Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Fiskeri & havbruk

Det er en ekkel stemning på øya

Ordene er ikke mine. De kommer fra en person jeg tilfeldig traff på Leka, og det er tydelig at varslersaken preger hele øysamfunnet enten de er politisk interessert eller ikke.

Ytring · Publisert 09:15, 9 aug 2019

I tiden etter varslersaken på Leka ble kjent har det lille bygdesamfunnet vært igjennom en rekke faser som har splittet og skapt mye usikkerhet og frustrasjon på begge sider av konflikten. Sår er skapt som det vil ta lang tid å lege, men leges må de. Ellers vil ikke det øysamfunnet klare de utfordringene som de står i og som de står foran.

Selv har jeg tilbrakt tid rundt om på Leka, og har snakket med folk i og utenfor politikken. Ingen av de jeg har hatt kontakt med har vært uberørt av varslersaken, og oppfatningene av hva som sant er svært ulike. Dessverre har mange forståelser sitt utspring i ren bygdesladder, og på et så lite sted utretter bygdedyret skader en knapt trodde var mulig. Folk som slutter å hilse på hverandre fordi man velger side i saken, og andre som lirer av seg det utroligste på sosiale medier.

Nå har formannskapet i Leka kommune vedtatt i et ekstraordinært møte å inngå en avtale med Revisjon Midt-Norge og få gjennomført en objektiv undersøkelse av fakta i saken. Dette mener jeg burde vært gjort for lenge siden, og det er godt at man kan få en skikkelig gjennomgang og en mulighet til å legge saken bak seg.

Her vil hverken rådmann eller ordfører lede arbeidet siden de er inhabile, men de vil få mulighet til å uttale seg gjennom først egne intervjuer og så svare på intervjuer som er gjort med varslerne, tillitsvalgte og eventuelt andre som er involvert i saken.

Dette skal så ende i en rapport som har fått en kostnadsramme 250.000 kroner, og skal være ferdig innen utgangen av året. Derfor blir den først tatt opp i kommunestyret en gang på nyåret.

Dermed vil altså saken trekke ut en god stund til, og med tanke på omdømme for Leka er dette alt annet enn oppbyggende. Det er kritisk for en liten kommune som allerede sliter med forgubbing og fraflytting. Noe som igjen vil kunne gjøre det krevende å få tak i kvalifisert arbeidskraft til kommunens primære oppgaver i årene fremover.

Jeg har sans for små steder, og har som journalist ofte hatt grisgrendte strøk som arbeidsområdet. Derfor har jeg også sett både styrker og svakheter ved å bo og leve i et transparent samfunn. Derfor ser jeg at akkurat nå er Leka et åpent sår, og det vil nok også prege valgkampen på øya.

Dette er en vond prosess og tid for alle parter. Jeg forsvarer helt klart varslernes rett til si ifra, men måten varslene er blitt håndtert som følgende av manglende rutiner har hatt en høy pris. For alle parter.

Så jeg håper at man finner frem til en løsning som gjør Lekasamfunnet i stand etter en tid til å legge dette bak seg, og så starte å lege sårene og igjen ha fokus på å skape aktivitet og fremgang. Klarer man ikke det er jeg redd for at muligheten til å stå som egen kommune kan bli kortvarig.

Vi må heie på ulikhetene

Liv Margrethe Johnsen skrev et meget godt innlegg i avisen nylig der hun etterlyste større innsats for psykisk helse og etterlyste svar fra partiene på dette temaet. Her er noen... tirsdag 08:18

Et framtidsrettet og bærekraftig landbruk i Nærøysund kommune

Aktivt landbruk over hele landet og i vår nye kommune, som blir en stor landbrukskommune, er det viktigste virkemiddelet vi har for å sikre en trygg matproduksjon, biologisk... mandag 06:00

Vi takker ungdommene for at de har skolestreiket!

Mange har innsett at vi må handle raskt for å stoppe de store klimaendringene som skjer. Spesielt har våre ungdommer satt klima på dagsorden! Det er herlig å se at den oppvoksende... søndag 15:54

Dexter og elgkalven

De siste dagene har hunden i huset vært syk stakkar. Slapp, lite matlyst og mye søvn har vært gjennomgangsmelodien. Dette over 40 kilo tunge dyret er forvandlet fra en aktiv... torsdag 20:00