Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Fornøyde elever kunne endelig vise fram sukkertare i ønsket størrelse fra Val videregåendes anlegg i Follafjorden. Foto: Privat

Stor framgang med algedyrking

Siden 2015 har Val videregående skole gjort forsøk med dyrking av makroalger, men de første årene har de ikke helt fått de resultatene de har ønsket. Årets avling ligner derimot mer på det som en ønsker å oppnå,

Nyheter · Publisert 01:15, 5 aug 2018

Makroalger er det folk flest kaller for tang og tare. Dyrking av dette har vært vanlig i Asia i mange år, mens det nå forskes på å få til dette også i Norge. Val videregående skole i Nærøy er blant de som deltar i utviklingen på algedyrking. Skolen startet opp et prosjekt for noen år siden og satte ut sine første algestiklinger ved Torlandsøya i Follafjorden i 2015. Verken det første året eller de to påfølgende årene ga den store avlingen.

– De siste årene er det stiklinger av sukkertare som har vært satt i sjøen, med mildt sagt vekslende, mer heller labert, resultat. Stiklingene har vært produsert ved SES sitt anlegg i Trondheim, og elevene ved Val vgs har fått deltatt både i innhøsting av morplanter, utsåing på tau hos SES og utsett av dyrkingstauene på lokaliteten på Val. Utsettingstidspunkt har variert fra november til mars, uten at en har klart å se tydelige forskjeller i vekst og visuell kvalitet på algene, opplyser Halvor Mortensen ved Val FoU.

Endelig klaffet det

I år ble januar valgt som utsettelsestidspunkt. 150 meter med dyrkningstau ble satt ut, og på dette så var det surret på rundt fem meter lange dropptau som sto vertikalt ned i sjøen. Dette skulle vise seg å være en god løsning. Lærer Trine Moe og elevene fikk oppleve en vekst som var mer lik den de tidligere bare hadde sett på bilder andre steder. Allerede i april var algene blitt større enn de hadde vært de første årene, og i mai kunne en del høstes og brukes. Det ble da også mulig for elevene og lærerene å teste såkalt prosessering, det vil si tørking av taren. Elevene deltok i dette arbeidet og hengte taren på tørkestativ i skolens våtlab.

– Med en god varmluftsvifte gikk tørkingen svært så fort. I løpet av to dager var sukkertaren passe tørr og klar til å pakkes i små plastposer, som heldige ansatte ved Val fikk prøvesmake og ellers utfolde seg med kreativ matlaging etter sine egne oppskrifter. Val er jo en internatskole med egen kjøkkenavdeling, og kreative kjøkkendamer serverte blant annet nystekte rundstykker med tørka sukkertare som en av ingrediensene. Enstemmige tilbakemeldinger fra både ansatte og elever var at det smakte godt, forteller Halvor Mortensen.

Ulike bruksområder

Mortensen legger til at det virker som om at dersom algene skal brukes til mat så er månedsskiftet mai-juni siste høstetidspunkt i Ytre Namdal. En del tare har stått i sjøen fram til nå, det er fortsatt mye fin sukkertare, men det har blitt en del begroing av mindre alger på plantene. Denne taren kan derimot brukes til for eksempel dyrefôr, da er det en fordel med noe større biomasse.

Makroalger har mange mulige bruksområdet, mat til mennesker og dyr er bare en av dem. Medisin, kosmetikk, biobrensel og mye annet er potensielle områder der makroalger kan benyttes. Dette er spådd å bli den neste store satsingen innen norsk akvakultur.

– Det er blant annet dette med ulike anvendelser gjennom ulike høstetidspunkt for taren som gjør taredyrking til en svær spennende, miljøvennlig og ikke minst fremtidsretta havbruksnæring fremover, sier Halvor Mortensen.

I Norge er det hovedsaklig sukkertare og butare som dyrkes av de som har begynt med dette.

Satser videre

At Val videregående skole i år endelig har lyktes med sin algedyrking er de glade for, men fortsatt er ikke mysteriet helt løst.

– Når man endelig lykkes med dyrkingen er det jo viktig å se på hva en har gjort riktig og eventuelt annerledes denne gangen sammenlignet med tidligere år. Lærere og elever ved Val har klødd seg i hodet og prøvd å finne gode svar, men konklusjonen er at en stort har fulgt den samme «oppskriften» som årene før. Dette viser vel at algedyrking er biologi først og fremst, og at det er alle de ulike faktorene som samlet gir resultatet. Motivasjonen for videre satsing på algedyrking ved Val er i alle fall stor, og skolen ser fram til nytt utsett til vinteren. Tørking av alger ga bokstavelig talt mersmak, og nå vil en prøve videre både med prosessering og hvordan alger kan brukes som mat.

– No må du slutt å tull

Helg Inne på avdelingen Granstubben i Kolvereid barnehage møter vi Jonathan Mesgen og Bethel Abrahale Suyum. Begge er fem år gamle og liker at det er snø utenfor veggene. søndag 08:15

Smånytt

Får ikke avisa i dag

Grunnet sykdom/fravær vil ikke aviser til abonnenter med postadresse på 7940 Ottersøy, 7944 Indre Nærøy og deler av 7970 Kolvereid, som vanligvis får avisa med post, motta...
Skipstrafikk
Flytrafikk
ledige stillinger

Paulsen Maskin AS:
Anleggsleder KS
Se annonsen her

Ytre Namdal Vekst:
Leder/veileder på Steam
Se annonsen her

Vikna kommune:
Renholdere
Se annonsen her

Arvato Bertelsmann
Controller
Se annonen her

 

For stillingsannonser - ta kontakt med oss på tlf. 74 39 60 50 eller
marked@ytringen.no

Bruk dine lokale servicetilbud
Været
Politilogg
Flytrafikk
Flo og fjære