Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Vikna kommune

Bruk stemmeretten

Av Knut Sandersen

Ytring · Publisert 08:04, 24 aug 2019

For oss som jobber med å dekke politikk er valgkamp et sammenhengende kjør, men samtidig like moro som jul og 17.mai på en gang.

Listetoppene livner til for alvor og debatterer foran folket, og deltar på de mer eller mindre morsomme og utleverende aktiviteter for å få oppmerksomhet om seg sitt parti. Samtidig dukker det opp folk man knapt ante var politisk aktive og deltar på stand. Programutdeling med påfølgende kaffe, drops eller ballong hører med til sirkuset.

Ja det er et sirkus, og det er helt greit. Det er som med alt her i livet. Moro i porsjoner. Derfor lever de aller fleste av oss godt med at blir vel intenst noen uker. Etter 9.september blir det fort stille. Ihvertfall i gatene.

Vi har det utrolig godt her på berget. Ytringsfriheten står sterkt, og selv om vi stadig opplever at ytringsfriheten blir utfordret av radikale stemmer, så lever vi i et land hvor vi stort sett kan tro og mene hva vi vil uten at det medfører fare for liv og helse. Det har vi all grunn til å takke fordums og nåværende politikere for. Det er og blir den viktigste kampen for å bevare landet som et fritt og åpent demokrati.

Demokratiet fundament er bygget på en tro om at mennesker er grunnleggende gode og har lik verdi uavhengig av alder, økonomisk eller sosial status, kjønn, hudfarge, legning, religion eller funksjonsevne. Hver stemme teller akkurat like mye. Om noen mener at enkelte mennesker ikke er like verdifulle, er det beint ut antidemokratisk. Ideologier og religioner som grupperer mennesker på den måten etter verdi, kan være en trussel mot demokratisk styre. Det må vi stå sammen mot.

Av og til bli jeg litt oppgitt over at lokaldemokratiets utfordringer blir skjøvet i bakgrunnen som følge av nasjonale politikere debatterer i beste sendetid på TV. For folk i Ytre Namdal er ikke bompengesaken viktig. Her dreier det seg mer om å beholde skoletilbud, utvikling av næringsliv, gang og sykkelsti mellom Rørvik og Kolvereid, idrettsanlegg og økonomiske prioriteringer for å nevne noe. Altfor ofte er det partitoppene i landet som preger debatten, og bidrar til å skyve bort både saker, fylkespolitikere og lokalpolitikere. Det er en svært uheldig utvikling for lokaldemokratiet.

At det slenger innom en og annen stortingspolitiker for å kaste glans over partikolleger i lokallaget for så være. Det betyr nok litt for internpleie i partiene, men for alle oss andre er det knekkende likegyldig. Det har vært viktig for Ytringen at lokalpolitikerne slipper til, og nettopp derfor er jeg stolt av å være i en avis som har satt lokale saker og politikere høyt på dagsorden. Ikke minst er jeg stolt over at vi har fått produsert åtte podcastsendinger med hver av de åtte listetoppene til valget i Nærøysund. Dette ønsker vi å videreutvikle i tiden fremover, og på den måten gi våre lesere og lyttere mulighet til å bli kjent med den enkelte av de folkevalgte og sakene som de skal jobbe med fremover. Både i Nærøysund, Leka og Bindal.

Mens politikerne på nasjonalt nivå er opptatt av partiet overordnede politikk og rir sine kjepphester, så opplever jeg lokalpolitikerne som langt mer pragmatisk og løsningsorienterte. Det er en av grunnene til at man som regel klarer å finne frem til gode løsninger, selv om det betyr at enkelte partiprogrammer må låses ned i en skuff mens sakene behandles.

Stort sett er partiene enige i hva som skal gjøres, men det er veien dit som kan være gjenstand for diskusjoner. Disse diskusjonene ønsker vi i Ytringen å løfte frem og la leserne ta mer del i. Jeg er også opptatt av å ansvarliggjøre de folkevalgte for de valgene som tas, men også gi honnør til de som gjør en innsats for at du og jeg skal få det bedre.

Vi skal være glad for at noen tar på seg oppgaven med å være lokalpolitiker. For dem som tar oppgaven alvorlig venter det lange kvelder med sakspapirer og saksoppdateringer før kommunestyremøtene. Telefoner og besøk for å skaffe seg bedre innsikt i sakene, og mer eller mindre uberettiget kjeft av kverulanter og andre for-stå-seg-påere.

Å bruke stemmeretten handler om bry seg om sitt lokalmiljø. Det handler om å engasjere seg i det som påvirker eller angår deg selv eller dine nærmeste. Det handler om å bry seg.

Godt valg!

Nå er tiden inne for å satse på helse og eldreomsorg

Det er mye som skal omorganiseres nå når to kommuner skal bli en og ingen avdelinger merker dette bedre enn innenfor helse og eldreomsorg. Mange ansatte, mange institusjoner og... mandag 08:25

Hvem skal snakke om oppdragelse?

De aller fleste er opptatt av sine barn og sine barns fremtid, og å gi dem de aller beste forutsetninger og muligheter i det livet de har foran seg. Oppdragelse handler om den... torsdag 22:28

Mangel på miljøfokus

Mandag 4 november møtes Namdalstinget til sitt første møte etter kommune- og fylkestingsvalget, og i dette møtet skal det blant annet utformes plan og strategi for hvordan... torsdag 12:31

Duft av tradisjoner

«Det fins ikkje makan te rakafisk med lauk og lefse», synger Hellbillies i refrenget på en av sine låter. Men joda, det finnes maken, nesten... Den svenske delikatessen... lørdag 16:45

Hvor ble politikerne av?

Mandag 16.09.2019 hadde LHL Nærøy og LHL Vikna besøk av Mads Gilbert, for å holde allmøte om blant annet responstiden for ambulansene. Mads Gilbert er en flink lege og... onsdag 17:37