Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Må ta totalgjelden på alvor

Av Knut Sandersen Når den nye kommunen er operativ fra nyttår så starter den opp med en lånegjeld på svimlende 1.338.543.000 kroner. Det er en mørk sky som få av de folkevalgte så langt har snakket om i årets valgkamp.

Ytring · Publisert 21:51, 13 jul 2019

Det er et historisk valg for Nærøysund i år, og det er en viss nervøsitet å spore blant de største favorittene til ordførervervet. Selv om lite kommer frem i mediene så hører jeg det snakkes og diskuteres rundt om. Det er et godt tegn. Engasjement er både bra og viktig for et levende demokrati.

Dog er det lite å høre om økonomi. Om ansvarlighet, prioriteringer, kutt og om det å ta høyde for endringer i rammebetingelsene. Hva om det kommer renteøkning? Hva om overføringene strammes inn eller nye oppgaver blir tillagt kommunene uten nødvendige midler for å få de gjennomført? Da må kommunen selv dekke dem.

Det er god stemning blant de folkevalgte i dag, men hva skjer den dagen man må diskutere kutt? Når krybben er tom bites hestene er det et uttrykk som heter. Relasjoner og allianser kan fort bli skjøre om man ikke er forberedt på de onde dagene. De vil komme.

Akkurat nå går både Vikna og Nærøy godt, men eksperter har allerede pekt på gjeldsbyrden som et stort faremoment for den nye kommunen. Vikna har med seg 595 millioner kroner i gjeld, mens Nærøy stiller med 743 millioner kroner i gjeld.

Helt tomt er det ikke i kassa. Rett skal være rett. Vikna hadde 58 millioner på disposisjonsfond ved nyttår og har avsatt nye 35 millioner i år. Altså tilsammen 91 millioner kroner. Så til malurten. Av de 91 millionene brukes nesten 28 millioner til drift og nesten 49 millioner til investeringer. Dermed er det bare 14 millioner igjen på dette fondet.

Nærøy har noe mer med sine 161 millioner. Faktisk har de brukt mindre enn det de har avsatt i løpet av året på disposisjonsfondet. Mer har de også på andre fond og kommer med ytterligere 139 millioner på plusssiden til Nærøysund kommune. Vikna på sin side har drøye 1,5 millioner avsatt på andre fond.

Krf skal ha ros for at de under valgkampstarten for Foldereid tok opp økonomi som et av sine viktigste ­punkter. Lanesskog pekte på at det vil komme en dag hvor kuttene blir et tema, og spurte resten av panelet om hvor disse kutte skulle tas.

Vi trenger å stille spørsmålet høyt. Som sagt går det så det koster etter i begge kommunene, og det er ingen sak å lede så lenge alt går godt.

Før i tiden kunne en god sjømann se tidlige tegn på kommende uvær. En liten sky i horisonten på blå himmel, endringer i vindretning eller fuglenes oppførsel. Utifra tegnene kunne han ta riktige avgjørelser for å berge skip og mannskap, og gjerne uten mye uro og ståk.

Dette er lederegenskaper som vi som velgere bør se etter. Hvem kan styre i Nærøysund også når stormen kommer? Hvem har du som velger størst tiltro til vil ta og stå i de vanskeligste avgjørelsene? Hvem vil virke samlende og være i stand til å finne frem til gode kompromisser?

Denne og neste uke spiller Ytringen inn nye podcastsendinger hvor hvert parti får si sitt, og de blir publisert mot slutten av juli. Du finner sendingene på Soundcloud, Spotify eller iTunes. Da får vi kanskje høre mer om hva de ulike partiene tenker om denne ikke ubetydelig gjeldskyen som henger på himmelen.

Budsjettforslag - Nærøysund

Rådmannen har lagt fram det første budsjettforslag for Nærøysund kommune. Dette skal kommunepolitikerne ta stilling til i budsjettmøtet i desember. Det foreslås å videreføre... tirsdag 09:29

Et lys i mørketida

Store deler av året venter vi på små høydepunkt. Disse som følger de forskjellige årstidene som stikker innom oss på korte eller lengre besøk. Vi ventet på våren, sola og lyset.... lørdag 11:30

Gult kort for usportslig opptreden!

Første budsjettforslag fra rådmannen i nye Nærøysund skuffer. Så mye at vi frivillige innen idretten må fram med en advarsel. Og i verste fall kan videre forløp kvalifisere til... torsdag 19:30

Nå er tiden inne for å satse på helse og eldreomsorg

Det er mye som skal omorganiseres nå når to kommuner skal bli en og ingen avdelinger merker dette bedre enn innenfor helse og eldreomsorg. Mange ansatte, mange institusjoner og... mandag 08:25

Hvem skal snakke om oppdragelse?

De aller fleste er opptatt av sine barn og sine barns fremtid, og å gi dem de aller beste forutsetninger og muligheter i det livet de har foran seg. Oppdragelse handler om den... torsdag 22:28

Mangel på miljøfokus

Mandag 4 november møtes Namdalstinget til sitt første møte etter kommune- og fylkestingsvalget, og i dette møtet skal det blant annet utformes plan og strategi for hvordan... torsdag 12:31