Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

NTE og samfunnsansvar

Ytring · Publisert 10:12, 24 feb 2020

Ytringen hadde tirsdag 18.2. en artikkel med tittelen «Nye vindturbiner på vei». I artikkelen presenterte konsernsjef Christian Stav i NTE planen om å sette i gang bygging av Ytre Vikna 2, et vindkraftverk med konsesjon gitt i 2009. Fristen for oppstart er forlenget av NVE med fire år til 31.12.2024. Så langt tilsier planene bygging av mellom 42 og 60 vindturbiner.

Fra NTEs hjemmeside tas med to sitater:

«NTE er et trøndersk eid fornybarselskap som har fokus på kundenes framtidige behov.» «I over 100 år har vi produsert og levert grønn og fornybar energi til våre kunder.»

Og NTE har virkelig bidratt til «lys i husan» i sitt område. De som gjør den reelle jobben av de rundt 500 ansatte i selskapet gjør en kjempejobb, som de fleste ansatte i alle kraftselskapene våre. De «står opp om morran», om natta også når det trengs! De bygger og vedlikeholder vannkraftverk og nett, sørger for at det meste fungerer og at strømbrudd blir så få og kortvarige som mulig.

Så har kraftselskapene også direktører. NTEs konsernsjef Stav og hans nærmeste har nå altså funnet ut at det må utplasseres 42 til 60 monsterturbiner i urørt natur, for at folk flest skal kunne slå på lyset også i årene som kommer. Når storebror Statkraft hevder at vi har nok fornybar energi tilgjengelig for den elektrifiseringen som skal gjennomføres, så holder ikke dette for NTE. Og så lenge Stav griper til den mest brutalt naturraserende energiproduksjonen vi kan tenke oss i Norge i dag, skulle vi anta at han da først har utredet alle andre muligheter? Som f.eks energieffektivisering, oppgradering av NTEs egne vannkraftverk, mulig henting av overskuddskraft fra Nordland (fylket med størst kraftoverskudd i Norge). Kanskje kunne NTE til og med ha tatt initiativ til å få kundene med på en kampanje for å redusere strømforbruket, her i landet er vi ikke ledende på den fronten!

Men nei, det er knapt noen antydninger i Ytringens artikkel til at dette har vært problemstillinger. Selvsagt kjenner Stav disse mulighetene, hvis ikke har han sovet i timen, og jeg vil faktisk anta at har HAR vurdert dem. Og han vet selvsagt at alle disse metodene har bagatellmessige miljøkonsekvenser, sett opp mot å rasere mer natur med nye vindturbiner.

Når han på tross av dette likevel ender med å satse på vindkraft, kan det knapt forklares på annen måte enn at konsernsjef Stav mener ny vindkraft er det NTE kan tjene mest penger på. Hvis dette er tilfelle, bør konsernsjefen ta en rask gløtt på NTEs etiske plattform, presentert på konsernets hjemmeside. Der står følgende, i den reviderte utgaven fra august 2016: «Vi tar vare på miljø og omgivelser. NTE skal som fornybarkonsern sørge for at bærekraft preger hele konsernets virksomhet.»

Hvis formuleringer om å «ta vare på miljø» og «bærekraft» skal ha noen som helst mening, ut over festtaler på generalforsamlinger, må konsernsjefen flytte ny vindkraft aller, aller bakerst i køen av aktuelle alternativer for å få tilgjengelig mer fornybar energi i NTEs område!

Hvis han ikke gjør det, bør han i anstendighetens navn skrote de etiske retningslinjene for konsernet!

Av Hogne Hongset, vindkraftmotstander

Inviterer til tre folkemøter

Nyheter tirsdag 09:57

Sterk vind gir fergetrøbbel

Nyheter tirsdag 08:02