Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Nestleder i Norsk Charolais Hans Otto Helstad, produsent Bertil Nyheim, George Crocombe og John Morris på befaring i Gaute Måøys fjøs.

Storbønder på visitt i YN

Mandag hadde distriktet besøk av rundt 40 bønder fra rundt om i verden. Grunnen for besøket er kjøttferasen charolais og foreningen Norsk Charolais, som har to lokale personer i Landsstyret.

Nyheter · Publisert 10:15, 10 jul 2018

Besøket som var hjemme hos Inger Lise og Gaute Måøy kom fra Australia, Canada, England, USA og Ungarn, og kom til Norge etter en ukes tid i Sverige.

– Det har vært verdenskongress i charolaismiljøet i Sverige, gjengen kom, fra Sverige til Stjørdal i går, hvor de hadde to gårdsbesøk. Det er spesielt artig å vise fram distriktet vårt, jeg tror nok de skal få med seg noen flotte inntrykk i løpet av dagen, sier Hans Otto Helstad.

Store kontraster

Gaute Måøy fortalte innledningsvis om eget bruk, og hvordan de valgte å kjøpe nabogården og utvide da et ras tok hjemgården i 2005. Nå bygger paret en ny fjøsbygning for å huse charolaisbesetningen.

Han forklarte at deres besetning var ute i cirka fire måneder i året, noe som fikk reaksjoner fra bøndene fra varmere strøk.

– Jeg har aldri hatt en fjøsbygning, mine dyr har gått ute hele året, forteller 87 år gamle George Crocombe fra Australia.

Han poengterer at han er pensjonist nå, men har drevet stort med kveg.

– Jeg hadde 236 melkekyr og 1000 angus/charolais. Men jeg pensjonerte meg for to år siden, smiler Crocombe.

John Morris fra England er nødt til å sette sine dyr innendørs, men mener også han har bedre forutsetninger enn bøndene i Ytre Namdal for å drive produksjon av kjøtt.

– Vi har varmere somre enn dere, men vi er nødt til å ha dyra innendørs vinterstid grunnet mye regn. I dag er jeg kårkall på 78 år, men jeg har drevet gård hele mitt liv,
300 charolais og 1400 årssøyer, forteller Morris.

– De hadde nok hatt en helt annen matpris om de hadde hatt vårt klima, konkluderer Alf Roger Arnø.

Imponert over drifta

Med sine 87 år er Gorge Crocombe en erfaren mann, og han lot seg imponere over hvor rent og velorganisert den norske bonden har det rundt seg.

– Det er rett og slett vakkert, her er det ingen gamle traktorer og annet skrot som står og skjemmer ut nærmiljøet. Der har vi andre virkelig noe å lære, mener han.

Leder i Norsk Charolais, Trond Vidar Berge har vært med som reisefølge siden besøket kom til Norge.

– Det som er moro er at
de fleste av disse bor mer desentralisert enn oss, men brukene deres er digre, sier han.

Etter besøket hos Inger Lise og Gaute Måøy gikk turen til Hundhammerfjellet og Sandøya for å se hvordan Maren og Alf Roger Arnøs besetning trives i havgapet.

Måltidene ble besørget av Thomas Valø og Sørensen brygge, før Hurtigruten ble returtransport fra Rørvik mandag kveld.

Stolt bilutleier med god vekst

Namdal Bilutleie opplever god vekst, og er kåret til årets Gazelle fra Hertz Norge. Fredrik Nyström, som er ansvarlig for bilutleie i Rørvik mener det sterke næringslivet i Ytre... torsdag 13:11

Ønsker at kommunen skal ta over gatelysene

Rundt om i Nærøy kommune driftes gatelys av ungdomslag, lyslag og andre lag og foreninger. Nå vil Arbeiderpartiet i Nærøy at kommunen skal ta over lysene og driften av de. torsdag 12:11

Vil lose ungdom på veien videre

30. juli startet Malin Holm Gangstø sin funksjon som ungdomslos. Hun ønsker å opprette kontakt med bindalsungdom i alderen 16-23 år for å bli kjent, og kunne være en støttespiller... torsdag 09:10
Her kan du lese alt om Sopin 2018
ledige stillinger

Nærøy kommune:
Fagleder

Se annonsen her

Marine Harvest:
Driftsteknikere

Se annonsen her

Politilogg
Flo og fjære