ytringen.no

Fiskeri & havbruk

Duft av tradisjoner

Ytring · Publisert 16:45, 12 okt 2019

«Det fins ikkje makan te rakafisk med lauk og lefse», synger Hellbillies i refrenget på en av sine låter. Men joda, det finnes maken, nesten... Den svenske delikatessen surstrømming smaker ometrent som rakfisk ganger 10, men den har i tillegg en duft som ligner råtne egg. Mens rakfisk er fermentert ørret, er surstrømming fermentert sild, har jeg lært nå.

En del av oss er likevel nysgjerrig på nye smaker, og jeg hadde gleden av å få være med på et surstrømmingskalas i høst. 75 mennesker var samlet rundt et dekket langbord og ventet på høstens store matopplevelse. Bygda helt på grensen til Sverige har hatt denne tradisjonen i mange år. De venter til «ny-perran» er ferdig, for nypoteter må det være, samt rømme, løk, tomat og tunnbrød. Da er måltidet helt etter boka. På forhånd tenkte jeg at det er ganske spesielt å spise mat der emballasjen må åpnes i en bøtte vann. Men for så vidt, vi nordmenn har i mange generasjoner spist andre retter med intense odører som tar pusten fra oss. Som gammalost. Den har ikke akkurat en liflig duft den heller. Duft henger heller ikke nødvendigvis sammen med smak, det fikk jeg oppleve denne lørdagen i august.

Stemninga og fellesskapet var av beste sort, og praten gikk om løst og fast da odøren fra utallige åpnede bokser «Røda ulven» fylte lufta inne i det store teltet.

Smaken var overraskende mye bedre enn man skulle tro, og med tilbehør som balanserte råvaren ble det en spennende opplevelse.

Jeg fikk dele måltidet med hyggelige mennesker som nøt tradisjonen. Praten gikk livlig, og damen til høyre for meg fortalte om gutten i bygda som kjøpte seg ny bil. Noen humørfylte kompiser tenkte nok ikke på konsekvensene da de la surstrømming inne i ventilasjonsanlegget på bilen.

– Bilen måtte skrotes, han fikk den aldri luktfri igjen, sa hun.

En annen historie var om paret som fikk brudd på grunn av at gubben hadde funnet seg ny dame. Men han krevde å få overta alt inventaret i huset. Ex-kona følte nok på at hevnen var søt da hun puttet surstrømming inni gardinstengene. Som han hadde antydet så tok han med seg alt til sin nye bolig, gardinstengene inkludert..

Konklusjonen blir dermed at surstrømming kan være en anvendelig matrett i ulike høver. Men den gjør seg absolutt best på en tallerken i et godt lag, og jeg gjentar gjerne opplevelsen ved en annen anledning.


Hild Dagslott

De små gleder i en lokalpolitikers liv

Jeg er vel langt ifra den eneste lokalpolitikeren som enkelte ganger lurer litt på egne retningsvalg. Det blir mange lange kvelder, endeløse møter og bunker med saksdokumenter som... mandag 09:38

Vindkraft seiler under et tvilsomt klimaflagg

Vi er alle enige om at vannkraft er langt mere effektivt enn vindkraft på land, vannkraft er som vindkraft, fornybar, ren og den forurenser ikke. Ikke noe land har denne Gudegaven... søndag 20:42

Mitt lille land

Merethe Lervåg, Leder Nærøysund AP onsdag 08:15

Kastrering og ID-merking er gode tiltak mot hjemløshet

Av Åshild Roaldset, veterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge mandag 09:11

Lite tips til lokalpolitikere

Hilsen en innbygger lørdag 08:32

Usikkerhet for reisende fra Leka

For Leka Senterpartiet Ole A. Helmersen torsdag 18:25
Smånytt

Kinoen åpnes igjen

Notis Kolvereid kino ble stengt i begynnelsen av mars da pandemien rammet. Nå blir det kino igjen. I henhold til smittevernreglene tilbys et begrenset antall billetter. Onsdag 5. august... lørdag 17:35

TJFF inviterer til høsttur i Terråkmarka

Notis Terråk jeger- og fiskeforening har lang tradisjon med å arrangere høstturer. Koronasituasjonen begrenser, derfor legges det ikke opp til busstur og fjerne turmål denne gangen.... fredag 14:33