Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Her trengs ikke håp, men handling!

Espen Lauritzen og Anette Laugen, formannskapsmedlemmer for Nærøysund Senterparti

Ytring · Publisert 17:46, 20 mar 2021

Det har de siste døgnene vært knyttet mye spenning til situasjonen og utviklingen i Nærøysund kommune, og i går kan man kanskje si at bobla sprakk og luftslottet raste. Mange har nok følt at vi har vært skjermet for alt som har med påbud og forbud, og det har vi, frem til nå.

I mediene har vi fått lese at det har blitt avdekket flere smittede i kommunen og grove smittevernsbrudd. Vi har fått lese om en kommune som mener alt er under kontroll og signaliserer at det ikke er noen grunn til panikk. Og så har vi fått lese ytringen fra vår kollega i formannskapet, Thor Bugge Laneskog.

Denne ytringen fikk raskt både klikk og delinger. Facebook har kokt på grunn av innlegget. Ikke bare fordi mange sa seg enige i representanten Laneskog sine tanker, men etter kort tid forsvant innlegget fra Namdalsavisa sine sider. Det ble etter hvert spekulasjoner rundt hvorfor innlegget på «mystisk» vis hadde forsvunnet. Svaret fra avisa lød som følger; «Dette innlegget inneholdt påstander rundt smittespredning som så langt ikke er påvist, derfor ble det fjernet».

De som rakk å lese saken før den ble tatt ned, kunne lese at akkurat denne setningen var formulert som en antagelse, og ikke en påstand. Det sto «kan» og ikke «er» i setningen avisa refererer til. Laneskog skrev selv i påfølgende setning at det uansett ikke var interessant hvem som sto bak smittespredningen og ikke.

Budskapet var klart og tydelig. Nærøysund kommune burde stenge ned for å slå i hjel utbruddet først som sist. På en saklig måte fikk representanten sagt at vi må ta lærdom fra andre steder i landet.

Vi stiller oss fullstendig bak representantens forslag om å stenge ned kommunen. Vi mener at når tingenes tilstand er slik som nå, så er det bedre å ha gjort det en gang for mye, enn en gang for lite. Vi kan ikke være sikre når det kommer til hvor stort omfanget er, og smittesporing er vanskelig i en slik situasjon. Hele samfunnet vårt har i lang tid vært åpent. Vi har en opplevelse av at forhåndsregler når det kommer til spriting av hender og avstand har det blitt mindre av i månedene som har gått. For å sitere Laneskog «Her trengs ikke håp, men handling.».

Det er ikke et forsøk på å skape frykt og hysteri, men realiteten er at mange er redde allerede. Folk får med seg nyhetene av hva som skjer andre steder i landet. Sannheten er at de 2-3 dagene vi venter nå, kan få fatale konsekvenser for mange. At en kort nedstenging kommer uten noen form for konsekvenser sier jeg ikke, men konsekvensene av et Nærøysund der smitten herjer, er så utrolig mye større. Med en kort nedstenging kan vi kanskje hindre en smittespredning inn på institusjoner eller i hjem med folk i risikogruppen. Med en kort nedstenging er det en mulighet at folk ikke trenger å føle lenge på ensomhet og håpløshet. Vi må ivareta folk sin psykiske og fysiske helse. Hva med å stenge ned i en uke eller to i stedet for å risikere å stenge ned på månedsvis?

Avslutningsvis så ønsker vi å dele et urovekkende spørsmål vi har stilt oss selv mange ganger siden i går kveld. Kommer denne saken til å skape presedens for ordskifte i Nærøysund fremover? Håper virkelig ikke at lokalavisene skal avgjøre, eller bli påvirket til å styre, hvilke saker vi som innbyggere skal få lese eller ikke. En ytring er en ytring, og her ser vi ingen grunn til at innlegget skulle bli tatt ned. Ytringsfriheten er en av våre aller sterkeste rettigheter, og så fremt man ytrer seg innenfor regelverkets rammer skal man ikke oppleve å bli sensurert.

"Jeg er uenig i dine meninger, men jeg vil inntil døden forsvare din rett til å hevde dem."

Evelyn B. Hall

Høytflyvende sykkeltur?

Nyheter søndag 13:30

Ett år med nye hobbyer

Helg søndag 07:15