Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Foto: Gerd Altmann

Vil ha økt innsats på psykisk helse

- Jeg stemmer på det partiet som vil sette psykisk helse og menneskelige ressurser på sin agenda, sier velger Liv Margrethe Johnsen fra Rørvik.

Ytring · Publisert 12:36, 13 aug 2019

Jeg skriver dette innlegget ut fra en voksende fortvilelse over et system, som mangler ressurser og hindrer barn, unge og voksne i å få en god psykisk helse og bruke sine ressurser hver dag.

I vårt samfunn risikerer du å bli oversett, uglesett og bli stemplet som passiv- hvis du sliter med dårlig psykisk helse. Men jeg etterspør helsevesen, arbeidsgivere og andre som etter mitt syn sitter passiv og lar utenforskapet vokse.

I mine 20 år i arbeid med barn og unge har jeg funnet to ting som jeg tenker er en viktig ting for alle unge og gamle. Jeg har lest psykologi, men dette kommer mest fra observasjon og erfaring.

Det er første er å finne mening hver dag - vi er alle laget for å gjøre noe som for oss er meningsfullt. Det driver oss framover, og gir oss og andre troen på at vi har ressurser som kan brukes til noe.

Det andre er støtte fra et eller flere mennesker - når vi går gjennom vanskelige ting, små eller store, trenger vi støtte fra mennesker. Ikke bare samtaler eller medisinsk oppfølging, men noen vi kjenner står på vår side, er tilgjengelig og dermed i posisjon til å spørre og hjelpe meg.

Vi er så redde for å framstå uprofesjonelle. Vi har lært alt om distanse når vi er på jobb, men vi har lært for lite om å være nær og menneskelig. Ingen av oss kan gå helt alene. Alle har det i seg å forstå noen-uansett hvor rare og annerledes vi føler oss noen ganger.

Da jeg jobbet i barnehage kom medvirkning inn som et punkt på rammeplanen. Det betydde for oss, at vi ble flinkere til å følge barnas initiativ, og ikke stoppe opp i spennende undersøkelser pga matpauser og andre voksenrutiner. Det ga ungene mer mening i å undersøke ferdig, og bedre læring.

Dette er etter min mening overførbart til arbeid med psykisk helse.

Vi har så mange unge med masse ressurser, som ønsker å fylle dagene med mening, og få bruke sine ressurser i samfunnet. De mangler derimot ofte den ressursen de trenger, nemlig å stå i løpet for å få nok og riktig hjelp for å bli frisk.

Angst og depresjon er utbredt og et voksende problem, det finnes mye kunnskap om dette og jeg tenker at det skulle være fullt mulig å hjelpe de fleste med dette. Jeg har dessverre den erfaringen at vinduet for hjelp er snevert, og da snakker jeg om på landsbasis. Det er for mange regler, for lite kurs i angstmestring, for lite folk som får lov til å jobbe nok med hver enkelt på et individuelt plan.

Og til sist er det for få leger som kan nok om dette feltet, og dermed kommuniserer for lite videre til rette instanser.

Så jeg tenker eldrebølgen er på vei. Vi trenger alle. Vi har ingen til overs.

Så ja problemet er stort over hele landet, men hvem vil gjøre det bedre i Nærøysund?

Liv Margrethe Johnsen
Rørvik

Budsjettforslag - Nærøysund

Rådmannen har lagt fram det første budsjettforslag for Nærøysund kommune. Dette skal kommunepolitikerne ta stilling til i budsjettmøtet i desember. Det foreslås å videreføre... tirsdag 09:29

Et lys i mørketida

Store deler av året venter vi på små høydepunkt. Disse som følger de forskjellige årstidene som stikker innom oss på korte eller lengre besøk. Vi ventet på våren, sola og lyset.... lørdag 11:30

Gult kort for usportslig opptreden!

Første budsjettforslag fra rådmannen i nye Nærøysund skuffer. Så mye at vi frivillige innen idretten må fram med en advarsel. Og i verste fall kan videre forløp kvalifisere til... torsdag 19:30

Nå er tiden inne for å satse på helse og eldreomsorg

Det er mye som skal omorganiseres nå når to kommuner skal bli en og ingen avdelinger merker dette bedre enn innenfor helse og eldreomsorg. Mange ansatte, mange institusjoner og... mandag 08:25

Hvem skal snakke om oppdragelse?

De aller fleste er opptatt av sine barn og sine barns fremtid, og å gi dem de aller beste forutsetninger og muligheter i det livet de har foran seg. Oppdragelse handler om den... torsdag 22:28

Mangel på miljøfokus

Mandag 4 november møtes Namdalstinget til sitt første møte etter kommune- og fylkestingsvalget, og i dette møtet skal det blant annet utformes plan og strategi for hvordan... torsdag 12:31