Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Emil Haugen Jamtfall ser at folk utnytter situasjonen og tar i bruk ulovlige midler i jakten på rømt oppdrettslag. Foto: Privat

Ulovlig fiske i jakten på oppdrettslaks

Ikke alle forholder seg til loven når de fisker etter oppdrettslaks i Tosenfjorden. Det kan får fatale konsekvenser for både sjøørreten og villaksen i området.

Nyheter · Publisert 14:49, 12 jul 2019

En av dem som er opprørt er Emil Haugen Jamtfall som er utmarkssjef i Plahtes eiendommer. Han ber folk vise respekt for gjeldende fiskeregler og hold seg minimum 100 meter fra elvemunningen.

- Det er ingen endring i fiskeregler/unntakstilstand pga. av rømmingen. I løpet av 30 minutter observerte jeg i ettermiddag minst ti båter som ikke overholdt denne regelen, sier Jamtfall til Ytringen.

Han er glad for at så mange er med og bidrar til å få mest mulig rømt fisk på land, men ber om at fiskerne konsentrerer seg om å fange fisk som går i fjorden.

- Oppdrettslaks som har stilt seg opp i munningen, eller vandrer opp i elven, kan vi enkelt ta ut med harpun gjennom sommer og høst. Det er uheldig for bestanden av villfisk som villaks og sjøørret at reglene for fiske i munningen ikke blir overholdt, sier utmarkssjefen.

Ureidvassdraget et kjent som den tredje største for sjøørret, og mange lar seg lokke til å bruke ulovlige metoder i anledning av rømming av oppdrettslaks.

- I tillegg har vi gjester fra hele verden som kommer for å fiske på Ureidet, og som nå ikke får benyttet fiskeretten sin fordi det stadig vekk ligger båter helt oppe i munningen som langt innenfor grensen for hvor man har lov til å fiske. Dette oppleves som svært frustrerende når man har reist langt for å oppleve drømmefisket, ser Jamtfall som håper de som fisker oppdrettslaks kan vise forståelse og respekt for andre som har brukt mye tid og ressurser på å reise langveisfra til Bindal for å fiske på villfisk.

Jamtfall benytter anledningen til å rose de som hjelpe til på lovlig vis.

- Det var helt fantastisk å se alle båtene som lå ute på fjorden og jaktet på den rømte fisken, sier han til slutt.

Reaksjoner på sosiale medier

Ikke alle er begeistret for at vassdraget er i private hender og kommer med tildels usaklig angrep på grunneierne. Enkelte har også tatt til ordet for å blokkere veiene til Urvoll slik at folk som har betalt for å fiske i elvene ikke skal få tilgang.

Andre igjen forsvarer både lovverk og rettigheter. Andreas Johansen, som har fisket opp 120 oppdrettslaks, er en av dem og han ber folk vise hensyn for regler og folk.

- Enig att det bør tas hensyn til lover og regler nære elver og slikt. Fisken som eventuelt går opp i elvene, kommer til å bli tatt på overvåkningsfiske til høsten. Det att vi som fisker oppdrettslaks ikke skal ligge i elvemunninger og forstyrre villfisk, burde de aller fleste her skjønne. Er helt enig med Emil Haugen Jamtfall i dette. Vis hensyn både for regler og ovenfor hverandre.

Smekkfullt på konsert med Medina & Co

Kultur Torsdag kveld valfartet folk til Nærøy kulturhus. Julekonsert med Chris Medina viste seg å være en innertier for de som jaktet på litt julestemning. torsdag 21:46

Fest trampoliner og andre løse gjenstander. Nå blåser det opp.

Åpen Det er meldt om sterke vindkast fra i kveld og utover torsdag formiddag. onsdag 12:34