Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Bli-lyst skapes av deg og meg

Ytring · Publisert 14:52, 13 mai 2019

+1000 er et velkjent begrep i Nærøy og Vikna. Det er Næring i Ytre Namdal IKS (NYN) som har uttalt vekstmål fram mot 2025 som innebærer dobling av matproduksjonen til 300.000 tonn per år, 2.000 flere nye innbyggere og 1.000 nye arbeidsplasser. Det siste punktet har altså gitt prosjektet navnet 1000.

Det er bra og riktig å ha hårete mål. Jeg liker den offensive tankegangen, og all honnør til de bedriftene som utvikler egne rekrutteringsstrategier. Å få de rette folkene på rett plass har gjennom hele menneskehetens historie vært viktig for å skape fremgang.

Å få kvalifisert arbeidsfolk til regionen er vanskelig nok i seg selv, og derfor er det viktig å skape bolyst gjennom tilrettelegging av gode velferdstjenester, skoler, barnehager og så videre. Det skaper bolyst som igjen fører til at folk slår seg ned i et område, og styres mye av politikerne og kommuneadministrasjonene.

Så kommer dagens ord. Bli-lyst. Å få folk til å komme er den letteste delen av jobben, men å få de til å bli her over tid – ja, det er et helt annet kapittel.

Selv har jeg bodd på flere ulike steder, og et av dem var en øykommune nord i Troms. De hadde alt som man kunne ønske seg med tanke på bolyst. Nærhet til storby, samtidig som man bodde landlig. God barnehagedekning, storslagen natur, arbeidsplasser og butikker slik at man hadde til det daglige. Likevel flyttet folk derifra etter bare kort tid. Noen forsvant etter noen måneder, mens andre holdt ut noen få år.

Jeg hadde samtaler med flere av disse, og alle hadde samme historie. De fant seg ikke til rette. De ble ikke sett av lokalbefolkningen og endte opp som rett og slett ensomme. Til tross for at de bidro i idrettslag og andre aktiviteter. Lokalbefolkningen holdt de nyinnflyttede på en armlengdes avstand. Ikke uhøflig, men de ble aldri invitert på selskapeligheter eller hjem til noen. De slapp aldri inn i klikkene.

– Men når det skulle arrangeres dugnad, ja da ringte telefonen. Vi gav opp etter noen år og flyttet hjem til hjembyen vår. Det gav oss en lærdom som vi har tatt med oss videre, og nå er vi ekstra oppmerksomme på nye ansikter i vårt nærmiljø. Det er vi som bor her som må åpne både dører og hjerter, fortalte en far til flere fotballbarn.

Bli-lyst kan ikke vedtas. Den må skapes av deg og meg. Jeg skal komme med et par eksempler på hvor enkelt det er å skape bli-lyst. Jeg er så heldig at jeg bor på Bindalseidet, og hver gang jeg kommer til butikken så er det smil og velkommen. Butikksjefen selv Jim Aarmo sier også navnet mitt når jeg kommer inn døra. «Hei, Knut!» Så enkelt og så lite er det som skal til for at jeg skal bli sett og kjenne litt tilhørlighet.

Coop Marked på Naustbukta. Har du vært der? Der er det to herlige damer i kassa som raust deler om seg med latter og kommentarer. Sånt skaper lyst til å komme igjen.

Til motsetning har jeg opplevd enkelte butikker i regionen hvor de ansatte nærmest skuler på deg og venter på at du skal si noe først når du kommer inn døra. Du kjenner på følelsen av å bli behandlet som en inntrenger.

Heldigvis er det få steder som er så utrivelig, men de finnes. De er gode ambassadører for forsvinn-lyst.

Det var butikker, men hva med idrettslagene, foreningene og lagene rundt om? Er man bevisst på hvordan man åpner opp for nye folk? Snakkes det om hvordan vi skal få nye innbyggere til å trives og ha lyst til å være sammen med oss? Skaper man sosiale møtepunkter hvor man møtes til hyggelig lag, og hvor alle kan være med?

Det koster å være inkluderende, men det kan også gi så utrolig mye tilbake. Vi må tørre å gi innpass i våre liv, og det kan være en sårbar posisjon. Likevel så er vi mennesker til syvende og sist helt avhengige av hverandre, og det at vi bryr oss og inkluderer viser styrken i et lokalsamfunn.

Så neste gang du treffer din nye nabo, snakke med han eller henne. Passer det sånn så inviter på en kopp kaffe eller stikk over med en kake eller sjokoladeplate og si velkommen. Det koster litt, men jeg garanterer at naboen din smiler til deg og hilser neste gang dere møtes.

Det er å skape et varmere samfunn i praksis. Det er å skape bli-lyst. Det er ditt, mitt og vårt alles ansvar.

Knut Sandersen

-Norge trenger en grønn matrevolusjon

Miljøpartiet de grønne har landsmøte førstkommende helg og sammen med resten av delegasjonen fra Trøndelag ser jeg fram til å delta som observatør på landsmøtet. Landsmøtet skal... torsdag 11:00

- 17. mai er jeg så glad i!

Jeg er veldig glad i den dagen. Nasjonaldagen vår. Jeg er stolt av den. Jeg liker å pynte meg, gå i tog og feire. Jeg har jo feiret denne dagen den 17 mai, i større og mindre grad... torsdag 15:07

«Førstegangsreisende» stressa konfirmantmor

I helga skjer det. Eldstejenta skal konfirmeres. Det betyr at mor i en periode har gått i en gedigen altoppslukende konfirmantstressboble. Spør du far så vil du nok få svaret at... lørdag 10:13