Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Foto: Elin Tveit Sveen - Marø Havbruk.

«Sølvfisken» skal styrke beredskapen

Fredag var det duket for dåpsfest i Florø. Nybåten «Sølvfisken» til driftsfellesskapet Godfisken, skal gi bedre forutsetninger for fisken og røkterne hos vestlandske oppdrettere

Nyheter · Publisert 08:34, 30 jun 2020

I 2015 gikk tolv lokale oppdrettere på Vestlandet sammen og etablerte et unikt driftsfellesskap. Bakgrunnen for samarbeidet var et stadig strengere regelverk for lus, og ved å samle ressurser i Godfisken skulle man i fellesskap løse viktige utfordringer og styrke beredskapen for oppdretterne.

Nå har driftsfellesskapet gått til innkjøp av nybåten «Sølvfisken». Godfisken ledes av Gaute Vassbotten, som nærmest er oppvokst på merdkanten i familieforetaket Steinvik Fiskefarm. Han forteller om bakgrunnen for nyinvesteringen:

– For et år siden gikk vi til innkjøp av 24-metringen «Godfisken» fra Moen Marin. Etter tre måneder så gruppa behov for enda flere båter i sving. Samtidig har eierne ambisjoner om at all overskytende kapital skal reinvesteres i nytt utstyr som gir oss enda bedre beredskap. Til nå har vi brukt over 150 millioner til nye og bærekraftige investeringer, og flere kommer det til å bli, sier Vassbotten i en pressemelding.

Det geografiske omfanget for driftsfellesskapet befinner seg mellom Sunnmøre og Sogn, men ved ledig kapasitet vil fartøyet være i beredskap for andre oppdrettere ved behov. Båtens virkeområde vil være langs hele kysten, med hovedvekt på Vestlandet.

Et multifunksjonelt arbeidsjern

Hovedgeskjeften blir som støttefartøy til brønnbåt, og fartøyet utstyres med et mobilt bløggesystem som har en kapasitet på inntil 30 tonn laks/ørret lagret på RSW. På kort tid kan båten omstilles til en ren arbeidsbåt med stor dekksplass tilgjengelig.

– Vi har fått en smekker fleksibåt som både kan bløgge og serve andre viktige arbeidsoperasjoner. Nybygget skal være operativt 24/7, året rundt. Derfor var det viktig med en arbeidshest som takler tunge og langvarige operasjoner, med god kran- og lastekapasitet og stort arbeidsdekk. Samtidig er det viktig med hyggelige fasiliteter som besetningen kan trives med, utdyper Vassbotten i pressemeldingen.

Flåteutvidelsen øker også kapasiteten om flere oppdrettere har behov samtidig.

Dåpsfest i Florø

Fredag ble «Sølvfisken» døpt i Florø under en samling av eiere og leverandører. Cornelia Osland, fikk den gjeve æren som gudmor for fartøyet. Cornelia som allerede er gudmor for et fartøy med samme navn, fikk nok en gang full klapp på første forsøk med sjampanjen i båtsida.

Moderne og åpne løsninger

«Sølvfisken» er en NabCat 1512, måler 15 x 12 meter, og når en maksfart på 11 knop.

– Vi jobber stadig med å videreutvikle båtene med nye og funksjonelle løsninger, samt et friskt og moderne utseende, forteller Moen Marins prosjektleder Jan Tore Ysland, som trekker frem flere sentrale forbedringer ved den populære arbeidskatamaranen:

Nytt på båten er blant annet et mer fremtidsrettet styrhus med åpnere løsning og med frittstående brokonsoller. Vinduene i aktre styreposisjon er nå heltrukket fra topp til bunn for bedre utsyn. Generator og ballastsystem kan også fjernstyres fra broen.

God hygiene på dekk er viktig, og riktig renholdsutstyr er avgjørende for et godt resultat. Derfor leveres alle 15-metringer nå med Mekon lavtrykks vaskeanlegg. Den banebrytende teknologien kombinerer lavtrykkstasjoner med riktig kjemidosering. Løsningen hindrer vanntåke og aerosoler som er bakteriebærende, og sørger for effektiv rengjøring.

Rask levering og kvalitet i alle ledd

For Vassbotten var kvalitet og rask levering avgjørende for nyanskaffelsen.

– Likt som før trengte vi en båt raskt og Moen Marin hadde en som var leveringsklar. Vi er svært fornøyde med forrige innkjøp, og da var valget enkelt. Flere av eierne i Godfisken har også handlet med Moen Marin tidligere og vet hva de står for: Kvalitet, rask levering og god service.

Representanter fra driftsfellesskapet. Styreleder i Sjørprodukt AS Odd Tore Frøyen, Gaute Vassbotten som er daglig leder ved Godfisken AS og Ronny Larsen som er daglig leder hos Sjøprodukt AS. Foto: PKOM

Stor musikkopplevelse fra første tone

Kultur – Dette er et av de beste stedene jeg har sunget, sa Charlotte Fongen etter lørdagens konsert i Rørvik kirke og fullroser lokalet for akkustikk, arkitektur og publikumet. søndag 00:00

Populært med klatrekurs

Sport Etter mange år borte er Henning Mortensen hjemme på Val for å holde klatrekurs i sommer. fredag 10:50

Henter spisskompetanse fra Europa for å styrke norsk RAS-utdanning

Nyheter Resirkuleringsteknologi (RAS) er i ferd med å ta over landbasert oppdrettsnæring i Norge. Nå skal Val FoU lede et internasjonalt partnerskapsprosjekt med verdensledende... torsdag 19:09
Smånytt

Hvor er dette?

Notis Send svaret på «Hvor er dette?» til oss enten på SMS eller e-post.SMS: Skriv YTKONK ditt svar, ditt navn og adresse og send svaret til nummer 2470 (kr 5,-). E-post:... torsdag 21:18

Fallmyr fortsetter som leder

Notis torsdag 13:47
Kommentar

Det må da gå an å tenke seg om!

Kommentar Er det nødvendig å være ufin mot andre i din kamp for det du brenner for? Må du tråkke folk ned i søla? Tror du virkelig det gagner din kampsak? lørdag 10:06

Tar vi godt nok vare på gründerne?

Kommentar I den senere tid har jeg hatt samtaler med ulike gründere. Folk som er villig til å satse tid og krefter på å skape egen arbeidsplass, men som ofte får jantelov og andre uskrevne... tirsdag 11:05