Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Fiskeri & havbruk

Sult for å begrense formering blant katter?

Tone I. Lundsaunet, styreleder Dyrebeskyttelsen Norge Nord-Trøndelag.

Ytring · Publisert 01:15, 23 jun 2020

Det var med sjokk vi leste i Ytringen den 19. juni, innlegget til Dag Roar Opdal, rådgiver i Nærøysund kommune. Rådene går ut på å sulte kattene i Rørvik sentrum for å begrense at de formerer seg. Det vitner om liten respekt for dyrs egenverdi, samt fravær av innsikt i de dyrevelferdsproblemene vi står overfor når det gjelder eierløse og forlatte katter.

De omtales som villkatter. For ordens skyld så er eneste villkatten i Norge gaupa. At katten er vill betyr at den er tilpasset miljøet den lever i og kan klare seg selv. Disse er født eierløse og er en følge av menneskers ansvarsfraskrivelse. De har på et tidspunkt kommet fra eide katter. Oppfordringen om å sulte de er og et brudd på Loven om dyrevelferd. Den sier i paragraf 3. Generelt om behandling av dyr: «Dyr har egenverdi uavhengig av den nytteverdien de måtte ha for mennesker. Dyr skal behandles godt og beskyttes mot fare for unødige påkjenninger og belastninger». Videre i paragraf 4. Hjelpeplikt: «Enhver som påtreffer et dyr som åpenbart er sykt, skadet eller hjelpeløst, skal så langt mulig hjelpe dyret».

Det finnes mer effektive måter å forhindre formering blant katter enn å sulte de. Hvordan man i et hele tatt kan komme med dette rådet er helt uforståelig. Kommunen har en katteforskrift som gjelder avliving av katter. Det er veldig bra at man er for ID-merking, men man må også ta ansvar for de som ikke har eiere. En dyrevelferdsplan for kommunene er å anbefale. Man må også ta ansvar for de som ikke er eide.

For den som ikke vet det så betyr normalt sett «razzia» i en slik sammenheng at man går inn og slakter ned hele bestanden. Når dette skjer igjen etter noen år har vi i mellomtiden hatt generasjoner med lidelse, hvor kattene dør av sult, kulde, sykdommer, skader og infeksjoner etter slåssing..

Hunnene som overlever første vinteren vil bli drektige så fort de er kjønnsmodne. De får kattunger fortløpende inntil de ikke greier å ta seg igjen mellom kullene slik at de dør av avmagring. Samtidig vil de være fulle av innvollsorm, slik at de spises opp innenfra samtidig med at de dier. Disse kattene mener altså kommunen at man skal sulte.

Det er tidligere påvist FIV (katteaids) i Rørvik. Det er en sykdom som ikke kan behandles og det finnes heller ikke vaksine mot den. Vi vet ikke om andre steder i Trøndelag hvor det er påvist FIV. Nærøysund kommune har et ansvar for hva som skjer der.

Vi har tatt imot 15 katter fra Rørvik på fire dager. De har øyeinfeksjoner, innvollsorm, er dehydrerte, underernærte og to unger har fått væskebehandling. Kattemødrene hadde over 40 i feber begge to. Den ene kattemoren hadde store kladder av tovet pels. Det er svært smertefullt. Vi har testet de for FIV/Felv og giardia og de har heldigvis testet negativ. Vi venter svar på flere prøver.

Vi har brukt store ressurser på disse. Samtidig jobber vi for å få inn penger siden det offentlige Norge ikke tar økonomisk ansvar for eierløse og forlatte dyr. Alle hos oss gjør dette uten noen form for kompensasjon og vi gjør det etter arbeidstid.

Det er mange dyrevenner i Rørvik som vil bidra for å hjelpe kattene. De har allerede lagt ned en enorm innsats. Mattilsynet må også komme på banen. De har ansvar når dyr lider.

Vi vil invitere Nærøysund kommune til et samarbeid for å få en løsning for kattene i Rørvik sentrum. Sammen kan vi gjøre en forskjell for dyrene og hjelpe de. Vi snakkes?

Nå er det nok, Erna

Som ordførere er vi svært bevisste på alltid å framsnakke egne kommuner og egen region – og vi vil alltid forholde oss til de rammene vi har – og søke å få til så gode tjenester... torsdag 17:40

Det naudsynte mellomleddet

Fungerer lokaldemokratiet best om vi fjernar mellomledda mellom kommunen, folket og dei folkevalde? Eg tvilar sterkt. torsdag 17:27

Jeg vet du er sliten, det er jeg også

av Terje Settenøy onsdag 21:13

Hvordan har du det – sånn egentlig?

Harald Dean Pedagog og foredragsholder Stine Sofies Stiftelse søndag 11:04

Bedre inntekt til havbrukskommunene med FrP

I disse dager rulles det ut millioner til havbrukskommunene fra Havbruksfondet til Trønderske kystkommuner, det som er verdt og merke seg i den forbindelsen er at det gjennom... tirsdag 00:01

Uttalelse fra råd for personer med funksjonsnedsettelse i Nærøysund

Brynjulf Flasnes, leder Guri Sagvik, nestleder Hege Kirkeby-Garstad Svein Kåre Johansen (Miljøpartiet de grønne) Einar Bjørnsønn Overein (AP) onsdag 10:57
Smånytt

Inspirasjonssamling i kirka

Notis Lørdag inviteres det til inspirasjonssamling i Rørvik kirke med blant annet visninger fra den digitale Trosopplæringskonferansen. Det blir også informasjon om bruk av kirka til... tirsdag 14:32

Torleif Flosand med utstilling

Notis – I forbindelse med vrimmelfestivalen, har vi vært så heldige å få Torleif Flosand til å stille opp med salgsutstilling i Norveg. Han stilte også ut bilder på høsten i fjor, der... mandag 18:52