Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Motormessa / Kystbymessa

Kan Ap få en rett Høyre?

Politikken i Vikna og Nærøy er inne i en enorm omstilling. To kommuner skal bli til en, og to kulturer skal utfordres og sammensmeltes. At det er forskjeller mellom det politiske miljøene i dag er det ingen tvil om, og årsakene til det er mildt sagt sammensatt.

Ytring · Publisert 09:35, 26 mar 2019

Politikken i Vikna og Nærøy er inne i en enorm omstilling. To kommuner skal bli til en, og to kulturer skal utfordres og sammensmeltes. At det er forskjeller mellom det politiske miljøene i dag er det ingen tvil om, og årsakene
til det er mildt sagt sammensatt.

Men la oss nå se på hva som har skjedd så langt siden nominasjonsprosessene startet. Senterpartiet fikk en opprivende start på sitt nye liv som ett parti. Exiten til Steinar Aspli har ført til en dyp splittelse i partiet som jeg tror det vil ta lang tid å lege. I tillegg har det vært en øredøvende stillhet fra partiet etter nominasjonsmøte. De har ikke maktet å markere seg i en eneste sak, og virker totalt uengasjert i det samfunnet de er innvalgt til å ta vare på. KrF befinner seg for øvrig i denne skyggenes dal sammen med Sp.

Jeg var lenge redd for at Senterpartiet med sitt endelige vedtak om valgliste regelrett gav ordførerkjedet til Arbeiderpartiet, men det har kommet andre aktører på banen som kan være med å gi Amund Hellesø en fight om tittelen som tidenes første ordfører for Nærøysund.

Hellesø er rutinert, og en veldig likandes kar som er flink med folk. Han brenner for Rørvik, og hans store utfordring blir å vinne Nærøyfolket i kampen om å bli ordfører de neste fire årene. Han ligger godt an til å få jobben, men Arbeiderpartiet kan bli redusert og miste makt dersom ikke partiet lykkes i å lansere Hellesø som ordfører for hele Nærøysund og ikke bare for Vikna.

Høyres Marit Dille er ingen hvem som helst i næringslivet, og at hun nå gjør inntog i politikken kan være det som skal til for å få fyr i både partiet og politikken. Dille har bred erfaring fra næringslivet med fartstid innen næringsutvikling, detaljhandel og havbruk. Det har gitt henne et nettverk og erfaring utenfra som vil være svært verdifullt for en kommune. Men holder det mot erfaringen til Hellesø? Hun vil sanke bra med stemmer i Nærøy, og jeg tror hun tar dem først og fremst fra Senterpartiet. I Rørvik får hun god hjelp av Pål Sæther Eiden, og de to kan fort gjøre Høyre til en reell utfordrer til Ap.

MDG og SV henvender seg til de unge og har miljøsaken som en av sine hovedsaker. I klimastreiken som nylig ble avholdt ble det på sosiale medier raljert over de unges initiativ. For det første er det smakløst og korttenkt, for det andre fører det til at unge søker til partier hvor de føler seg hjemme. Det kan fort bli MDG og SV som høster fruktene av det, godt hjulpet av gretne gamle blå gubber med tastatur.

Venstre har gode politikere, men om partiet er det rette til å styre er jeg mer usikker på. Derimot liker jeg en engasjert Bjørn Ola Holm i opposisjon. Han tenker annerledes og er uredd for å stille kritiske motspørsmål. Det kan av enkelte bli oppfattet som møteplaging og reverserende, men det er utrolig viktig i et demokrati at det er friksjon og at uttalte sannheter blir stilt spørsmål ved. Klarer Venstre å skape begeistring for sine saker vil de kunne gjøre det godt i kommunevalget.

Så til den politikeren som kanskje har markert seg aller mest i mediene den siste tiden. Terje Settenøy fra FrP har vist at han tar tak i problemer som folk kjenner seg igjen i. Kollektivtransporten er kanskje ingen stor sak, men for de det angår betyr det mye. Settenøy forstår folk, og folk forstår og liker Settenøy. Nå har han gjort seg bemerket langt oppover i partiet og bruker mye tid på saker utenfor Ytre Namdal, men dersom han klarer å balansere innsatsen kan og vil han trekke mange stemmer til partiet denne høsten.

Det går mot vår, og så håper jeg for engasjementet sin del at det går mot vår i lokallagene til de enkelte partier. Til nå har det vært mye nominasjon og skralt med politikk.


Knut Sandersen

Det lune hjørne

Ettersom man blir eldre så har man også behov for å gå oftere til legen. Og legen får nok høre mye forskjellig i løpet av en arbeidsdag, det er det liten tvil om. Denne karen her... søndag 23:59

Påskekos i «Dødens dal»

Det var Palmesøndag. Familien Rødnes-Øvereng var på hytta. To av familiens medlemmer satt inne og så på TV. En TV som etter flere års kamp fra de to, hadde funnet veien til den... tirsdag 14:37

Flytt vindkraften fra land til hav!

Pål Sæther Eiden (H) mener Trøndelag bør sette seg i førersetet og gå foran i utviklingen av havvind i Norge, og vil åpne opp for langt større satsing på havvindparker. lørdag 12:25

Elefanten i rommet

fredag 10:32

Valgets kvaler

Om fem måneder er det kommunevalg, og i «demokratiets navn» flommer avisene for tiden over av valgstoff, nominasjonslister, partiprogram for de kommende fire år etc., etc. Slik... tirsdag 10:35

Hei plagsomme Google

De fleste har vel sett reklamen med han som har fått sånn snakkende hus. En dag kommer han seg ikke inn fordi det stemmestyrte huset ikke skjønner hva han sier og han blir stående... fredag 11:58
Skipstrafikk
Flytrafikk
Politilogg
Bruk dine lokale servicetilbud
Været
Flo og fjære