Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Hvorfor må jenter betale for å blø?

Av: Elev på ungdomstrinnet, Rørvik skole

Ytring · Publisert 08:45, 8 apr 2021

Det at jenter får mensen en gang i måneden, er ikke et valg. Jenter er avhengige av sanitærprodukter. Vi må ha dem hver måned. Det er urettferdig at vi må betale for noe vi er avhengige av. Gratis kondomer er tilgjengelig, selv om det å ha sex er et frivillig valg. Jenter velger derimot ikke å ha mensen. Etter min mening, burde gratis bind og tamponger blitt prioritert foran gratis kondomer.

Bind og tamponger er nødvendig i kvinners liv, så hvorfor er vi nødt å betale for det? Jenter får gjennomsnittlig 456 menstruasjoner i løpet av et liv. For gjennomsnittskvinnen vil det si rundt 2280 dager med mensen. Det betyr 2280 dager med tampong, bind og truseinnlegg. I løpet av et liv betaler kvinner omtrent 30.000 kroner for sanitærprodukter. Da er smertestillende ikke inkludert. Hvorfor må vi betale for noe vi ikke har valgt selv?

Norge er et av verdens beste land å bo i, men likevel har vi ikke et tilbud som dekker kvinners månedlige behov. Det koster mellom tjueen og tjueseks kroner for to bokser med åtte tamponger. I det lange løp blir det fort mye penger.

Dersom sanitærprodukter hadde vært gratis, kunne det vært med å løse ett av de økonomiske problemene mange fattige familier sliter med. Spesielt familier som har fått døtre. Familier med bare sønner, har heldigvis mer å bruke på seg selv.

Ifølge Folkehelseinstituttet får jenter sin første menstruasjon i alderen mellom ni og atten år. Det er stor usikkerhet rundt mensen blant unge jenter. Noe av det vi gruer oss mest til, er å spørre foreldrene om å kjøpe bind eller tamponger. Kvinnelige soldater i Forsvaret får gratis tilgang til disse produktene. Slik burde det også vært i resten av samfunnet.

Mensen er et tabubelagt tema som blir alt for lite snakket om. Jeg mener det å gjøre tamponger og bind gratis, vil gjøre menstruasjon til et mer normalisert tema. Fordi det er helt normalt. Akkurat som kondomer og sex.

Høytflyvende sykkeltur?

Nyheter søndag 13:30

Ett år med nye hobbyer

Helg søndag 07:15