Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Redaktør Lillian Lyngstad og journalist Knut Sandersen gleder seg til å komme igang med jevnlig podcastproduksjon. Foto: Fredrik Haugerøy

Skal formidle lyden av ytterdistriktet

Endelig er det nye mobilstudioe klart, og Ytringen vil denne uken starte opp med sin nye podcastprogram med aktualiteter og debatter.

Nyheter · Publisert 18:45, 13 jan 2020

Det har tatt litt tid å få ustyret i hus, men nå er alt på plass og denne uken testes anlegget for å være sikker på at alt fungerer som det skal. Torsdag starter innspillingen av den som skal bli et fast aktualitetsmagasin hos Ytringen.

Endelig i gang

– Det skal bli godt å komme igang med faste sendinger, innrømmer Knut Sandersen som skal lede programmene fremover. Han er overbevist om at podcast fra ytterdistriktet vil slå godt an.

Selv er han stor tilhenger av podcast som intervjuformat, og med sin erfaring fra radio så tror han at lydformatet treffer publikum på en helt annen måte enn nett og papir.

– Podcast er en veldig intim formidlingsform. Folk lytter gjerne med mobiltelefoner og headsett, og det gjør at du kommer ekstra godt innpå lytterne. Dermed kommer også budskapene fra de som deltar ekstra godt frem, og jeg er tilhenger av at folk som deltar i studio skal få lov til å snakke ut.

Gikk for mobil løsning

Ytringen vurderte en tid å bygge opp et eget studio på Kolvereid, men landet til slutt på et mobilt studio som er forholdvis enkelt å ta med seg rundt om i distriktet.

– Det gjør at vi kan lage sendinger fra hele distriktet og dermed få frem mye av det som skjer rundt om i bygdene. Som lokalavis har vi et ansvar for å få ut informasjon, spre begeistring og styrke ytterdistriktets identitet, sier redaktør Lillian Lyngstad.

Vil sikre historien

Et av prosjektene de nærmeste månedene er innspilling av en ny serie hvor de som ennå husker krigen skal fortelle om hvordan krigen fortonet seg i regionen. Både enkelthendelser og dagliglivet vil være tema. Serien håper lokalavisa er klar til mai i år, 75 år etter freden kom.

– Det å sikre oss stemmene før de forsvinner er av stor historisk verdi. Det å få førstehåndskilder til å fortelle er uvurdelig. Så for oss hviler det også et ansvar for å sørge for at etterslekten kan få med seg historien gjennom stemmene til de som selv opplevde det som skjedde, sier Lyngstad.

Sandersen har ledet og redigert flere podcastsendinger gjennom årene, og vet av erfaring at det tar tid å bygge opp en større lytterskare.

– Vi så under valget i fjor at sendingene hvor vi intervjuet ordførerkandidatene slo godt an. I tillegg har vi allerede laget flere andre sendinger med blant annet Magne Olav Årsand Brevik da han ble 70 år. Nå har vi gode mikrofoner og det vil gi oss enda bedre lyd, og dermed bedre lytteropplevelse.

Spiller lokal musikk

Ytringen har også inngått avtale med Tono, og kan lovlig spille lokal musikk i sendingene.

– Det var et helt bevist valg. Vi ønsker å løfte frem lokale artister og låter, og gjerne rote litt rundt i arkiver etter perler. Det er finnes mange sangskatter i ytterdistriktet. I tillegg vil musikken også gjøre sendingene mer ledig, sier Sandersen.

Flere programmer fremover

Sandersen har flere ideer til ulike programkonsepter, og to av disse vil bli lansert i løpet av våren.

– Nå skal vi først få i gang fredagssendingene, så får vi ta det andre etterhvert som vi får dreisen på produksjonen og at vi får inn annonsører og samarbeidspartnere, sier programlederen som slipper den første sendingen på fredag. Målet er å slippe en ny sending med aktualiteter og debatter hver 14.dag.

Løfter Sveli ytterligere fram i lyset

Kultur Forfatteren Arvid Sveli ville ha fylt 100 år i år, og i den forbindelse kan trioen Magne Olav Aarsand Brevik, Bjørn Peder Johansen og Trond Nilsen nå presentere forfatterens... fredag 10:13

Fra vrak til utstillingsglans

Helg Det er 20. mars og året et 1943. Tre tyske jagerfly er på vei over Vikna da det ene plutselig faller ut av formasjon. Noe er galt. Om bord sitter 21-åringen Günther Seraphim.... torsdag 15:21
Smånytt

«Kronprins Haakon»

Notis Vi har fått inn flere bilder av denne flotte skuta. På dette bildet passerer den Dolmsundet. FF «Kronprins Haakon» er et norsk forskningsskip som overvåker ressurser, miljø- og... fredag 08:20

Kontroll på Lauga

Notis 25. mai: Politiet i Ytre Namdal har i kveld hatt laserkontroll i 60-sone på Lauga. - Strålende sol og ingen kjørte for fort, melder politiet på sin facebookside. mandag 23:09
Kommentar

Tar vi godt nok vare på gründerne?

Kommentar I den senere tid har jeg hatt samtaler med ulike gründere. Folk som er villig til å satse tid og krefter på å skape egen arbeidsplass, men som ofte får jantelov og andre uskrevne... tirsdag 11:05

Ute av syne, ute av sinn

Kommentar I lenge tid har enkelte kjempet for at det ikke skal komme vindkraftpark på Ytre Vikna, og et av argumentene som har gått igjen er hensyn til fuglelivet. Med lenker til ulike... onsdag 09:22