Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Det er en ekkel stemning på øya

Ordene er ikke mine. De kommer fra en person jeg tilfeldig traff på Leka, og det er tydelig at varslersaken preger hele øysamfunnet enten de er politisk interessert eller ikke.

Ytring · Publisert 09:15, 9 aug 2019

I tiden etter varslersaken på Leka ble kjent har det lille bygdesamfunnet vært igjennom en rekke faser som har splittet og skapt mye usikkerhet og frustrasjon på begge sider av konflikten. Sår er skapt som det vil ta lang tid å lege, men leges må de. Ellers vil ikke det øysamfunnet klare de utfordringene som de står i og som de står foran.

Selv har jeg tilbrakt tid rundt om på Leka, og har snakket med folk i og utenfor politikken. Ingen av de jeg har hatt kontakt med har vært uberørt av varslersaken, og oppfatningene av hva som sant er svært ulike. Dessverre har mange forståelser sitt utspring i ren bygdesladder, og på et så lite sted utretter bygdedyret skader en knapt trodde var mulig. Folk som slutter å hilse på hverandre fordi man velger side i saken, og andre som lirer av seg det utroligste på sosiale medier.

Nå har formannskapet i Leka kommune vedtatt i et ekstraordinært møte å inngå en avtale med Revisjon Midt-Norge og få gjennomført en objektiv undersøkelse av fakta i saken. Dette mener jeg burde vært gjort for lenge siden, og det er godt at man kan få en skikkelig gjennomgang og en mulighet til å legge saken bak seg.

Her vil hverken rådmann eller ordfører lede arbeidet siden de er inhabile, men de vil få mulighet til å uttale seg gjennom først egne intervjuer og så svare på intervjuer som er gjort med varslerne, tillitsvalgte og eventuelt andre som er involvert i saken.

Dette skal så ende i en rapport som har fått en kostnadsramme 250.000 kroner, og skal være ferdig innen utgangen av året. Derfor blir den først tatt opp i kommunestyret en gang på nyåret.

Dermed vil altså saken trekke ut en god stund til, og med tanke på omdømme for Leka er dette alt annet enn oppbyggende. Det er kritisk for en liten kommune som allerede sliter med forgubbing og fraflytting. Noe som igjen vil kunne gjøre det krevende å få tak i kvalifisert arbeidskraft til kommunens primære oppgaver i årene fremover.

Jeg har sans for små steder, og har som journalist ofte hatt grisgrendte strøk som arbeidsområdet. Derfor har jeg også sett både styrker og svakheter ved å bo og leve i et transparent samfunn. Derfor ser jeg at akkurat nå er Leka et åpent sår, og det vil nok også prege valgkampen på øya.

Dette er en vond prosess og tid for alle parter. Jeg forsvarer helt klart varslernes rett til si ifra, men måten varslene er blitt håndtert som følgende av manglende rutiner har hatt en høy pris. For alle parter.

Så jeg håper at man finner frem til en løsning som gjør Lekasamfunnet i stand etter en tid til å legge dette bak seg, og så starte å lege sårene og igjen ha fokus på å skape aktivitet og fremgang. Klarer man ikke det er jeg redd for at muligheten til å stå som egen kommune kan bli kortvarig.

Budsjettforslag - Nærøysund

Rådmannen har lagt fram det første budsjettforslag for Nærøysund kommune. Dette skal kommunepolitikerne ta stilling til i budsjettmøtet i desember. Det foreslås å videreføre... tirsdag 09:29

Et lys i mørketida

Store deler av året venter vi på små høydepunkt. Disse som følger de forskjellige årstidene som stikker innom oss på korte eller lengre besøk. Vi ventet på våren, sola og lyset.... lørdag 11:30

Gult kort for usportslig opptreden!

Første budsjettforslag fra rådmannen i nye Nærøysund skuffer. Så mye at vi frivillige innen idretten må fram med en advarsel. Og i verste fall kan videre forløp kvalifisere til... torsdag 19:30

Nå er tiden inne for å satse på helse og eldreomsorg

Det er mye som skal omorganiseres nå når to kommuner skal bli en og ingen avdelinger merker dette bedre enn innenfor helse og eldreomsorg. Mange ansatte, mange institusjoner og... mandag 08:25

Hvem skal snakke om oppdragelse?

De aller fleste er opptatt av sine barn og sine barns fremtid, og å gi dem de aller beste forutsetninger og muligheter i det livet de har foran seg. Oppdragelse handler om den... torsdag 22:28

Mangel på miljøfokus

Mandag 4 november møtes Namdalstinget til sitt første møte etter kommune- og fylkestingsvalget, og i dette møtet skal det blant annet utformes plan og strategi for hvordan... torsdag 12:31