Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Duft av tradisjoner

Ytring · Publisert 16:45, 12 okt 2019

«Det fins ikkje makan te rakafisk med lauk og lefse», synger Hellbillies i refrenget på en av sine låter. Men joda, det finnes maken, nesten... Den svenske delikatessen surstrømming smaker ometrent som rakfisk ganger 10, men den har i tillegg en duft som ligner råtne egg. Mens rakfisk er fermentert ørret, er surstrømming fermentert sild, har jeg lært nå.

En del av oss er likevel nysgjerrig på nye smaker, og jeg hadde gleden av å få være med på et surstrømmingskalas i høst. 75 mennesker var samlet rundt et dekket langbord og ventet på høstens store matopplevelse. Bygda helt på grensen til Sverige har hatt denne tradisjonen i mange år. De venter til «ny-perran» er ferdig, for nypoteter må det være, samt rømme, løk, tomat og tunnbrød. Da er måltidet helt etter boka. På forhånd tenkte jeg at det er ganske spesielt å spise mat der emballasjen må åpnes i en bøtte vann. Men for så vidt, vi nordmenn har i mange generasjoner spist andre retter med intense odører som tar pusten fra oss. Som gammalost. Den har ikke akkurat en liflig duft den heller. Duft henger heller ikke nødvendigvis sammen med smak, det fikk jeg oppleve denne lørdagen i august.

Stemninga og fellesskapet var av beste sort, og praten gikk om løst og fast da odøren fra utallige åpnede bokser «Røda ulven» fylte lufta inne i det store teltet.

Smaken var overraskende mye bedre enn man skulle tro, og med tilbehør som balanserte råvaren ble det en spennende opplevelse.

Jeg fikk dele måltidet med hyggelige mennesker som nøt tradisjonen. Praten gikk livlig, og damen til høyre for meg fortalte om gutten i bygda som kjøpte seg ny bil. Noen humørfylte kompiser tenkte nok ikke på konsekvensene da de la surstrømming inne i ventilasjonsanlegget på bilen.

– Bilen måtte skrotes, han fikk den aldri luktfri igjen, sa hun.

En annen historie var om paret som fikk brudd på grunn av at gubben hadde funnet seg ny dame. Men han krevde å få overta alt inventaret i huset. Ex-kona følte nok på at hevnen var søt da hun puttet surstrømming inni gardinstengene. Som han hadde antydet så tok han med seg alt til sin nye bolig, gardinstengene inkludert..

Konklusjonen blir dermed at surstrømming kan være en anvendelig matrett i ulike høver. Men den gjør seg absolutt best på en tallerken i et godt lag, og jeg gjentar gjerne opplevelsen ved en annen anledning.


Hild Dagslott

Ingen grunn til bekymring

av Thor Lanesskog, Nærøysund KrF tirsdag 12:26

Å treffe folkesjela

Da far kjøpte de 170 målene sine på 50-tallet, begynte han å plante skog. Den var ikke til han selv. Den var til oss. Han planta et lite, bærekraftig oljefond til neste... tirsdag 10:46

Om beskatning av oppdrett og Senterpartiets krokodilletårer

av Terje Settenøy Nærøysund og Trøndelag FrP onsdag 12:57

SV ønsker trafikksikre veger i Trøndelag

SV er for at folket og næringslivet i Ytre Namdal skal få utbedret sin hovedveg fra Vikna og inn til E6 i Grong. Lakseveg Nord er det høyest prioriterte samferdselsprosjekt for... mandag 22:27

Full gass de neste ti-årene?

Et ti-år varer akkurat så lenge som ti år. Tid kan være et øyeblikk, og øyeblikkene forsvinner. Tid er noe vi har lite av når vi er seint ute. Vi kan kjøpe mye for penger, men... mandag 08:13

Å være fattig

mandag 22:42