mottaksansvarlig på øya. Hun er rettferdig og tydelig, tørr å si fra om det er noe hun ikke er fornøyd med samtidig som hun behandler alle likt og med respekt, sier Pettersen, som tilfører at det er ikke bare bare å hanskes med de oppgavene Strand har hatt, spesielt under vintersesongen.

Oldemor på tilvenning

Helg Da Pia Arnøy skulle starte i Barnehage1 avdeling Strand var det ingen «hvemsomhelst» hun møtte i barnehagen. Hennes egen spreke oldemor var blant dem som skulle stå for... lørdag 12:00

Her ble Fifi drept av en hund

Nyheter Sist søndag formiddag ble Solvar og Maira Bårslett vekket opp av naboen. Han hadde oppdaget at en løs hund hadde gått til angrep og drept katten. torsdag 06:48

15. august: God lørdag

Nyheter Politiet har absolutt ingenting å melde fra denne rolige natta. Regnet høljer ned i bøtter og spann og for de fleste kan det nok friste med en innedag. Vi er i den siste... torsdag 06:46
Smånytt
Notis Send svaret på «Hvor er dette?» til oss enten på SMS eller e-post.SMS: Skriv YTKONK ditt svar, ditt navn og adresse og send svaret til nummer 2470 (kr 5,-). E-post:... torsdag 14:15

Nytt selskap på Ottersøy

Notis Det er registrert et nytt selskap i ytterdistriktet hos Brønnøysundregistrene siste uke. Aktør / AS skal drive med siendomsutvikling og utleie av eiendom. Selskapet har avsatt... onsdag 13:36
Kommentar

Hvor ble det av den gyldne middelvei?

Kommentar av Knut Sandersen onsdag 14:47

Vi har et ansvar for krykkja

Kommentar At krykkjene kan være til sjenanse er ikke vanskelig å forstå. På lik linje som hundebæsj langs veien og kattedritt i sandkassene, preger avføringen og ikke minst skrikene fra... mandag 12:35