Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Et lys i mørketida

Ytring · Publisert 11:30, 23 nov 2019

Store deler av året venter vi på små høydepunkt. Disse som følger de forskjellige årstidene som stikker innom oss på korte eller lengre besøk. Vi ventet på våren, sola og lyset. Sommeren, som omsider kom i juli. Høsten var ekstremt vakker med farger fra hele det gylne spekteret. Ifølge kalenderen så nærmer det seg jul med stormskritt nå.

Om kort tid er vi inne i adventstida. Siden vi bor i «Mørketidslandet» så gjør vi det beste ut av situasjonen. Det gjelder å finne, eller gi et lyspunkt i mørketida. Aldri blomstrer kulturlivet så kraftig som på denne tida av året. Fra midten av november, og fram til få dager før julekvelden flommer det over av kulturtilbud i våre små kommuner i ytterdistriktet.

Det er konserter, basarer, julemesser og andre treffpunkter som blir arrangert av ivrige frivillige medarbeidere. Drivkrafta er å skaffe mer penger til aktiviteten de fronter, men det gir også litt ekstra lys i mørketida for oss andre om vi vil delta.

Dette er også starten på julemodusen vi kommer i etter hvert, men muligens på forskjellige tidspunkt, og i varierende grad. Det er lenge siden de første meldingene kom på sosiale medier om at noen gledet seg til å pynte til jul..

I gamle dager var denne tida med lite dagslys den roligste delen av året i bondesamfunnet. Da tok de seg tid til «å kure skjømming». Mens den korte dagen gikk over i tussmørket var flammene fra ovnen eller grua det eneste lyset som var synlig på kjøkkenet. Der hentet de seg inn igjen uten alt for mye prat. Det var den tids rekreasjon. Nå kalles ofte denne tiden på døgnet for «Blåtimen». En god beskrivelse om man ser ut av vinduet. Kanskje burde dette være ei tid for roligere sysler og levende lys for å roe ned litt, eller for å glede noen med et besøk. For det er mange måter å tenne et lys på i denne førjulstida.

For egen del trøster man seg med at det blir jul i år også selv om ikke kakeboksene blir fylt opp, eller om man står over rundvasking av huset. Man liker egentlig «Blånissenes» leveregel: «Når dagen er god er allting blått, og når dagen er blå er allting godt». Og det hjelper å tenne et lys i mørketida, tenker man, mens man åpner en ny pakke med telys.

Hild Dagslott

Ingen grunn til bekymring

av Thor Lanesskog, Nærøysund KrF tirsdag 12:26

Å treffe folkesjela

Da far kjøpte de 170 målene sine på 50-tallet, begynte han å plante skog. Den var ikke til han selv. Den var til oss. Han planta et lite, bærekraftig oljefond til neste... tirsdag 10:46

Om beskatning av oppdrett og Senterpartiets krokodilletårer

av Terje Settenøy Nærøysund og Trøndelag FrP onsdag 12:57

SV ønsker trafikksikre veger i Trøndelag

SV er for at folket og næringslivet i Ytre Namdal skal få utbedret sin hovedveg fra Vikna og inn til E6 i Grong. Lakseveg Nord er det høyest prioriterte samferdselsprosjekt for... mandag 22:27

Full gass de neste ti-årene?

Et ti-år varer akkurat så lenge som ti år. Tid kan være et øyeblikk, og øyeblikkene forsvinner. Tid er noe vi har lite av når vi er seint ute. Vi kan kjøpe mye for penger, men... mandag 08:13

Å være fattig

mandag 22:42