Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Dette gjør vi journalister, Knut Sandersen

Ytring · Publisert 13:44, 3 feb 2020

Hva er det vi journalister gjør?

Det spør Ytringen-kommentator Knut Sandersen i fredagens utgave av lokalavisa, før han svarer:

«Vi løper etter de mest ekstreme uttalelsene og vi kjører de frem med krigstyper og blir det nyttige mikrofonstativer. Vi vet det genererer klikk på nettet, vi vet at det selger, genererer klikk på nettet, men selger vi samtidig sjelen vår? Ofrer vi vår troverdighet for å få mest mulig oppmerksomhet og klapp på skuldra av vaktsjefen?»

Videre beskylder han media for å la sannheten vike til fordel for klikk og salg, uten et eneste argument. Annet enn at han – som han har gjort i en tidligere kommentar i Ytringen – skriver at han selv avviser saker fordi han enten oppdager at folk har en skjult agenda eller snakker usant.

For det første. Tittelen «Når sannheten blir for kjedelig» er en svært alvorlig påstand som det på ingen måte er dekning for i teksten. Hva er usant? Hvem skriver usant?

Det er greit nok at Sandersen har sine journalistiske metoder, og ifølge kommentaren er «møkka lei av detaljer som blir blåst helt ut av proporsjoner mens helheten i saken tones ned, som igjen medfører at saken blir helt skjevt fremstilt»

Og Sandersen spør: Hva er galt med sannheten?

Ærlig talt. Man kan fint mene at det er slik, men da må man konkretisere det – slik at det ikke som i dette tilfellet fremstår som et ubegrunnet angrep på journalistikken. Det er en journalists jobb å gjengi sitater riktig, sjekke fakta og behandle kilder på en god måte. Men jobben vår er også å skape et levende og demokratisk lokalsamfunn. Om lokalpressen skal klare å bidra til et levende lokalsamfunn, trengs det at innbyggerne følger med på hva som står i lokalavisa.

«Hva er galt med en nøktern og mest mulig riktig gjengivelse at de faktiske forhold. Selger ikke det lenger? Er det for kjedelig?» skriver Sandersen.

For det første påstår du at du selv i alle situasjoner vet den fulle og hele sannheten. Det for stå for Knut Sandersens regning. Sannheten er at det i mange saker er flere sider av sannheten, der ingen av sannhetene kan bevises. Slike saker fører som oftest til en debatt. Å skape debatt, selv om forholdene er små, er en av våre viktigste oppgaver. Debatt og konflikter i lokalpressen er et sunnhetstegn – og vitner om et lokalsamfunn der folk tør å si fra. Et samfunn der innbyggere både våger og gi, og å få kritikk, tyder på et lokalsamfunn i utvikling.

Sandersen spør om hva som er galt med en nøktern og mest mulig riktig gjengivelse av faktiske forhold. Gjengivelsen på det vi velger å skrive om må være korrekt, men om artiklene vi journalister skriver er nøkterne og lite spisset: hva skjer da?

Jo, folk slutter å lese avisa. Det er medias, og også lokalpressens oppgave å skape debatt – og debatt skaper vi ikke med nøkternhet. Spesielt politikere, ledere i kommunen, næringslivsledere og resten av det vi kan kalle for en elite må tåle å bli stilt til veggs, og tåle å bli sitert på kontroversielle meninger dersom de har sagt det, og mener det.

Så kan vedkommende gjerne angre i ettertid, men om vedkommende skulle angre, kan han eller henne i alle fall gi seg selv en klapp på skuldra for å ha skapt en debatt som mest sannsynlig har ført til en mer opplyst befolkning.

Kontroversielle uttalelser fører ofte til meningsinnlegg og oppfølgersaker som folk faktisk følger med på. Og hva skjer når folk følger med? Jo, befolkningen blir enda mer opplyst om en konkret situasjon og kan både diskutere ting som skjer i lokalsamfunnet med kolleger, og også være mer forberedt når vedkommende skal levere sin stemme ved neste valg.

Som Knut Sandersen vet veldig godt, er media avhengig av å selge. Men det er aldri hovedmotivasjonen for å lage en sak som blir godt lest. Motivasjonen som journalist i en lokalavis ligger, i alle fall for meg, å skape sunne debatter, og for å skape sunn debatt må man naturligvis rote litt rundt i det man som journalist oppfatter som kritikkverdige forhold – og spisse artikler en måte som for mange oppfattes som tabloid.

Hvor mange debatter skaper man ved en konstant nøktern fremstilling av saksforhold. Hvor mange gidder å følge med? Jo, mest sannsynlig de som kjenner saken godt fra før. Det vil si, ikke mange.

Hvem taper på det? Folk flest.

Og hvem taper på at folk ikke bryr seg om ting som skjer i lokalsamfunnet? Lokalavisa.

Og om lokalavisa blir borte, forsvinner også bærebjelken i lokaldemokratiet.

Så for å svare på spørsmålet: Hva er det journalister gjør? Jo, vi sørger for et levende lokalsamfunn der det er rom for å ha kontroversielle meninger, som skaper sunne debatter som fører lokalsamfunnet videre med alle innbyggere med i skuta. Og det gjør vi ved å lage saker som blir godt lest.

Bastian Øien Alstad, Namdalsavisa

Med hvilken rett?

Utbygging av Ytre Vikna 2, vindkraftanlegg Da har kraftbransjen festet sitt sultne blikk på et nytt område som må vike for deres griskhet, koste hva det koste vil. Ytre Vikna 2.... onsdag 22:01

Verdier på avveie

av Terje Kilen fredag 10:55

Hei, ordfører Amund. Nå er det ett år siden du sa at «kultur skal være et satsingsområde i Nærøysund kommune»

Var fjorårets valgkamputspill og programforpliktelser bare en velgerflørt? 21 kulturorganisasjoner med til sammen mer enn 600 medlemmer tok i februar 2019 til orde for en tydelig... torsdag 09:25

Dette gjør vi journalister, Knut Sandersen

Hva er det vi journalister gjør? Det spør Ytringen-kommentator Knut Sandersen i fredagens utgave av lokalavisa, før han svarer: «Vi løper etter de mest ekstreme uttalelsene og vi... mandag 13:44

Transport på sjø – et miljøvennlig alternativ

Nærøysund Høyres kommunestyregruppe ønsker å elektrifisere kollektivtransporten og at laksetransporten flyttes fra vei til sjø. søndag 14:41

Flere eldre – ingen katastrofe!

Leserinnlegg Hildur Fallmyr Leder Ottersøy og omegn pensjonistforening Aud Dekkerhus Leder Rørvik Pensjonistlag Knut Grindvik Leder Ytre Vikna Pensjonistlag mandag 12:55