Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Verdier på avveie

av Terje Kilen

Ytring · Publisert 10:55, 14 feb 2020

Vi må skape mer verdier av hvert kilo fisk og råstoffer fra havet. I dag består størsteparten av eksporten av fisk fra Norge - som hel fisk, noe som betyr et betydelig tap av verdiskapingen for landet og distriktene. Vi må satse enda mere på skaperevne i virksomheter slik at Norge blir en totalleverandør av alt råstoff tilknyttet fiskenæringen.

Fisk som forsvinner ubearbeidet ut av landet, blir foredlet i Danmark, Polen, Tyskland og Sverige i stedet for hjemme i Norge. Denne eksporten skaper nærmere 26.000 arbeidsplasser. Dette er jobber som kunne blitt i distriktene langs Norskekysten.

Den høye andelen ubearbeidet fisk viser at vi har verdier på avveie, og det er et stort potensial for økt verdiskaping her hjemme.

Fisk som for eksempel er fanget i Atlanterhavet, kan være sendt til Kina for filetering og deretter komme til Norge for sluttproduksjon og pakking. En slik prosess verden rundt kan føre til at en vare blir tint og frosset flere ganger.

I en TV-dokumentar avsløres det hvordan norsk torsk sendes til Kina og fylles med kjemiske tilsettingsstoffer og vann, før den returneres til Europa.

Norsk torsk – for å spare penger – sendes ut på en 15.000 kilometer lang reise fra Norge til Kina, før den returneres til frysediskene i franske og Norske butikker.

På min kysttur til Vesterålen så jeg en av verdens mest moderne filetfabrikker som ligger i Myre. Franske Primex står bak satsingen her, rundt 100 ansatte jobber med å bearbeide norsk fisk til franske kunder. Det må da heller være bedre å benytte Norske anlegg enn å sende ubearbeidet fisk ut av landet.

Norge har et stort fokus på havet, vi er avhengig av et hav som har høy matvarestandard. Forvaltning og bruk av verdens hav er helt avgjørende for vår felles fremtid. Norge har mye å bidra med, vi er gode på forvaltning av de marine økosystemene og har strenge miljøkrav. I tillegg står forskningsbasert forvaltning, kunnskap og grønn teknologisk utvikling sentralt i sjømatnæringen.

Vi har også en mulighet til å øke verdien av sjømatproduktene og næringen gjennom å utnytte restråstoff og biprodukter, som igjen kan bli høyverdiprodukter. Hele fisken er en ressurs. Sjømatnæringen har alle forutsetninger for å kunne øke verdiskapningen ytterligere, med en mindre samlet miljøbelastning.

Oppdrettsnæringen har i dag luseproblemer, avlusing og integrering av fisken vil skje mere i lukket oppdrettsanlegg. Her kan oppdrett-bransjen i samarbeid med oljebransjen komme til framtidsrettet anlegg som isolerer fisken fra omverden og derved problemet med fiskelus og andre sykdommer.

Dette vi skape flere arbeidsplasser i næringen og bi-næringer i distriktene.

Distriktsvenn
Terje Kilen

Kastrering og ID-merking er gode tiltak mot hjemløshet

Av Åshild Roaldset, veterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge mandag 09:11

Lite tips til lokalpolitikere

Hilsen en innbygger lørdag 08:32

Usikkerhet for reisende fra Leka

For Leka Senterpartiet Ole A. Helmersen torsdag 18:25

Skatt har et dårlig rykte

Terje Kilen torsdag 18:23

Så klart forskjellsbehandler vi!

Terje Settenøy, varaordfører for hele Nærøysund kommune fredag 18:32
Smånytt

Kontroll til sjøs

Notis 15. juli: Politiet har gjennomført patrulje til sjøs og kontrollert sju båter og 15 personer ombord i disse. Ingen overtredelser avdekket. Det melder politiet på sosiale medier. onsdag 12:18

Fikk forelegg

Notis 13. juli: Det ble gjennomført en laserkontroll på Kjelleidet i Bindal i mandag. Et forelegg ble utstedt. mandag 15:33