Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Grusgruve på Salsnes er «gravrøveri»!

av Torgeir Strøm

Ytring · Publisert 12:50, 2 mar 2021

Istida ble gravlagt på Salsnes for 12.000 år siden. Da den store iskappa sluttet sin vandring og skuring av fjell og åser, og smeltet på Salsnes, la den igjen en haug av stein og grus som skilte Salvatnet fra havet. Denne barrieren - istidsraet - som skiller Nord-Europas nest dypeste innsjø (462 m) fra havet, med bare en høydeforskjell på 10 m, er et naturens underverk. Det er et unikt historisk kulturminne. Slike kulturminner bør en sjølsagt ikke grave grusgruver i. Det er å skade namdalingenes stolte kulturhistorie.

I klassesamfunnet som hersket i yngre steinalder/vikingtida gravla de sine konger og storfolk i hauger av grus,stein og jord. Sammen med den døde høvdingen ble det gravd ned båt, sverd, hestegreier, perler og treller som var viktig å ha med seg på reisen til dødsriket/Valhall. I århundrene etterpå ble svært mange av disse vikinggravene plyndret for gods og gull. Dette gjorde de gjennom å grave et stort hull fra toppen av gravhaugen. Når vi i dag ser disse store forsenkningene i toppen på gravhaugene sier vi: «Her har det vært gravrøveri!”

Når det nå planlegges ei stor grusgruve på Salsnes i dette historiske istidsraet, så må vi spørre oss om det er riktig? Her i denne store haugen av grus og stein ble ikke bare lokale høvdinger gravlagt. Her ble herskeren over alle herskere gravlagt; iskongen over hele Nordkalotten. Her ligger et av namdalingenes viktigste historiske kulturminner. Istidsraet på Salsnes kan vi ikke grave store grusgruver i, som blir til forsenkninger i naturlandskapet som på en vikingegravhaug. Grusgruve på Salsnes er «gravrøveri»!

Høytflyvende sykkeltur?

Nyheter søndag 13:30

Ett år med nye hobbyer

Helg søndag 07:15