Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Hun har sett ut mot havet i over tjue år fra samme sted. Nå skal Sjømannens hustru på Rørvik få et nytt utkikkspunkt.

Sjømannens hustru på flyttefot

Det settes opp mange nye bygg på Rørvik. For at noe nytt skal kunne komme må noe av det gamle bort. Eller så må man flytte litt på det.

Nyheter · Publisert 20:38, 28 jun 2018

Statuen «Sjømannens Hustru» som har stått i Rørvik sentrum i en årrekke vil nå få et nytt hjem. For i forbindelse med oppsettingen av leilighetsbygget Leia terrasse så må man flytte på en del.

Siden statuen ble avduket den 8. juni i året 1997 så har den stått stødig. Med hurtigrutetrafikken på Rørvik så er «Sjømannens hustru» kanskje den mest fotgraferte skikkelsen på Vikna siden den ble oppsatt.

Vil ha sjøutsikt

Etter at det ble klart at leilighetsbygget Leia terrasse skulle settes opp så ble det utformet en gruppe av folk som skulle finne en ny plassering til statuen. Leder i teknisk etat i Vikna kommune, Anton Bævre sier det raskt ble enighet om hvor det passet best å flytte den.

– Vi fant tidlig ut at å flytte statuen nært ved Norveg passet godt. Statuen er et bilde på alle konene som så ut mot havet etter mennene som var ute og fisket. Der den står i dag så er det fint lite sjøutsikt å oppdrive. I tillegg kan man knytte den til utstillingene Norveg har om Viknas historie, sier Bævre.

Familien støtter det

Når noe sånt skal flyttes så er det flere man skal ha dialog med før den skifter hjem. Statuen er en gave fra Olav og Walborg Sund, testamentert til Viknas befolkning. Olav Sund var gammelonkel til Einar Dekkerhus. Han og hans familie har vært med i dialogen om hvor statuen skulle flyttes.

– Vi har hatt god dialog og flere møter med kommunen for å finne en best mulig løsning. I testamentet etter Olav så sto det at statuen skulle stå der den står i dag. For det var tidligere et utsiktssted der sjømannskonene så ut mot havet for å se om fiskerne deres kom seg trygt til land. Nå står det kiosk, kjøpesenter, kjølelager og mye annet rundt som gjør at sjøutsikten er heller dårlig der. Derfor syntes jeg og min familie at «Sjømannens hustru» kommer til å passe godt ved Norveg. Der kan hun se ut mot havet igjen, sier Dekkerhus.

Med Woxeng som nabo

Den vil bli flyttet i nærhet til bysten av Paul Woxeng som står mellom Norveg og Søsterskipet på Rørvik.

– Når man får flyttet den dit og kanskje ordnet opp litt grøntareal og sånnt i rundt så tror jeg det vil bli en kjempeplass for «Sjømannens hustru». Når hurtigruta kommer til Rørvik så er det utrolig mange turrister som tar bilde ved statuen. Jeg tror det vil fortsette selvom den flyttes litt. Vi kunne selvsagt ha satt oss på bakbeina og nektet på flyttinga. Men da hadde statuen stått helt inn i veggen til Leia-bygget. Og det hadde ikke vært noe særlig. Jeg og min familie tror det vil bli bra å ha den ved Norveg. Der kan man i tillegg få med seg litt lokalhistorie noen skritt fra der statuen vil stå. Så det er bare positivt, sier Dekkerhus.

Som sagt så bygges det mye på Rørvik. Gammelt blir revet ned for at det nye skal komme til. Men historien lever videre på Rørvik. For selvom man tenker nytt så er det viktig å huske litt tilbake også.

Bysten av Paul Woxeng som står ved Norveg kan få seg en nabo om ikke lenge.

Tilbyr nytt treningstilbud

Agata Dubowska er nå klar for å gi et nytt tilpasset treningstilbud i distriktet. I tillegg viderefører hun sitt tilbud med massasje og kosmetiske tjenester. Den nye salongen har... mandag 19:30

Ny habilitetsklage

Saken som omhandler om det skal bli oppdrettsanlegg i Kolvereidvågen ruller og går fortsatt. Nå har Naturvernforbundet også blandet seg inn i saksgangen. mandag 15:40

Skal ta den endelige senteravgjørelsen

Onsdag blir en viktig dag for organisering av Nærøysund kommune. Først skal fellesnemnda behandle innstillingen fra arbeidsutvalget, så skal kommunestyrene i Nærøy og Vikna ta... mandag 15:30

Kom og still spørsmål om hjerteflimmer

50 000 nordmenn vet ikke at de har hjerteflimmer. I oktober gjennomfører LHL aksjonen «Kjenn Pulsen», som retter fokus mot dette. Nærøy LHL markerer dette med en stand på Coop’en... mandag 15:30

Kolvereid tapte med fire mål

På søndag var det sesongstart for herrehåndballen for Kolvereid. De kjempet godt, men tapte til slutt med fire mål mot NTNUI 3. Sluttresultatet ble 27-23 i bortelagets favør. søndag 15:42

Målfest for Rørvik

Rørvik ILs herrelag vant suverent over Vestby på lørdag. Da dommeren blåste av kampen var resultatet 18-2. lørdag 18:20
ledige stillinger

Vikna kommune
Barne- og ungdomsarbeider/assistent

Se annonsen her

Ytringen Avis:
Redaktør

Se annonsen her

Politilogg
Flo og fjære