Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Arbeiderpartiet et renoveringsprosjekt

Av Terje Kilen Samfunnsdebattant

Ytring · Publisert 12:58, 10 sep 2020

At Ap lekker som en sil med velgere til alle kanter, det hersker det ingen tvil om - 19,9 % på siste måling. Både strategi, lederskap, adferd og indre stor uro i partiet skaper splittelser og flere spørsmål enn svar. I dag preges Arbeiderpartiets tabloide ordvekslinger om Høyre og regjeringspartiene der alt handler om å latterliggjøre den andre part, ikke løsninger på hvilken framtid du og jeg skal leve i.

Kampen om Arbeiderpartiets sjel er meget aktuell, for arbeiderklassen finnes fortsatt, selv om den formelt sett er oppgradert til en økonomisk middelklasse.

I dagens Arbeiderparti har du ingen sjanse med bakgrunn fra arbeiderklassen. Makteliten har kuppet landets nest største parti. Partiet ser og opplever ikke virkeligheten som arbeidsfolk lever i. Partiets visjon og retning har blitt vesentlig mer uklar med dagens ledelse.

Arbeiderpartiet var ikke bare en institusjon, men et folkelig breddeparti. For å benytte kraften som ligger i dette må de tillitsvalgte ha en leder som representerer dem. En leder som reelt sett representerer partiets saker og verdier. Arbeiderpartiet har en tydelig historie. De har vært ledet av sagbruksarbeidere, skogbrukere og fabrikkarbeidere som var helt sentral i partiets appell og identitet.

Uansett hvor mange ganger Støre gjentar LOs paroler eller APs utvalgte stikkord, så er han selv ikke en naturlig del av det. Han tilhører en annen del av samfunnet.

At Jonas Gahr Støre sliter med å få med seg grasrota overraske ingen.

Hvis Arbeiderpartiet skulle kuppe regjeringsmakten, vil folk i sin alminnelighet knapt merke noen forskjell i forhold til dagens regjering, det er i retorikken den største forskjellen ligger. Arbeiderpartiet har beveget seg så til de grader inn mot sentrum at partiet fremstår som et "Ap Light".

Med Senterpartiet i regjeringen så vet de også at Trygve Slagsvold Vedum utmerket godt vet at "hele" Norge ikke er bebyggelig, og at fraflyttingen vil fortsette.

At Rødt, SV og MGP er der og bare irriterer hele tiden, det er noe de må leve med.

Skal Ap selge sitt prospekt hjelper det lite med mindre “oppussinger” noe som også målinger viser. Arbeiderparti må gjennomgå en større og omfattet renovering etter mange års bruk, slitasje og manglede vedlikehold.

Her må synlig råteskader skiftes ut, vegger flyttes og Ap-huset gjenoppstå som ny og rehabilitert. Alle skjønner at dersom huseieren selv står for oppussingen så blir det litt flikking her og der, inventarer står stort sett på samme plassen og venner kjenner seg lett igjen.

Kjøpergruppen er nye generasjoner - nye mennesker som har andre behov og verdier en de gamle. Hjelper lite med en dresskledd huseier som vinker på forbipasserende, byr på kaffe og vafler og ønsker seg et besøk. – Hei bestefar ha en fin dag og kos deg, hilser de og går videre.

Terje Kilen

Samfunnsdebattant

Med vennlig hilsen

Terje Kilen

Ytring - les folkets meninger
Fiskeri & havbruk
Smånytt

Koronanytt - 4. mai

Notis fredag 08:47