Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Motormessa / Kystbymessa

Nestleder i Norsk Charolais Hans Otto Helstad, produsent Bertil Nyheim, George Crocombe og John Morris på befaring i Gaute Måøys fjøs.

Storbønder på visitt i YN

Mandag hadde distriktet besøk av rundt 40 bønder fra rundt om i verden. Grunnen for besøket er kjøttferasen charolais og foreningen Norsk Charolais, som har to lokale personer i Landsstyret.

Nyheter · Publisert 10:15, 10 jul 2018

Besøket som var hjemme hos Inger Lise og Gaute Måøy kom fra Australia, Canada, England, USA og Ungarn, og kom til Norge etter en ukes tid i Sverige.

– Det har vært verdenskongress i charolaismiljøet i Sverige, gjengen kom, fra Sverige til Stjørdal i går, hvor de hadde to gårdsbesøk. Det er spesielt artig å vise fram distriktet vårt, jeg tror nok de skal få med seg noen flotte inntrykk i løpet av dagen, sier Hans Otto Helstad.

Store kontraster

Gaute Måøy fortalte innledningsvis om eget bruk, og hvordan de valgte å kjøpe nabogården og utvide da et ras tok hjemgården i 2005. Nå bygger paret en ny fjøsbygning for å huse charolaisbesetningen.

Han forklarte at deres besetning var ute i cirka fire måneder i året, noe som fikk reaksjoner fra bøndene fra varmere strøk.

– Jeg har aldri hatt en fjøsbygning, mine dyr har gått ute hele året, forteller 87 år gamle George Crocombe fra Australia.

Han poengterer at han er pensjonist nå, men har drevet stort med kveg.

– Jeg hadde 236 melkekyr og 1000 angus/charolais. Men jeg pensjonerte meg for to år siden, smiler Crocombe.

John Morris fra England er nødt til å sette sine dyr innendørs, men mener også han har bedre forutsetninger enn bøndene i Ytre Namdal for å drive produksjon av kjøtt.

– Vi har varmere somre enn dere, men vi er nødt til å ha dyra innendørs vinterstid grunnet mye regn. I dag er jeg kårkall på 78 år, men jeg har drevet gård hele mitt liv,
300 charolais og 1400 årssøyer, forteller Morris.

– De hadde nok hatt en helt annen matpris om de hadde hatt vårt klima, konkluderer Alf Roger Arnø.

Imponert over drifta

Med sine 87 år er Gorge Crocombe en erfaren mann, og han lot seg imponere over hvor rent og velorganisert den norske bonden har det rundt seg.

– Det er rett og slett vakkert, her er det ingen gamle traktorer og annet skrot som står og skjemmer ut nærmiljøet. Der har vi andre virkelig noe å lære, mener han.

Leder i Norsk Charolais, Trond Vidar Berge har vært med som reisefølge siden besøket kom til Norge.

– Det som er moro er at
de fleste av disse bor mer desentralisert enn oss, men brukene deres er digre, sier han.

Etter besøket hos Inger Lise og Gaute Måøy gikk turen til Hundhammerfjellet og Sandøya for å se hvordan Maren og Alf Roger Arnøs besetning trives i havgapet.

Måltidene ble besørget av Thomas Valø og Sørensen brygge, før Hurtigruten ble returtransport fra Rørvik mandag kveld.

Frustrert over digitale utfordringer

Nyheter En gruppe eldre ved Bjørkåstunet vil rette fokus mot utfordringer i forhold til utførelse av banktjenester digitalt. Det føles utrygt og uoversiktlig. De etterlyser bred opplæring... mandag 15:58

Vil ha stor oppslutning om siste UKM i Nærøy

Kultur Fristen for å melde seg på årets UKM i Nærøy nærmer seg. Dette blir det siste UKM i Nærøy før kommunen slår seg sammen med Vikna. Kari Hestad og Øyvind Nordstrand ved... mandag 10:36

Den siste "Lohengrin"

Nyheter Sjokoladen "Lohengrin" har smeltet på tungen til nordmenn i 108 år, men nå er det slutt. Etterspørselen ble for liten og det er besluttet at produksjonen skal avsluttes. søndag 20:00

Smånytt

Kontroll på Foldereid

Politiet gjennomførte en trafikk-kontroll mellom 22:00 og 23:10 natt til lørdag. – 12 kjøretøy ble kontrollert og en bil ble avskiltet grunnet avskiltingsbegjæring, melder...

Forsinket avis

Avisa er i dag tirsdag et par timer forsinket på grunn av at en trailer sperret veien nord for Steinkjer. Vi håper at alle skal få avisa si i løpet av formiddagen.
ledige stillinger

SinkabergHansen:
Bli lærling hos oss!
Se annonsen her

Nærøysund Aquaservice:
Servicearbeidere
Se annonsen her

Leka kirkelige fellesråd:
Kirkeverge og organist
Se annonsen her

 

For stillingsannonser - ta kontakt med oss på tlf. 74 39 60 50 eller
marked@ytringen.no

Bruk dine lokale servicetilbud
Været
Flo og fjære