Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Fiskeri & havbruk

Foto: Gerd Altmann

Vil ha økt innsats på psykisk helse

- Jeg stemmer på det partiet som vil sette psykisk helse og menneskelige ressurser på sin agenda, sier velger Liv Margrethe Johnsen fra Rørvik.

Ytring · Publisert 12:36, 13 aug 2019

Jeg skriver dette innlegget ut fra en voksende fortvilelse over et system, som mangler ressurser og hindrer barn, unge og voksne i å få en god psykisk helse og bruke sine ressurser hver dag.

I vårt samfunn risikerer du å bli oversett, uglesett og bli stemplet som passiv- hvis du sliter med dårlig psykisk helse. Men jeg etterspør helsevesen, arbeidsgivere og andre som etter mitt syn sitter passiv og lar utenforskapet vokse.

I mine 20 år i arbeid med barn og unge har jeg funnet to ting som jeg tenker er en viktig ting for alle unge og gamle. Jeg har lest psykologi, men dette kommer mest fra observasjon og erfaring.

Det er første er å finne mening hver dag - vi er alle laget for å gjøre noe som for oss er meningsfullt. Det driver oss framover, og gir oss og andre troen på at vi har ressurser som kan brukes til noe.

Det andre er støtte fra et eller flere mennesker - når vi går gjennom vanskelige ting, små eller store, trenger vi støtte fra mennesker. Ikke bare samtaler eller medisinsk oppfølging, men noen vi kjenner står på vår side, er tilgjengelig og dermed i posisjon til å spørre og hjelpe meg.

Vi er så redde for å framstå uprofesjonelle. Vi har lært alt om distanse når vi er på jobb, men vi har lært for lite om å være nær og menneskelig. Ingen av oss kan gå helt alene. Alle har det i seg å forstå noen-uansett hvor rare og annerledes vi føler oss noen ganger.

Da jeg jobbet i barnehage kom medvirkning inn som et punkt på rammeplanen. Det betydde for oss, at vi ble flinkere til å følge barnas initiativ, og ikke stoppe opp i spennende undersøkelser pga matpauser og andre voksenrutiner. Det ga ungene mer mening i å undersøke ferdig, og bedre læring.

Dette er etter min mening overførbart til arbeid med psykisk helse.

Vi har så mange unge med masse ressurser, som ønsker å fylle dagene med mening, og få bruke sine ressurser i samfunnet. De mangler derimot ofte den ressursen de trenger, nemlig å stå i løpet for å få nok og riktig hjelp for å bli frisk.

Angst og depresjon er utbredt og et voksende problem, det finnes mye kunnskap om dette og jeg tenker at det skulle være fullt mulig å hjelpe de fleste med dette. Jeg har dessverre den erfaringen at vinduet for hjelp er snevert, og da snakker jeg om på landsbasis. Det er for mange regler, for lite kurs i angstmestring, for lite folk som får lov til å jobbe nok med hver enkelt på et individuelt plan.

Og til sist er det for få leger som kan nok om dette feltet, og dermed kommuniserer for lite videre til rette instanser.

Så jeg tenker eldrebølgen er på vei. Vi trenger alle. Vi har ingen til overs.

Så ja problemet er stort over hele landet, men hvem vil gjøre det bedre i Nærøysund?

Liv Margrethe Johnsen
Rørvik

Vi må heie på ulikhetene

Liv Margrethe Johnsen skrev et meget godt innlegg i avisen nylig der hun etterlyste større innsats for psykisk helse og etterlyste svar fra partiene på dette temaet. Her er noen... tirsdag 08:18

Et framtidsrettet og bærekraftig landbruk i Nærøysund kommune

Aktivt landbruk over hele landet og i vår nye kommune, som blir en stor landbrukskommune, er det viktigste virkemiddelet vi har for å sikre en trygg matproduksjon, biologisk... mandag 06:00

Vi takker ungdommene for at de har skolestreiket!

Mange har innsett at vi må handle raskt for å stoppe de store klimaendringene som skjer. Spesielt har våre ungdommer satt klima på dagsorden! Det er herlig å se at den oppvoksende... søndag 15:54

Dexter og elgkalven

De siste dagene har hunden i huset vært syk stakkar. Slapp, lite matlyst og mye søvn har vært gjennomgangsmelodien. Dette over 40 kilo tunge dyret er forvandlet fra en aktiv... torsdag 20:00