Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Nav jeg er ikke kriminell

Ytring · Publisert 10:46, 10 aug 2020

Nav jeg er ikke kriminell

Folk som sitter i kø på NAV-kontoret er ikke kriminelle. De er bare i en vanskelig situasjon i livet sitt akkurat nå, ellers hadde de jo ikke sittet der. Likevel er det lett å føle seg maktesløs i møtet med et system som gang etter gang viser seg ikke å være tilfredsstillende.

4 august kom rapporten om Nav-skandalen som viser den mest alvorlige trygdeskandalen i Norge noensinne. Denne urett som her er begått har rammet folk som er syke, arbeidsløse og vanskeligstilte. De har opplevd turer i grøfta, ofte har de måtte gå i kjeller’n for å hente krefter når det kreves og at det kan føles at alt håp er ute.

Når Nav-hjelpeapparatet i stort omfang behandler sine brukere med mistenksomhet kan dette utvikle seg til å bli noe som tar motet fra mange mennesker.

Kan Nav-ansatte tenke seg at folka som sitter der ute i køen på Nav kanskje må sortere sine regninger etter hva som er mest kritisk, eller at sønnen eller datteren kan føle seg utenfor blant venner og på skolen, heller ikke kan feire bursdag for at foreldrene ikke har penger.

Jeg tror mange NAV-ansatte er smittet av mistenksomhet, og med en kultur der besøkende blir møtt med regelverket som kanskje ikke de har den rette forståelse av. Lurer på om Nav har tanker om hvordan de oppleves av de som sitter i Nav-kø på deres kontorer

Selvfølgelig er det tøft å jobbe i Nav når folk er misfornøyde, akkurat som om det er tøft å jobbe i barnevernet når folk mister ungene sine. Eller i entreprenørselskap som gjør store feil slik at bygninger raser sammen. Det kan bli krevende mediesaker, og det kan vanke kritikk som svir.

Kritikk bør være synlig, særlig når det gjelder etater som har så stor betydning for folks liv som Nav.

Vi mennesker kan være små og feige drittsekker som kaster skygge på de andre og gjøre de rundt oss små. Gjør dagen bedre til de som lever rundt oss. Snakk pent om og til dem. Vi kan velge å bruke solen i våre hjerter og la den skinne slik at de rundt oss blir sett.

De fleste av oss har garantert også noe å gå på når det kommer til både å bry seg og å vise en større interesse for andres liv.

Et hav av muligheter på land

Guro Holm Skillingstad, leder av Nærøysund og Leka Venstre fredag 08:37

Krav om forskriftsfestet responstid for ambulansen

Leder i LHL Nærøy Guri Minnie Sagvik torsdag 13:26

Arbeiderpartiet et renoveringsprosjekt

Av Terje Kilen Samfunnsdebattant torsdag 12:58

Det gode liv

Av samfunnsdebattant Terje Kilen mandag 11:26

Hva er galt med det norske flagget?

Lov om flagging på kommunenes offentlige bygninger regulerer hvilke flagg kommunene kan flagge med. Utgangspunktet er at kun det norske flagget, det samiske flagget og kommune-... fredag 09:28

Beredskap for folk i bygdene

av Øistein Gjølberg Karlsen, direktør for Samfunnsbedriftene Brann og redning tirsdag 14:15
Smånytt
Notis Send svaret på «Hvor er dette?» til oss enten på SMS eller e-post.SMS: Skriv YTKONK ditt svar, ditt navn og adresse og send svaret til nummer 2470 (kr 5,-). E-post:... fredag 12:36

Barnetrygden øker

Notis Fra 1. september 2020 økes den ordinære barnetrygden for barn under 6 år med 300 kroner i måneden. Den blir da 1345 kroner i stedet for 1054 kroner. I løpet av ett år får man nå... fredag 11:00