Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Fiskeri & havbruk

Havforskningsinstituttet ønsker å høre fra alle som har sett brugde langs norskekysten. Fotograf: J. Stafford-Deitsch

To observasjoner av verdens nest største fisk i Trøndelag

Havforskningsinstituttet har fått inn 43 meldinger om brugdeobservasjoner siden i vår. To av observasjonene er gjort på kysten av Trøndelag. Instituttet ønsker fortsatt å høre fra alle som har observert dette som er verdens nest største fisk.

Nyheter · Publisert 20:19, 30 okt 2019

Har fått melding om 43 brugdeobservasjoner

– Brugda er verdens nest største fisk, men vi vet dessverre alt for lite om denne haiarten, sier havforsker Claudia Junge på Havforskningsinstituttet.no. Derfor ba Havforskningsinstituttet i vår om at de som har sett brugde langs Norskekysten melder fra om det.

– Vi har fått inn meldinger om 43 observasjoner. Blant dem går noen så langt tilbake som 2012, men de aller fleste (28) er fra i år. Vi har valgt å ta med observasjoner fra noen år tilbake fordi ei brugde kan leve ganske lenge. Dermed kan disse observasjonene bety noe for dagens bestand, sier Junge.

Brugdeobservasjonene er gjort både langs kysten og til havs – de fleste langs kysten.

– Vi har fått inn 28 meldinger fra Hordaland til Finnmark. Dersom vi fordeler dem på fylker, er det flest observasjoner i Møre og Romsdal og Nordland. De har ni observasjoner hver, mens de andre fordeler seg på Hordaland (2), Trøndelag (2), Troms (4) og Finnmark (2), forteller Junge.

Marinbiolog Marlén K. Myrlund legger til at det er mannskap på ulike fartøy eller oljeplattformer som har sett brugde til havs.

– Tolv av observasjonene er gjort i Norskehavet og tre i Nordsjøen, sier hun.

Junge ser ikke bort fra at enkelte av brugdene kan ha blitt observert flere ganger.

– Det kan hende at ei brugde som er observert i Nordsjøen eller Norskehavet også kan ha blitt sett ved kysten samme år. Likevel er alle meldingene svært nyttige, blant annet fordi de sier noe om vandringsmønsteret til brugda, sier hun.

I mai kom de første meldingene om brugdeobservasjoner, og den foreløpig siste er fra slutten av september. Junge sier det kan bli aktuelt å merke noen av brugdene for å finne ut mer om vandringsmønsteret til denne arten.

– For eksempel lurer vi på om brugdene som kommer til norskekysten i sommerhalvåret, oppholder seg i farvannene rundt Storbritannia og Irland om vinteren. Likevel vet vi lite om hvordan disse fiskene vandrer i løpet av et år.

Havforskningsinstituttet ønsker fortsatt meldinger om brugdeobservasjoner, og Junge sier de bør sendes via skjemaet i havfunn.

Holder hodet så vidt over vannet nå

Nyheter Bjørnar Longård har drevet bedrift på Foldereid i seks år. For få dager siden så framtida ut til å bli svært utfordrende, men et mindre tilskudd fra Nærøysund kommune hjalp han... mandag 10:48

25. mai: Brostenging, bobilgjester og litt mer skyer

Nyheter Foldabrua er stengt fra om med i kveld og frem til fredag ettermiddag, så skal du sørover så sørg for å ikke å gå på omkjøringssmell. Bobiltrafikken har startet for fullt denne... mandag 06:43

Slo i gang treningene igjen

Sport 8. mars var siste gang badmintongruppa i Kolvereid idrettslag møttes, men søndag kveld var stillstansen endelig over. Nå ser de fram imot hyppige treninger og ikke minst Liland... søndag 20:30
Smånytt

Kontroll på Lauga

Notis 25. mai: Politiet i Ytre Namdal har i kveld hatt laserkontroll i 60-sone på Lauga. - Strålende sol og ingen kjørte for fort, melder politiet på sin facebookside. mandag 23:09

Mistet lappen

Notis 23. mai: Fredag kveld/natt hadde utrykningspolitiet og politiet i Ytre Namdal to laserkontroller, ved Nakling og Rørvik sentrum. Totalt ble det skrevet ut 11 foenklede forelegg og... lørdag 23:18
Kommentar

Ute av syne, ute av sinn

Kommentar I lenge tid har enkelte kjempet for at det ikke skal komme vindkraftpark på Ytre Vikna, og et av argumentene som har gått igjen er hensyn til fuglelivet. Med lenker til ulike... onsdag 09:22

Ikke kast stein på lærerne

Kommentar torsdag 22:49