Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Høyre og Frp legger ned Namdal tingrett

Av Steinar Aspli Gruppeleder Trøndelag Senterparti

Ytring · Publisert 18:19, 11 nov 2020

Det er riktignok Stortinget som skal ta den beslutningen i desember, men det er Høyre og Frp som ser ut til å bli garantisten for at det blir slik. En kan mistenke at Frp`s agenda for å gå bort fra avtalen fra mai i år er at det er større gulrøtter å hente hos regjeringspartiene med å få til enighet om statsbudsjettet.

Høyre- og Frp- politikere overgår hverandre i å forsikre om at endringen ikke er av betydning og raljerer over Senterpartiets engasjement i saken. Høyres Peter Frølich som 2. nestleder i justiskomiteen er så freidig at han endog kaller dette «god distriktspolitikk». Det nærmeste han kan være i det er at Høyres sentraliseringspolitikk er distriktspolitikk så lenge det styrker de store byene. Loven er imidlertid klar på at det er kun én rettskrets i hver domstol. Men andre ord; Namdal tingrett vil ikke lenger være en egen domstol beskyttet av et Stortingsvedtak. Det vil være opp til Domstolsadministrasjonen I Trondheim å bestemme framtidig organisering og ser en på holdningen hos disse i denne prosessen er det ganske blåøyd å tro at de har særlig omsorg for at rettsstedet i Namsos skal bestå og ha en positiv utvikling.

Rannveig Øverby, styremedlem i NTL Domstolene skriver i en kronikk i Gudbrandsdølen Dagningen at i en rettskrets er det kun en domstol. Hun er bekymret for utviklingen for det som blir definert som «rettssteder» ute i distriktene. Ledere i domstoladministrasjonen har i en årrekke arbeidet for en sentralisering av domstolene. Disse får nå alle myndigheter fra Stortinget til å organisere dette som de selv vil. Øverby viser også til konsekvenser dette vil ha for nedleggelse av kompetansearbeidsplasser i distriktene og advokatflukt fra distriktene til de større byene.

Dette er en bekymring Senterpartiet fullt ut deler og vi ser med stor bekymring på hvilke konsekvenser dette vil få for Namdalen. Men det er fortsatt mulighet for Høyre og Frps representanter fra Trøndelag å sørge for at dette ikke skjer. Da må de slutte å bruke domstolstrukturen som forhandlingskort i budsjettprosessen.

Har du fått SMS fra FHI i dag?

Nyheter søndag 15:47

17.januar: Sol og oppholdsvær

Nyheter søndag 09:06

Hell i uhell for Eirik

Nyheter lørdag 18:35