Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Dette gjør vi journalister, Knut Sandersen

Ytring · Publisert 13:44, 3 feb 2020

Hva er det vi journalister gjør?

Det spør Ytringen-kommentator Knut Sandersen i fredagens utgave av lokalavisa, før han svarer:

«Vi løper etter de mest ekstreme uttalelsene og vi kjører de frem med krigstyper og blir det nyttige mikrofonstativer. Vi vet det genererer klikk på nettet, vi vet at det selger, genererer klikk på nettet, men selger vi samtidig sjelen vår? Ofrer vi vår troverdighet for å få mest mulig oppmerksomhet og klapp på skuldra av vaktsjefen?»

Videre beskylder han media for å la sannheten vike til fordel for klikk og salg, uten et eneste argument. Annet enn at han – som han har gjort i en tidligere kommentar i Ytringen – skriver at han selv avviser saker fordi han enten oppdager at folk har en skjult agenda eller snakker usant.

For det første. Tittelen «Når sannheten blir for kjedelig» er en svært alvorlig påstand som det på ingen måte er dekning for i teksten. Hva er usant? Hvem skriver usant?

Det er greit nok at Sandersen har sine journalistiske metoder, og ifølge kommentaren er «møkka lei av detaljer som blir blåst helt ut av proporsjoner mens helheten i saken tones ned, som igjen medfører at saken blir helt skjevt fremstilt»

Og Sandersen spør: Hva er galt med sannheten?

Ærlig talt. Man kan fint mene at det er slik, men da må man konkretisere det – slik at det ikke som i dette tilfellet fremstår som et ubegrunnet angrep på journalistikken. Det er en journalists jobb å gjengi sitater riktig, sjekke fakta og behandle kilder på en god måte. Men jobben vår er også å skape et levende og demokratisk lokalsamfunn. Om lokalpressen skal klare å bidra til et levende lokalsamfunn, trengs det at innbyggerne følger med på hva som står i lokalavisa.

«Hva er galt med en nøktern og mest mulig riktig gjengivelse at de faktiske forhold. Selger ikke det lenger? Er det for kjedelig?» skriver Sandersen.

For det første påstår du at du selv i alle situasjoner vet den fulle og hele sannheten. Det for stå for Knut Sandersens regning. Sannheten er at det i mange saker er flere sider av sannheten, der ingen av sannhetene kan bevises. Slike saker fører som oftest til en debatt. Å skape debatt, selv om forholdene er små, er en av våre viktigste oppgaver. Debatt og konflikter i lokalpressen er et sunnhetstegn – og vitner om et lokalsamfunn der folk tør å si fra. Et samfunn der innbyggere både våger og gi, og å få kritikk, tyder på et lokalsamfunn i utvikling.

Sandersen spør om hva som er galt med en nøktern og mest mulig riktig gjengivelse av faktiske forhold. Gjengivelsen på det vi velger å skrive om må være korrekt, men om artiklene vi journalister skriver er nøkterne og lite spisset: hva skjer da?

Jo, folk slutter å lese avisa. Det er medias, og også lokalpressens oppgave å skape debatt – og debatt skaper vi ikke med nøkternhet. Spesielt politikere, ledere i kommunen, næringslivsledere og resten av det vi kan kalle for en elite må tåle å bli stilt til veggs, og tåle å bli sitert på kontroversielle meninger dersom de har sagt det, og mener det.

Så kan vedkommende gjerne angre i ettertid, men om vedkommende skulle angre, kan han eller henne i alle fall gi seg selv en klapp på skuldra for å ha skapt en debatt som mest sannsynlig har ført til en mer opplyst befolkning.

Kontroversielle uttalelser fører ofte til meningsinnlegg og oppfølgersaker som folk faktisk følger med på. Og hva skjer når folk følger med? Jo, befolkningen blir enda mer opplyst om en konkret situasjon og kan både diskutere ting som skjer i lokalsamfunnet med kolleger, og også være mer forberedt når vedkommende skal levere sin stemme ved neste valg.

Som Knut Sandersen vet veldig godt, er media avhengig av å selge. Men det er aldri hovedmotivasjonen for å lage en sak som blir godt lest. Motivasjonen som journalist i en lokalavis ligger, i alle fall for meg, å skape sunne debatter, og for å skape sunn debatt må man naturligvis rote litt rundt i det man som journalist oppfatter som kritikkverdige forhold – og spisse artikler en måte som for mange oppfattes som tabloid.

Hvor mange debatter skaper man ved en konstant nøktern fremstilling av saksforhold. Hvor mange gidder å følge med? Jo, mest sannsynlig de som kjenner saken godt fra før. Det vil si, ikke mange.

Hvem taper på det? Folk flest.

Og hvem taper på at folk ikke bryr seg om ting som skjer i lokalsamfunnet? Lokalavisa.

Og om lokalavisa blir borte, forsvinner også bærebjelken i lokaldemokratiet.

Så for å svare på spørsmålet: Hva er det journalister gjør? Jo, vi sørger for et levende lokalsamfunn der det er rom for å ha kontroversielle meninger, som skaper sunne debatter som fører lokalsamfunnet videre med alle innbyggere med i skuta. Og det gjør vi ved å lage saker som blir godt lest.

Bastian Øien Alstad, Namdalsavisa

Kastrering og ID-merking er gode tiltak mot hjemløshet

Av Åshild Roaldset, veterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge mandag 09:11

Lite tips til lokalpolitikere

Hilsen en innbygger lørdag 08:32

Usikkerhet for reisende fra Leka

For Leka Senterpartiet Ole A. Helmersen torsdag 18:25

Skatt har et dårlig rykte

Terje Kilen torsdag 18:23

Så klart forskjellsbehandler vi!

Terje Settenøy, varaordfører for hele Nærøysund kommune fredag 18:32
Smånytt

Kontroll til sjøs

Notis 15. juli: Politiet har gjennomført patrulje til sjøs og kontrollert sju båter og 15 personer ombord i disse. Ingen overtredelser avdekket. Det melder politiet på sosiale medier. onsdag 12:18

Fikk forelegg

Notis 13. juli: Det ble gjennomført en laserkontroll på Kjelleidet i Bindal i mandag. Et forelegg ble utstedt. mandag 15:33