Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Johannes I. Osmundsen Karl Erik Solum, Egil Solstad, Ole Harry Lie og Ivar Haug var med da prosjektgruppa for den nye skogplanen hadde oppstart på onsdag. Karl Ivan Vikestad sitter også i prosjektgruppa, men var ikke til stede på møtet.

Starter arbeid med skogplan

I dag var det oppstart av skogplanarbeidet i Nærøysund kommune. Nå starter et omfattende skogtakseringsprosjekt som også inkluderer en miljøregistrering. Ifølge dagens forskrifter må alle skogeiere som skal levere tømmer eller massevirke til industrien ha gjennomført en slik miljøregistrering.

Nyheter · Publisert 13:45, 30 okt 2019

Det har gått snart 17 år siden den siste store skogtakseringen i Nærøy kommune. Vikna har ikke gjennomført dette tidligere. Nå settes det i gang et omfattende skogplanarbeid i hele Nærøysund kommune, og onsdag var det oppstartsmøte for prosjektgruppa. Det melder kommunen i en pressemelding.

Ledere med erfaring

Johannes I. Osmundsen er leder av prosjektgruppa. Han har erfaring fra tilsvarende prosjekt som nettopp er gjennomført i sørhelgelandskommunene Bindal, Sømna og Brønnøy, samt Gutvik i Leka kommune.

- Dette er litt enklere prosjekt ettersom det bare involverer en kommune, men arealmessig er det noe det samme, sier Osmundsen, som har med seg blant annet lokale skogeiere og kommunen i arbeidet. Nærøysund kommune vil i tiden framover leie skogbrukstjenester fra Bindal kommune, så Karl Erik Solum fra Bindal kommune vil bli en del av prosjektgruppa. Han har også erfaring fra prosjektet som er gjennomført på Sør-Helgeland og Gutvik. Nærøysund vil dermed ha god nytte av erfaringene fra naboene i nord, noe som bidrar til å forenkle prosessen.

Inviterer alle med

Det vil nå gå ut invitasjon til alle skogeiere i Nærøysund om å være med på Skogplanarbeidet. Denne løsningen vil være rimeligere for skogeierne enn om de må gjennomføre egen taksering og miljøregistrering. Oppfordringen fra prosjektgruppa er derfor at det er viktig at skogeierne melder sin interesse nå.

- Vi skal ha møte i begynnelsen av desember. Der vil vi informere om dette, sier Ole Harry Lie i skogeierlaget i Ytre Namdal. De organiserer rundt hundre skogeiere i området og Lie sier at de ønsker at flest mulig av disse blir med på skogplanarbeidet. Det søkes om støtte til fylkesmannen til prosjektet. Dersom dette innvilges så vil det være med på å gjøre kostnadene lavere for skogeierne. Namdal Skogprosjekt er også involvert i arbeidet.

- Dersom skogeierne ikke blir med i denne omgang så må de betale alt selv senere, så alle oppfordres til å delta, sier Karl Erik Solum.

Snarlig oppstart

Prosjektgruppa har som målsetning å komme i gang med arbeidet så snart som mulig. Dermed kan de få et forprosjekt ut på anbud i løpet kort tid. Forprosjektet kan gjennomføres tidlig i 2020 dersom tilbyder har kapasitet. Forprosjektet vil i hovedsak omfatte gjennomgang av tidligere miljøregistrering i Nærøy. Vikna-delen av kommunen blir ikke med her, ettersom det ikke er gjort tidligere taksering.

Hovedprosjektet vil gjelde hele Nærøysund kommune. Dersom alt går etter planen og den tilbyderen som får oppdraget har tid og ressurser kan takseringsarbeidet komme i gang i løpet av andre halvår 2020.

Kostnadene for hver enkelt skogeier vil bli klar etter at anbudet ligger klart. Samtidig vil en god oppslutning blant skogeierne være med å redusere kostnadene for hver enkelt skogeier.

Løfter Sveli ytterligere fram i lyset

Kultur Forfatteren Arvid Sveli ville ha fylt 100 år i år, og i den forbindelse kan trioen Magne Olav Aarsand Brevik, Bjørn Peder Johansen og Trond Nilsen nå presentere forfatterens... fredag 10:13
Smånytt

«Kronprins Haakon»

Notis Vi har fått inn flere bilder av denne flotte skuta. På dette bildet passerer den Dolmsundet. FF «Kronprins Haakon» er et norsk forskningsskip som overvåker ressurser, miljø- og... fredag 08:20

Kontroll på Lauga

Notis 25. mai: Politiet i Ytre Namdal har i kveld hatt laserkontroll i 60-sone på Lauga. - Strålende sol og ingen kjørte for fort, melder politiet på sin facebookside. mandag 23:09
Kommentar

Tar vi godt nok vare på gründerne?

Kommentar I den senere tid har jeg hatt samtaler med ulike gründere. Folk som er villig til å satse tid og krefter på å skape egen arbeidsplass, men som ofte får jantelov og andre uskrevne... tirsdag 11:05

Ute av syne, ute av sinn

Kommentar I lenge tid har enkelte kjempet for at det ikke skal komme vindkraftpark på Ytre Vikna, og et av argumentene som har gått igjen er hensyn til fuglelivet. Med lenker til ulike... onsdag 09:22