Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

– Med dagens smittesituasjon må det kunne være mulig å åpne opp for trivselstiltak på våre institusjoner her i Nærøysund igjen, mener Svein Kåre Johansen hos MDG.

Vil gi eldre og syke hverdagen tilbake

Nå som store deler av samfunnet åpnes opp igjen innen for visse retningslinjer ønsker Svein Kåre Johansen (MDG) at også de eldste skal få samme mulighet til aktivitet.

Nyheter · Publisert 14:56, 25 mai 2020

– Korona-krisen er blitt omtalt som den største krisen i fredstid, og det stemmer nok. Det har blitt gitt mye fortjent spalteplass til de mange som har fått økonomiske utfordringer på grunn av krisen, sier Svein Kåre Johansen i Miljøpartiet De Grønne Nærøysund.

Nå tar han til ordet for en gruppe som det har vært skrevet mindre om og som er blant de hardest rammede på grunn av krisen. De som bor på institusjoner og de som har hatt forskjellige tilbud om avlastning i hverdagen.

– Her i Nærøysund har det vært bråstopp på de aller fleste trivselstiltak for de eldre og mer ensomhet er en naturlig følge for mange beboere på våre institusjoner, sier Johansen som har hatt kontakt med flere pårørende.

Får ikke avløsning

– De som har syke familiemedlemmer boende hjemme har mistet kjærkomne avlastningstiltak som har gjort dem i stand til å klare å stå i den krevende oppgaven det er å pleie sine kjære hjemme. Det å ha for eksempel et dement familiemedlem hjemme er svært krevende og behovet for avlastning for å ta seg inn litt og samle krefter er svært stort for de pårørende. Uten avlastning på grunn av koronasituasjonen er det nå flere av de pårørende som er i ferd med å bli tvunget til å kaste inn håndkleet og legge sine kjære inn på institusjon.

Dette vil i følge MDG være en høy pris å betale, både for livskvaliteten til den enkelte som mister muligheten til fortsatt å bo hjemme, og også for Nærøysund kommune som må skaffe til veie enda flere kostbare institusjonsplasser.

– Med dagens smittesituasjon må det kunne være mulig å åpne opp for trivselstiltak på våre institusjoner her i Nærøysund igjen. Det er ikke påvist smitte i Nærøysund og ellers i landet er nye tilfeller av smittede nesten kommet ned mot null. Samfunnet er gradvis i ferd med å gjenåpnes igjen og nå bør Nærøysund kommune åpne opp også for denne svært viktige delen av vår befolkning.

Ønsker kulturlivet tilbake

MDG mener det er viktig for de eldre å få et avbrekk i en ellers monoton hverdag ved at det arrangeres små konserter, andakter og andre aktiviteter gir økt livsglede og trivsel for de som bor på de forskjellige institusjonene.

– I Nærøysund må det nå være mulig å få til å åpne for dette innenfor rammen av de smittevernsregler som gjelder ellers i samfunnet der avstand og renhold er viktig. Jeg vil tippe at våre lag og foreninger og andre frivillige står klare til å gå i gang med dette viktige frivillige arbeidet igjen hvis det åpnes for det nå, sier kommunestyrerepresentanten.

Vil gjenoppta aktivitetstilbud

Han mener videre at det samme bør gjelde tilbud om avlastning, besøkstjeneste og andre aktiviteter for de som er de som trenger det.

– Tiden må nå være inne til å gjenoppta forskjellige typer avlastningstilbud igjen ved at det legges spesielt til rette for smittevern ved tilbudene som eksisterte før krisen.

– Den menneskelige prisen ved å ha nedstengte avlastningstilbud og å frata institusjonsbeboere gode kulturelle og sosiale opplevelser har allerede blitt høy. La den ikke bli høyere! sier Johansen og håper Nærøysund kommunes smittevernledelse nå så raskt som mulig gir de eldre og syke hverdagen tilbake.

Sårbar situasjon

Kommunalsjef for helse og velferd, Marit Pedersen, sier til lokalavisa at det ikke er åpnet opp mer enn at de eldre kan få besøk i eget besøksrom etter forhåndsavtale.

– Vi er i en meget sårbar situasjon. En smitte blant de ansatte vil kunne føre til at vi ikke har nok ansatte til å ta vare på de eldre, og det må vi for enhver pris unngå. I tillegg er de eldre en sårbar gruppe som vi vil beskytte mot smittefare, sier Pedersen. Hun ønsker, på lik linje med resten av samfunnet, at man skal komme tilbake til normale tilstander og igjen ha åpent for aktiviteter og tilbud til de eldre.

Krisestaben har møte igjen på onsdag og dette er et av temaene som blir tatt opp til vurdering fortløpende.

Svein Kåre Johansen, Miljøpartiet De Grønne Nærøysund

Fra hobby til bedrift

lørdag 20:45

Skytterne er i gang igjen

Sport Etter en svært lang pause er distriktets skyttere i gang igjen. Til tross for over fre måneder med minimalt med trening var det flere som markerte seg høyt på resultatlistene i... søndag 12:58
Smånytt

Hvor er dette?

Notis Send svaret på «Hvor er dette?» til oss enten på SMS eller e-post. SMS: Skriv YTKONK ditt svar, ditt navn og adresse og send svaret til nummer 2470 (kr 5,-). E-post:... lørdag 09:43

Et nytt selskap

Notis Leka Utmarkslag SA samler beitebrukere for å få til en best mulig utnytting av utmarksbeite og organisert tilsyn av dyrene. Styreleder er Jacob Andreas Sandvik, nestleder Jan... tirsdag 09:03
Kommentar

Hvor ble engasjementet av?

Kommentar av Knut Sandersen tirsdag 13:33

Det må da gå an å tenke seg om!

Kommentar Er det nødvendig å være ufin mot andre i din kamp for det du brenner for? Må du tråkke folk ned i søla? Tror du virkelig det gagner din kampsak? lørdag 10:06