Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Folkevettet må tilbake til politikken

Av Terje Kilen Samfunnsdebattant

Ytring · Publisert 17:36, 9 nov 2020

Det ser ut til å ha oppstått en koblingsfeil mellom folket der ute og politikerne.

De må snart skjønne at menneskene er deltagere i samfunnet, ikke bare velgere. Hvis dere skal klare å bli folkelig igjen, må folkevettet tilbake i politikken.

Så hvem er vi – eller velgerne som dere ønsker å kalle oss? Vi er de samme. Vi er folk som bidrar, deltar og skaper verdier – altså folk flest. Det er alle de som er der for oss når den timen, de årene eller den alderen kommer da noen av oss ikke klarer alt selv lenger.

Det er oss som ønsker å utvikle samfunnene Norge består av.

Når det kommer til stykket, er verken massedød av ulv, slutt på alle bomringer eller et fødetilbud i hvert veikryss noen egentlig løsning på utfordringene vi står foran. Næringsutvikling og vekst der folk faktisk ønsker å leve, der det kan skje verdiskaping må inngå i det politiske prosjektet.

Da min far kjøpte småbruket i Nærøy der jeg kommer fra på 50-tallet, begynte han å plante skog. Den var ikke til han selv. Den var til oss. Han planta et lite bærekraftig oljefond til neste generasjon. Vi hogde av trærne han hadde planta. Deretter planta vi nye trær. I politisk dagligtale er målet å komme vekk fra steder som der far investerte livet sitt i. Hva med å skape et grunnlag for å kunne fortsette livet der man vil være, for eksempel på det stedet man kommer fra?

Dersom det skal knake litt mindre i fellesskapets sammenføyninger, må politikken ta inn over seg hva som holder alt sammen.

Alle disse sakene har det til felles at de avslører politikkens frikobling fra det folk anser som nødvendig for å bevare et livskraftig samfunn. Det er tatt noen politiske valg – eller ikke valg – som har gjort folk rasende.

Har du fått SMS fra FHI i dag?

Nyheter søndag 15:47

17.januar: Sol og oppholdsvær

Nyheter søndag 09:06

Hell i uhell for Eirik

Nyheter lørdag 18:35