Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Foto: privat

Ytternamdalinger og motorfarkoster - supermenn?

av Terje Rystad ferierende jurist

Ytring · Publisert 15:49, 29 jul 2021

I mer enn 40 år har jeg feriert i Ytre Namdalen. Jeg regner det som en normal foreteelse å slenge meg ut på veikanten når møtende biler passerer. Selv om den jevne ytternamdøling er en grei og sympatisk figur, kanskje litt beskjeden tilmed, kan man ikke si dette når han/hun kler på seg karosseri og motor. Jeg har ikke noe sted i dette land sett så mye villmannskjøring som i Ytre Namdalen - både av kvinner og menn. (Men ei heller har jeg noensinne bevitnet en trafikkontroll her.)

På sjøen, derimot, har ytternamdølingen vist godt sjøvett, respekt og forstand. Det ligger kanskje i kulturgenene til avfolket. Men noe har skjedd her også. Før kunne ytternamdølingen kose seg med å cruise rolig inn fjordene, nyte landskapet og kanskje fiske litt. De senere årene har det kommet et stadig større innslag av «supermenn» som ikke synes det kan gå fort nok. Nylig ble jeg utsatt for en slik «supermann» i godt voksen alder, som med kone og et vennepar kom susende inn fjorden Nord-Salten i en åpen båt med altfor stor motor, vinket og kjekket seg.

Han la seg mellom en båt midt i fjorden og bryggen der vi sto flere og fisket, deriblant barn. Farten kunne han selvsagt ikke senke, slik at han så de store fiskestengene som pekte utover. Han trodde vel vi sto der for å beundre fartsvidunderet hans, beruset som han var på iallfall fart... Når slike supermenn kommer flyvende inn fjordene har ikke fiskere mulighet til å dra inn snøret tilsvarende raskt. Heldigvis var det meg og ikke barna som hadde snøret ute akkurat da han passerte. Ganske forutsigbart gikk det inn i propellen og ble dratt ut, mens jeg forsøkte å hindre at andre skulle bli dratt overende av kraften. Jeg ropte og ba ham stoppe, men supermannen hadde ikke korresponderende superhørsel som fanget opp ropet gjennom motorbrølet. Jeg fikk et dypt kutt i pekefingeren.

Det er blitt farlig sende barna på brygga for å fiske. Det er blitt uaktuelt å tillate at de fisker og leker seg alene i båt. Plutselig kan en supermann drønne forbi før noen rekker å reagere. Jeg lurer: Hvem er disse supermennene som har dukket opp de senere årene? Har ytternamdølingens fascinasjon for motorfarkosters potensiale smittet over på sjøen? Og moral og vettet tilsvarende forduftet?

Inviterer til tre folkemøter

Nyheter tirsdag 09:57

Sterk vind gir fergetrøbbel

Nyheter tirsdag 08:02